Muutoksia kodin kierrätyspisteelle

Kirjoittaja: Taija

Kevään lähestyessä kotiin tekee mieli tehdä aina hieman paikkojen ja kaappien järjestelyä. Onko siellä muita samanlaisia? Nyt muutoksen tuulet ovat puhallelleet keittiössämme, ja tällä kertaa tehdäänkin hieman muutoksia allas-/roskakaappiin sekä kodinhoitohuoneessa olevaan kierrätyspisteeseen.

Roskakaappi ennen

Aloitin koko järjestelyprojektin roskakaapin siivouksella. Tyhjensin kaapin kokonaan ja imuroin sen pohjalta sinne pudonneet muruset. Tämän jälkeen suihkutin keittiösuihketta muutamaan tahrakohtaan, annoin vaikuttaa hetken, ja pyyhin mikrokuituliinalla. Otin avuksi myös nysvärin, jonka avulla nurkkien sekä roskavaunun kiskojen välissä olevat liat saa helpommin puhdistettua.

Kun kaappi on puhdas, voidaankin käydä järjestelyosion pariin.Olen muutamaan otteeseen kirjoittanut aiemmin kotimme kierrätysasioista, aiemmat postaukset voit käydä lukemassa täältä sekä täältä.

Kotimme kierrätyspiste on siis ollut tähän asti mielestäni melko toimiva, mutta viime aikoina olen kaivannut kodinhoitohuoneeseen enemmän tilaa kartongin- ja paperinkeräykselle. Siispä metallin- ja lasinkeräys saivat muuttaa kodinhoitohuoneesta keittiöön. Onnistuin järjestämään roskiskaappiin niille tilaa, joten nyt näiden keräyslaatikoille on entistä lyhyempi matka.

Keittiön roskiskaapista löytyy nyt siis neljälle eri jätteelle keräysastiat. Lasinkeräys on S-kokoisessa kierrätysastiassa, metalli puolestaan M-kokoisessa. Muovi sekä poltettava jäte löytyvät jätevaunusta. Yhdessä S-kokoisessa laatikossa säilytämme muutamia keittiön siivousvälineitä, kuten supersientä ja nysväriä, sekä roskapusseja.

Sinin astiat voi kuljettaa näppärästi astioissa olevien kantoaukkojen avulla ekopisteelle, itselläni on kuitenkin tapana pitää astoiden sisällä muovipussia, ja lähtiessä napata pelkät muovipussit sisältöineen mukaan.

Kodinhoitohuoneessa paperit menevät L-kokoiseen kierrätysastiaan, jonka sisällä pidän kestokassia. Astian päällä on lajittelukassi, johon keräämme kartongit. Kartonkia tulee taloudessamme ehkäpä eniten, joten isoon kassiin on helppo taitella ja tiivistää maitopurkit, puuropaketit sekä muut pahvit. Lajittelukassin avulla kierrätysmateriaalit on helppo kantaa omalla pihalla olevaan pahvinkeräysastiaan, joten tyhjentämistä ei tule lykättyä ainakaan vaikeuden vuoksi.

Paristot sekä käytetyt lamput löytyvät kodinhoitohuoneen kaapista S-kokoisesta kierrätysastiasta. Muistutan edelleen, että muistakaa teipata paristojen navat ennen keräysastiaan laittamista, näin ehkäiset tulipalon riskiä.

Biojätteen keräysastiaa tykkään säilyttää keittiön tasolla. Siihen on helppo laittaa ruuanlaiton yhteydessä sekä välipalaa napatessa kasvisten ja hedelmien kuoret yms. Otin hetki sitten käyttöön tämän Sinin uuden kannellisen biojäteastian, ja tämä sopii kyllä ulkonäkönsäkin puolesta pöydällä säilytettäväksi tiskipöydän järjestäjän vieressä.

Kantokahvallisessa astiassa on kätevä kuljettaa biojätteet pihalla olevaan kompostiin. Plussaa myös ehdottomasti siitä, että isommaltakin leikkuulaudalta on helppo kipata biojätteet astiaan, sillä astia on pituussuunnassa tarpeeksi iso!

Tällaisia muutoksia tällä kertaa. Nyt on jätteiden lajittelu ja jatkokäsittelyyn vienti taas hieman helpompaa.

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *