Lasten kanssa matkustaminen – vinkit siistimpään autoon

Kirjoittaja: Taija

Kesä on aivan nurkan takana jo täällä pohjoisemmassakin, ja monet perheet suunnittelevat innolla kesälomamatkojaan lastensa kanssa. Matkustaminen lasten kanssa voi olla jännittävää ja täynnä unohtumattomia hetkiä, mutta se voi olla myös aikaa, jolloin auton sisätilat joutuvat koetukselle. Lasten kanssa sotkua syntyy, se on väistämätöntä. Onneksi on olemassa välineitä ja niksejä, joiden avulla auton saa pysymään siistimpänä ja siivous helpottuu.

Olipa siis kyse lyhyestä päiväretkestä, pitkästä kesälomareissusta tai ihan vain päivittäisestä ajomatkasta kotoa pysähdyksen kautta takaisin kotiin, näiden vinkkien avulla lapsiperheen auton sisätilojen puhtaanapito on helpompaa. Itse olen kokenut nämä listaamani asiat hyödyllisiksi ja huomannut niiden helpottavan auton sisätilojen puhtaanapitoa.

Suojaa auton istuimet

Erilaiset istuinsuojat suojaavat penkkejä lialta ja kuraisilta kengiltä. Materiaaleiltaan penkinsuojat ovat usein sellaisia, että niiltä lian pyyhkiminen käy nopeammin kuin kankaisten penkkien putsaaminen. Ja jos suojat menevät oikein likaisiksi, ne voi irrottaa ja mahdollisesti pestä myös pesukoneessa.

Itselläni meni vuosia ennen kuin sain suojat hankittua, ja nyt vain mietin, miksen tehnyt sitä aiemmin. Näiden puhdistaminen mikrokuituliinalla on monta kertaa helpompaa kuin penkkien pesu, ne suojaavat kangaspenkkejä kulumiselta ja lialta ja ne keräävät hiekat, jotta imuroiminen on helpompaa.

Vältä syömistä autossa tai valitse vähän sotkevia eväitä

On aikuisten päätettävissä, syödäänkö autossa vai ei. Meillä ei pienten lasten kanssa turvallisuussyistä syödä liikkuvassa autossa, vaan tarvittaessa pysähdymme ruokailun ajaksi. Evääthän ovat matkassa usein parasta, joten peräkonttipiknikit ovat tulleet vuosien aikana tutuiksi. Tämä on varmasti suurin syy siihen, että automme sisätilat pysyvät suhteellisen siistinä.

Jokainen perhe ja tilanne on kuitenkin erilainen. Jos eväät kuuluvat automatkoihisi, kannattaa valita helposti syötäviä välipaloja, ja välttää sotkevia, tahmaisia ja tahraavia ruokia. Suklaalla ja lämpimällä autolla voi olla melko kohtalokkaat seuraukset. 😉

Kuivat pikasiivousliinat imevät nestettä kymmenkertaisesti oman painonsa verran (eli käytännössä yhden desin), joten niillä itse roiskitut kahvit tai lasten vedet saa helposti imeytettyä pois sylistä.

Roskat suoraan roskikseen

Pidän autossa aina roskapussirullaa saatavilla. Roskapussit ovat monikäyttöisiä: roskien keräämisen lisäksi niistä voi olla hyötyä pahoinvoinnin tai muun sotkuisen vahingon yllättäessä. Likaiseksi menneet vaatteet on mukavampi sulkea pussiin, jotta haju ja sotkut eivät leviä enempää.

Kuitit, nenäliinat, suklaa- ja jätskiroskat valtaavat nopeasti oven taskun, mikäli autossa ei ole roskista. Tee siis itsellesi ja autollesi palvelus ja hanki sinne roskakori, tai vähintään roskapussi. Ansaitsette sen. Opeta myös isommat lapset laittamaan roskat suoraan roskiin heti kun he ylettävät.

Siivousvälineet helposti saatavilla

Hanskalokeroon tai keskikonsoliin voi tehdä auton pienimuotoisen siivouskaapin. Etenkin kosteat pikasiivousliinat ovat hanskalokeron välttämätön varuste. Niillä pyyhit kätevästi tahrojen ja roiskeiden lisäksi myös likaantuneen ratin. Autossamme on säilössä myös muutama kuiva pikasiivousliina, roskapussirulla, lasiliina sekä pari harjaa eri tarkoituksiin.

Olen huomannut, että kun välineet ovat helposti saatavilla, tulee roiskeet pyyhkäistyä nopeammin. Näin niiden puhdistaminen käy vaivattomimmin, sillä myöhemmin tahrat voi olla hankalampi poistaa.

Ikkunaliinaa säilytän autossa varmuuden vuoksi, sillä mikään ei ole inhottavampaa kuin ajaa auringon laskiessa likaisella tuulilasilla. Ikkunan puhdistus onnistuu nopeasti ilman pesuaineitakin: juomapullosta loraus vettä liinan kulmaan, jonka jälkeen lasin pyyhintä kostealla ja kuivaus liinan kuivalla osalla.

Älä päästä likaa sisälle

Helpoin keino pitää auto puhtaana kurasta on olla päästämättä kuraa auton sisälle. Peräkonttiin kannattaakin varata kestokassi tai vaikka jätesäkki, johon voi laittaa likaiset ulkovaatteet ja kengät. Riisu lapsesi kuravaatteet siis jo pihalla kestokassiin (laita lapsi seisomaan kassiin ja riisu kuravaatteet suoraan sinne, kätevää!), nosta lapsi omaan istuimeen ja kurakassi peräkonttiin. Näin säästyt kurien siivoamiselta autosta.

Kestokassin lisäksi peräkontistamme löytyy harja kenkien (tai jalkojen) harjaamiseen rantapäivän jälkeen. Jos jaloissa on paljon hiekkaa, on se helpompi harjata ennen autoon menoa kuin imuroida myöhemmin penkeiltä.

Järjestä tavarat turvallisesti ja siististi

Erilaiset penkkeihin kiinnitettävät taskut helpottavat auton pitämistä järjestyksessä. Niihin lapset voivat laittaa omat lelunsa ja tavaransa, kuten vaikkapa aurinkolasit. Autossa ei siis ole enää penkeillä tai lattioilla pyörivää irtosälää. Hyödynnä myös muita auton lokeroita lasten tarvikkeille. Irrallaan olevat tavarat tekevät autosta helposti sotkuisen näköisen, jonka lisäksi ne voivat olla turvallisuusriski.

Jokaiselle tavaralle oma paikka pätee kotimme lisäksi myös autossa: kun tavarat on kerran järjestetty kukin omalle paikalleen, on järjestyksen ylläpitäminen helpompaa.

Pidemmälle matkalle lähtiessä auton pakkaamiseen kannattaa käyttää hieman ajatustyötä. Esimerkiksi vaihtovaatteiden metsästys alimmaisesta kassista ei ole kovinkaan miellyttävä kokemus etenkään kaatosateessa.

Lasten selviytymispakkaus

Ennen vaihtovaatteet ja -vaipat kulkivat hoitolaukussani, mutta lasten ohitettua vauvaiän laukun kantaminen jäi. Vaipoille on edelleen reissuilla tarvetta, joten niitä löytyy varmuuden vuoksi autosta. Tai itse asiassa niitä löytyi pitkin autoa, kunnes hankin kaikille auton lokeroissa ja taskuissa pyöriville lastenhoitotarvikkeille oman korin.

Peräkontissa kulkeekin nykyisin mukana ”lasten selviytymispakkaus”, jossa on tarvittavat hätävaratarvikkeet vaippoineen, käsideseineen, harsoineen, vaihtovaatteineen sekä hyvin säilyvine välipaloineen aikuisten ja lasten nälkäkiukun taltuttamiseen. Löytyy korista myös muutama värityskirja, roskapusseja sekä pieni pussukka aurinkorasvalle, ksylitolipastilleille sekä muulle pienelle tarvittavalle. Korin avulla kaikki tarpeellinen on helposti saatavilla yhdessä paikassa, ja auton sisätilat pysyvät siistimpinä.

Lasten kanssa autoillessa sotkua voi tulla siis yllättävissäkin tilanteissa, joihin voi onneksi varautua ainakin osittain. Pitämällä tietyt tarvikkeet valmiina autossa, on matkanteko yllätystenkin sattuessa mukavampaa.

Turvallisia ajokilometrejä ja ihanaa kesän alkua jokaiselle!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *