Turvaistuinten puhdistusta

Kirjoittaja: Taija

Kevät on saapunut, ja kotona sisällä tapahtuvien siivousten lisäksi katseet voi kääntää nyt myös ulos. Talven ja alkukevään jäljiltä auton siistiminen on taas ajankohtaista, ja tällä kertaa puhdistusvuoroon pääsivät lastemme turvaistuimet.

Kurakelit jatkuvat ainakin täällä päin vielä jonkin aikaa, joten perusteellisemman turvaistuinten puhdistuksen teen vasta lähempänä kesää. Silloin irrotan ja pesen turvaistuinten päälliset pesukoneessa. Kesää odotellessa puhdistan turvaistuimet päällisin puolin, sillä istuimiin oli taas ehtinyt kertyä hiekkaa ja roskia melkoinen määrä.

On hyvä muistaa, että turvaistuinten puhdistusohjeet voivat vaihdella merkistä ja mallista riippuen. Siksi kannattaakin tutustua aina valmistajan ohjeisiin ennen puhdistusta. Huolellinen ja oikealla tavalla tehty puhdistus auttaa pitämään lasten turvaistuimet turvallisina sekä mukavina istumapaikkoina.

1. Imuroi ensin huolellisesti

Turvaistuinten puhdistus on kätevintä aloittaa keräämällä käsin isoimmat roskat sekä penkin uumenista löytyvät aarteet. Tämän jälkeen istuimet imuroidaan huolellisesti, jotta niistä saadaan poistettua irtolika sekä pöly. Raotan usein istuimen kangasta, jotta saan kankaan alle valuneet hiekat imuroitua. Sieltä saattaa usein löytyä kaikkea muutakin, kerran löysin muutaman kuukauden kadoksissa olleen aurinkolasien linssin. Säännöllinen siivous siis kannattaa! 😉

Turvaistuimen kolojen sekä rakojen (esim. vyölukko, sinne kertyy helposti likaa, jolloin lukko ei toimi kunnolla) puhdistukseen käytän apuna nysväriä. Sillä saa harjattua muruset sekä hiekat paikoista, joihin imuri ei kunnolla mahdu.

Myös telakka kannattaa imuroida ja puhdistaa samalla kertaa. Telakan imuroinnissa on hyvä olla käytössä pehmeä harjaspää, jotta muoviosat eivät naarmuunnu.

2. Kankaiden puhdistus

Useissa turvaistuimissa päälliset ovat irrotettavat, ja ne voidaan pestä pesukoneen hienopesuohjelmalla. Itse en tällä kertaa alkanut irrotusrumbaan, vaan irrottamisen sijaan puhdistin turvaistuimen kankaat siivousliinan ja harjan avulla.

Turvaistuimen puhdistuksessa on tärkeää käyttää tarpeeksi hellävaraista pesuainetta, joka ei vahingoita turvaistuinta eikä altista lasta haitallisille kemikaaleille. Tahrojen poistoon käytän vedellä kostutettua pikasiivousliinaa, johon suihkautan hieman Sinin yleissuihketta. Hieron tahrakohtia liinalla, ja pahimpiin tahroihin käytän lisäksi matonpesuharjaa, jossa on mukavan pehmeä harjas. Lopuksi pyyhin kankaat kauttaaltaan puhtaalla kostutetulla pikasiivousliinalla. Tällä tavoin saan hieman sotkuisista penkeistä yleensä ihan kiitettävän puhtaat.

Huom. Mikäli peset turvaistuimen kankaat paikoillaan, on hyvä kiinnittää huomiota siihen, ettei puhdistukseen käytä liian paljoa vettä. Turvaistuimen rakenteisiin valuva vesi vie kauan aikaa kuivua, ja se voi vahingoittaa turvaistuinta.

3. Muoviosat ja turvavyöt

Turvavöiden ja muoviosien puhdistukseen käytän mikrokuituliinaa tai pikasiivousliinaa. Ensin pyyhin muoviosat kuivalla liinalla, jolloin saan pölyt pois. Sen jälkeen pyyhin muoviosat sekä turvavyöt kostutetulla liinalla sekä yleissuihkeella.

Saman homman teen myös turvaistuimen telakalle. Nysvärin avulla koloihin kertyneet hiekat sekä pikkuroskat saa harjailtua pois.

4. Tarkista turvaistuimen kunto

Lopuksi, ennen kuin turvaistuimet asennetaan takaisin autoon, on hyvä tarkistaa niiden kunto. Turvaistuimen hihnojen, solkien ja lukon tulisi olla ehjät ja toimia kunnolla.

Puhtaassa turvaistuimessa on lapsen mukavampi matkustaa.

Auto näyttää heti paljon siistimmältä, kun lasten turvaistuimet on puhdistettu!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *