5 asiaa, jotka unohtuvat usein siivota vessassa

Kirjoittaja: Taija

Vessan siivoaminen on olennainen osa kodin puhtaanapitoa ja hygieniaa, mutta joskus tiettyjen paikkojen puhdistus saattaa jäädä huomaamatta tai unohtua kokonaan.

Wc on ainakin meillä yksi niistä paikoista, jossa tehdään pääsääntöisesti pikapuhdistuksia. Säännöllisesti tehdyt pikapuhdistukset pitävät wc:n raikkaana ja siistinä, mutta usein niitä tehdessä jotkin paikat jäävät vähemmälle huomiolle. Tässä postauksessa käydään hieman läpi näitä kohteita.

1. Bideesuihku ja sen teline

Suomessa taitaa lähes joka kodin wc:stä löytyä bideesuihku. Toiset käyttävät sitä enemmän kuin toiset, mutta käyttömäärästä riippumatta sekin kannattaa puhdistaa aika ajoin – jos ei muusta niin ainakin pölystä. Mikrokuituliinalla tai pikasiivousliinalla puhdistus käy näppärästi.

Jos suihkupäähän on kertynyt kalkkia, voi sen laittaa likoamaan yön ajaksi kulhoon, johon on laitettu raakaa etikkaa tai sitruunahappoa ja vettä. Tämän pitäisi irrottaa kalkkia, ja aamulla suihkupään voi harjata puhtaaksi esimerkiksi nysvärillä.

2. Vessaharjan varsi ja kuppiosa

Vessaharjan varsi voi olla varsinainen pöpöpesäke, joten sekin kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Varren sekä muidenkin kosketuspintojen puhdistukseen wc:n pikasiivousliinat ovat käteviä, sillä ne on helppo napata wc:n kaapista suoraan käyttöön. Mikäli pinnat kaipaavat desinfiointia esimerkiksi sairastelun jälkeen, desinfioivat pikasiivousliinat ovat loistava apu.

Wc-harjan kuppiosaan muhimaan jäänyt neste voi alkaa haista pahalle, joten muista aina huuhdella wc-harja kunnolla käytön jälkeen ja mieluiten valuttaa suurin osa vedestä suoraan wc-pönttöön ennen harjan takaisin paikalleen laittamista. Wc-harjan kuppiosa kannattaakin muistaa puhdistaa aika ajoin.

Muista myös vaihtaa wc-harjan pää tarpeen mukaan uuteen. Vaihtopäisen wc-harjan avulla säästät luontoa, kun koko wc-harjaa ei tarvitse laittaa vaihtoon – pelkästään harjaosan vaihtaminen riittää. Tiesitkö muuten, että tämän harjan osat on valmistettu kokonaan kierrätetystä muovista?

3. Wc-pöntön tausta

Wc-pöntön takana oleva alue saattaa helposti unohtua siivota, tai sitten sen jättää hankaluuden takia tekemättä. Tila voi olla ahdas, jonka takia paikkaan ei pääse kunnolla käsiksi. Pöntön taakse ja sivuille kertyy kuitenkin paljon pölyä, joten tämäkin paikka kannattaa muistaa puhdistaa.

Lattiakaivollisissa vessoissa bideesuihkulla on hyvä suihkauttaa pölyt ja liat pois pöntön takaa sekä sivuilta, mutta kuivissa wc-tiloissa työ on tehtävä käsin. Tai nysvärin ja siivousliinan avulla: tämä kaksikko mahtuu kapeisiinkin rakoihin!

4. Lavuaarin ylivuotoaukko

Moni saattaa ohittaa tämän vaiheen lavuaarin siivouksessa. Ylivuotoaukkoon kertyy kuitenkin nopeasti kaikenlaista mönjää, joten pitääksesi koko lavuaarin puhtaana ja raikkaana, puhdista myös se pieni aukko ainakin kerran kuussa tai kahdessa.

Puhdistukseen voi käyttää esimerkiksi yleispuhdistusainetta tai wc-suihketta sekä nysväriä tai muuta pientä harjaa. Esimerkiksi vanha hammasharja tai ylimääräiseksi jäänyt kestopillien puhdistukseen tarkoitettu harja ovat käteviä!

5. Valaisimet ja yläpölyt

Valaisinten ja kaappien päälle kertyy lähes huomaamatta yllättävän paljon pölyä, tai siltä se ainakin tuntuu. Tasaisten kaappien päälliset puhdistuvat helposti päästä taivutettavan pölymiekan avulla, mutta valaisimien mahdollisen johtoviidakon seasta pölyt on puhdistettava varovasti lähietäisyydeltä esimerkiksi mikrokuituliinan avulla.


Kuuluvatko nämä paikat sinun vessan siivouslistaan?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *