Vieraita tulossa? Koti siistin näköiseksi lyhessäkin ajassa

Kirjoittaja: Taija

 

Juhlien järjestäminen, tai ylipäätänsä vieraiden kutsuminen kylään, on oiva motivaattori kodin siivoamiseen. Toisinaan suunnitellussa siivousaikataulussa on kuitenkin hankala pysyä, ja siivouksen joutuu tekemään pikaversiona.

Meillä oli hetki sitten lasten yhteiset syntymäpäiväjuhlat, ja leipomisen ja muiden valmistelujen ohella siivoukseen ei tuntunut jäävän aikaa. Niinpä tälläkin kertaa vieraat saivat tulla pikasiivottuun kotiin, mihin en tosin usko kenenkään kiinnittäneen huomiota. Olen nimittäin huomannut, että siivoamalla ja järjestelemällä tietyt paikat, saadaan koti näyttämään puhtaammalta ja siistimmältä – vaikka aikaa kunnolliseen siivoamiseen ei olisi ollutkaan.

Tässä postauksessa listaan 8 kohtaa, jotka käyn läpi silloin, kun aikaa siivoamiseen on vähän. Saan ne tehtyä kotonamme yleensä 20–35 minuutissa, sillä muutamissa kohdissa on mahdollista oikaista ja lyhentää siivousaikaa. Olipa kyseessä siis jo matkalla olevat yllätysvieraat tai hieman huonosti suunniteltu siivousaikataulu, näillä vinkeillä onnistuminen on varmempaa.

1.  Eteinen järjestykseen

Aloita siivous eteisestä, sillä se on ensimmäinen asia, jonka vieraat näkevät astuessaan kotiisi. Nosta lattioilla olevat kengät telineeseen tai kaappiin ja muista tehdä tilaa myös vieraiden kengille. Jos vieraita on tulossa useampikin, kannattaa ylitsepursuavasta naulakosta tyhjentää kotiväen takkeja ainakin väliaikaisesti muualle, jotta vieraat saavat ripustettua omat päällysvaatteensa. Itse siirsin kumisaappaat sekä muutamat muut isommat kengät eteisen kaappiin. Takit tyhjensin naulakosta vauhdilla tyhjiin lastenvaunuihin, ja vetäisin vielä kuomun kiinni ettei takkikasaa huomaa ohikulkiessa.

2. Ylimääräinen roina pois

Kun eteiseen on saatu tilaa ja järjestystä, alkaa pikainen tasojen ja lattioiden tyhjennys muualta kodista, tai oikeastaan yleisistä tiloista, joissa vieraat kulkevat ja oleskelevat. Riippuen siitä, kuinka paljon aikaa siivoamiseen on käytettävissä, tavarat voi viedä heti sinne minne ne kuuluvat tai vaihtoehtoisesti kerätä koriin, josta ne lajitellaan myöhemmin omille paikoilleen.

Tässä vaiheessa pystyy hyvin oikaisemaan, eli mikäli aikaa ei ole paljoa, valitse korimetodi. Itse vein olohuoneen hyllystä löytyvän vaatekasan suoraan pyykkikoneeseen ja loput irtotavarat keräsin häpeilemättä tyhjään pyykkikoriin, jonka piilotin makuuhuoneen kaappiin odottamaan juhlien päättymistä.

3. Sänkyjen petaus

Joillekin sängyn petaaminen on arkipäivää, mutta itselläni se on viime aikoina jäänyt. Pedattu sänky tekee kuitenkin huoneen yleisilmeestä välittömästi siistimmän, vaikka koko huoneen siivoamiseen ei olisikaan aikaa. Kannattaa siis käyttää hetki edes peiton ja tyynyjen suoristamiseen. Vaihtoehtona voi toki olla myös makuuhuoneiden ovien sulkeminen.

4. Peilien ja lasipintojen puhdistus sormenjäljistä

Lapsiperheessä peilit ja ikkunat näyttävät oikein keräävän pieniä sormenjälkiä. Usein tuntuu, että niitä saisi olla jatkuvasti pyyhkimässä. Puhtaat peilit tekevät kuitenkin suuren vaikutuksen kodin kokonaisvaikutelmaan, sillä ne heijastavat valoa ja kirkastavat tilaa. Siksi peilien ja pahimmilla kosketusetäisyydellä olevien ikkunaruutujen puhdistukseen kannattaa uhrata muutama minuutti. Pelkästään jo kostutetulla ikkunaliinalla pyyhkiminen saa ihmeitä aikaan.

5. Vessa raikkaaksi

Vieraista ainakin osa tulee suurella todennäköisyydellä käyttämään wc:tä, joten vessan siistimistä ei tule unohtaa. Likaisessa vessassa ei ole mukava käydä. Tyhjennä tasot ylimääräisestä tavarasta, kaiva pikasiivousliinat esille ja pyyhi pinnoilta hammastahna- ja saippuaroiskeet. Tee pikapuhdistus myös pöntölle: pyyhi vetonuppi, kansi ja istuin pikasiivousliinalla, jonka jälkeen pyöräytä pönttö harjalla. Pyyhi peilistä suurimmat sotkut ikkunaliinalla. Jos aikaa on tarpeeksi, vaihda myös puhtaat käsipyyhkeet ja katso, että vessassa on saippuaa ja vessapaperia saatavilla.

6. Keittiö siistiksi – tiskiallas tyhjäksi

Tyhjennä keittiön tiskiallas ja taso tiskeistä, eli joko tiskaa, laita astianpesukoneeseen tai piilota korissa kaappiin. Pyyhi tai harjaa allas puhtaaksi: keittiösuihkeella lähtee hyvin altaassa oleva rasvalika. Pese samalla myös hana ja kiillota se lopuksi kuivalla mikrokuituliinalla, sillä kiiltävä hana antaa mielikuvan siististä keittiöstä. Tyhjennä keittiön tasot (tässäkin korimetodi on tiukan aikataulun pelastus) ja pyyhi ne puhtaaksi.

7. Imuroi eniten käytössä olevat alueet

Nopea imurointi yleisissä tiloissa tekee yleensä ihmeitä, etenkin jos taloudessa on koira. Keskity alueisiin, joissa vieraat kulkevat ja oleskelevat, kuten olohuoneeseen, käytäviin, eteiseen, keittiöön. Jos imurointiin ei ole aikaa, saa rikkaharjalla tai lastalla vetäistyä näkyvimpiin nurkkiin kertyneet koirankarvat ja pölypallerot nopeasti pois esiltä.

8.  Olohuone kuntoon

Viimeisen silauksen saat suoristamalla olohuoneen sohvalta (tai sen ympäristöstä) löytyvät viltit ja koristetyynyt. Meillä tyynyt löytävät usein tiensä lattialle lasten leikkeihin, ja levällään ollessaan ne luovat helposti sotkuisen tunnelman. Pikainen järjestely tekee mielestäni suuren vaikutuksen. Mikäli aikaa jää, pyyhkäise vielä olohuoneen pöydältä ja tasoilta pölyt pölymiekalla tai mikrokuituliinalla.


Kun nämä on tehty, on kotikin huomattavasti siistimmän näköinen! Älä kuitenkaan huoli, mikäli aika ei riitä kaikkeen: vieraasi tuskin tulevat tarkastamaan kotisi siisteystasoa. Usein siivoamme omaa itseämme varten. 🙂

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *