Talon ulkoseinien ja terassin pesu

Kirjoittaja: Taija

Omakotitalossa asuessa työt eivät lopu kesken. Jos ei ole remppahommaa, niin huolto- ja kunnossapitoaskareita silti riittää – puutarhahommista puhumattakaan. Sanotaankin, että omakotitalo on ikuinen työmaa: Aina on jotain tehtävää tai parannettavaa.

Itse pidän suuresti käsillä tekemisestä ja ulkona puuhailusta, ainakin suurimman osan ajasta, joten tekeminen ei haittaa. Välillä täytyy vain osata laittaa tekemättömät asiat pois mielestä, niin rentoutuminenkin onnistuu. 😉

Kesällä tekeminen keskittyy tietenkin ulos. Tänä vuonna jokavuotisen terassin pesun ja öljyämisen lisäksi myös talomme ulkoseinät kaipaavat puhdistusta.

Etenkin talon valkoisista osista maalipinta on likainen ja paikoitellen hyvinkin kulunut, jonka lisäksi maalausurakka vaikuttaa jääneen aikoinaan kesken. Aloitetaan siis ulkoseinien pintakäsittelyprojekti näkyvimmästä eli etupihan puolelta, jotta talo saa nopeammin raikkaamman ilmeen.

Ulkoseinien pesu

Ensimmäinen askel koko urakassa on ulkoseinien pesu. Onnekseni sain itselleni pesuun apulaisen, kahdestaan homma sujui yllättävän sukkelasti. Seinien pesuun tarvitaan seuraavat välineet:

  • Pehmeä harja tai useampikin
  • Teleskooppivarsi
  • Sanko ja pesuaine (tarkista pesuaineen tarkemmat ohjeet pakkauksesta)
  • Vesiletku

Aloitimme pesun kastelemalla seinät vesiletkun avulla ja poistamalla suurimmat irtoroskat. Tämän jälkeen levitimme pinnoille pesuaineen.

Pesuaineliuoksen voi tehdä joko sankoon tai vaikkapa painesuihkepulloon. Me teimme molempiin: toinen levitti pesuaineen pullon avulla, ja hetken vaikutusajan jälkeen toinen alkoi harjaamaan, välillä kastellen harjaa sangossa. Tällä tavoin pesuaine ei myöskään päässyt kuivumaan pinnalle, vaan pysyi koko ajan kosteana. Käytimme pesuun tällä kertaa miedompaa pesuainetta, joten ympäröiviä pintoja ei ollut tarvetta suojata.

Myös rännien ulkopinnat tuli pestyä samaan syssyyn.

Käytössä meillä oli useampi eri harja, joista suosikkini tähän puuhaan olivat ehdottomasti puinen saunanpesuharja sekä puinen kuurausharja. Saunanpesuharjan pidempien etuharjasten avulla nurkkakohdat sai helpommin puhtaaksi, kun taas kuurausharjan jämäkämmillä harjaksilla lika tuntui irtoavan laudoista paremmin.

Näiden lisäksi yksi ikisuosikkini on teleskooppivarteen liitettävä pesuharja: tällä olen pessyt sekä isoimmat matot että terassin useammankin kerran. Tässä tuli siis todettua, että myös seinien pesuun tämä harja sopii loistavasti.

Harjauksen jälkeen pestyt pinnat huuhdeltiin vielä vesiletkun avulla. Tässä vaiheessa pesimme myös öljyämistä tarvitsevan terassin, kun välineet kerran olivat valmiina.

Tämän jälkeen odoteltiinkin muutama päivä, jotta seinät ja terassi ehtisivät kuivua kunnolla ja saataisiin sopiva maalaus- ja öljyämisilma. Kyseisellä viikolla tuntui tulevan vähän väliä pieniä vesisadekuuroja, eikä mieli olisi millään malttanut odottaa parempia ilmoja.

Poutapäivää odotellessa kulutin aikaani rapsutellen irronneita maaleja metalliharjalla irti, jonka jälkeen harjasin pinnat vielä kuivalla terassiharjalla. Sitten päästiinkin itse käsittelyhommiin!

Tässä kohti maalia oli päästy jo sutimaan seiniin, ja vuorossa oli terassin käsittely. Terassiöljyharjan avulla öljyn levitys käy näppärästi. Harja on juuri sopivan levyinen, jotta öljyn saa samalla vedolla myös lautojen väleihin. Teleskooppivarsi on tietenkin mukana hommassa, jotta ei tarvitse turhaan kyykistellä.

Nurkkiin sekä ahtaampiin väleihin tarvitaan välillä vähän tarkempaa otetta, silloin vaihdan teleskooppivarren lyhyempään varteen.

Nyt on talon kesähuolto saatu aloitettua ja lähes puolet maalaus- ja öljyämistyöstä tehtyä. Kesäloman aikana olisi tarkoitus saada toinenkin puoli talosta valmiiksi. 🙂

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *