Lastenhuoneen kevätsiivous

Kirjoittaja: Taija

Lapset olivat äidilläni yötä viikonloppuna, ja päätin toivottaa heidät tervetulleiksi takaisin kotiin tekemällä kevätsiivouksen heidän huoneeseensa. Samalla vaihdoin esillä olevat lelut toisiin – tämä taisi olla lapsille se näkyvämpi yllätys, eivät he tainneet edes huomata pestyjä ikkunoita. 😉

Lelujen järjestäminen ja säilyttäminen

Aloitin lastenhuoneen siivoamisen keräämällä esillä olevista leluista kiertoon menevät – suurin osa leluistamme on siis kaapissa odottamassa vuoroaan, ja vain osa leluista on leikkivuorossa. Olen huomannut tämän helpottavan siivousta ja lapsillakin on helpompi keskittyä leikkiin pienemmän lelumäärän keskellä.

Vaihdoin myös lattialla olevaan kirjalaatikkoon muutamat kirjat kaapissa olevista. Yksi lastenhuoneen kaapeista sisältääkin lasten ”lepovuorossa” olevat lelut ja kirjat, ja ne on suurimmaksi osaksi nostettu ylös, jolloin lapset eivät pääse niihin itse käsiksi. Poikkeuksena muutamat lelut, jotka olen asettanut kaappien alaosaan ja lapset saavat ne halutessaan itse otettua.

Samalla järjestelin lasten puuhakaapin, joka sisältää siis maalit, vesivärit, pensselit ja siveltimet, muovailuvahat ja -muotit, hamahelmet, puuhavihot jne. Ylimpänä on aistileikkihylly kippoineen, välineineen, taikahiekkoineen sekä muine materiaaleineen. Olen järjestänyt tavarat laatikoihin ja nimennyt ne, jotta muutkin aikuiset osaavat antaa lapsille tarvittavat välineet ilman jokaiseen laatikkoon kurkistelua.

Puuhakaapissa säilytän myös aina paketillisen hajusteettomia kosteita pikasiivousliinoja (näillä lähtee hyvin lasten tussit pöydästä ja seinistä – kokemusta on) sekä talousrikkasetin. Niitä käytän etenkin hieman sotkuisempien lastenleikkien, kuten aistileikkien ja muovailuhetkien siivoukseen.

Lastenvaatteiden säilytys

Lastenhuoneemme vaatekaapin säilytyssysteemi on vielä hieman kesken, sillä luovuimme jokin aika sitten laatikoista sekä pystyviikkauksesta. Laatikkoon pystyviikatut lastenvaatteet ovat kauniit ja erittäin toimiva ratkaisu silloin, kun lapsi on pieni ja äiti saa ottaa vaatteet laatikosta. Kun kolmevuotias taas innostuu itse etsimään ja sovittelemaan vaatteita, systeemi ei enää toimi, sillä viikatut vaatteet eivät pysy siisteinä laatikoissaan kovinkaan kauaa. Ei ainakaan meillä.

Tällä hetkellä esikoisemme vaatteet taitellaan kevyesti koreihin, niitä ei siis varsinaisesti viikata, ja koreista lapsi saa itse valita vaatteensa. Penkomisen jälkeen lapsi osaa laittaa housut ja paidat takaisin omiin koreihinsa, mikä ei onnistunut pystyviikkauslaatikoiden kanssa. Tämä systeemi ei ehkä hivele silmää, mutta se säästää sekä äidin hermoja että aikaa. Laskostamisen aika on sitten taas myöhemmin.

Tällä kertaa vaatekaapille riitti pelkkä pölyjen pyyhintä hyllyiltä, sillä vaatteet olivat pysyneet omilla paikoillaan.

Pölyt ja tahrat pois pinnoilta

Kun lelut ja kirjat oli nostettu pois tieltä sekä kaapit järjestetty, aloitin itse huoneen siivoamisen pyyhkimällä pölyt pois lähes tyhjistä hyllyistä pölymiekalla. Tämän jälkeen pyyhin hyllyt vielä mikrokuituliinalla ja yleispuhdistussuihkeella, jotta sain tahrat ja muut liat pois.

Samalla liinalla pyyhin myös valonkatkaisimista sekä kaapinovista pienet sormenjäljet. Kun aurinko paistaa oikeasta kulmasta, ovat ovet yllättävän likaisen näköiset.

Yritän silloin tällöin muistaa pyyhkiä pölyt myös kattolampun päältä sekä ilmanvaihtoventtiilin ympäriltä. Niiden pyyhkimiseen käytän teleskooppivarteen liitettyä pölypampulaa.

Ikkunat puhtaaksi, maisema kirkkaaksi

Ehkä nyt huhtikuussa on aika myös ottaa talvikoristeet pois, joten irrotin lasten tekemät lumihiutaleet ikkunasta ennen ikkunanpesuun ryhtymistä. Käytin pesuun ikkunanpesin-kuivainta, joka on valintani etenkin silloin, kun suunnitelmissani on pestä useampi kuin yksi ikkuna tai peili. Tykästyn tähän välineeseen joka kerta enemmän.

Lopuksi lattian puhdistus

Kun tavarat ovat paikoillaan, on lattioidenkin siivous helpompaa. Imuroin lattiat ja maton, laitoin maton rullalle, imuroin maton alla olleen kohdan ja moppasin kaikki lattiapinnat.

Kyllä nyt kelpaa lasten tulla kotiin!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *