Terassi kesäkuntoon: terassin pesu ja öljyäminen

Kirjoittaja: Taija

Kesä on vihdoin täällä, ja se tarkoittaa auringon ja lämmön lisäksi tietysti myös terassikautta. Kesällä tuntuu, että olisi ainakin yksi huone enemmän, sillä terassilla on ihana rentoutua ja viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa. Terassin kunnosta täytyy kuitenkin pitää huolta, jotta se säilyttäisi ulkonäkönsä ja ennen kaikkea kuntonsa.

Etuterassimme on täysin säiden armoilla oleva puuterassi. Siitä kuljetaan kengillä, tassuilla ja lastenvaunuilla päivittäin useaan kertaan, joten kulutusaste alueella on korkea. Kuten muutkin terassimme, myös etuterassi vaikuttaisi olleen käsittelemättä useamman vuoden. Kovan kulutuksen ja käsittelemättömyyden seurauksena terassin pinta on likaantunut ja sen ulkonäkö on heikentynyt ajan myötä.

Tänä vuonna laitetaan tämäkin terassi kesäkuntoon, sillä viime vuonna se jäi puheista huolimatta tekemättä. Samalla puhdistetaan terassin vieressä olevat seinät, jotta saadaan sisääntuloalueesta hieman siistimpi.

Valmistelut ja tarvittavat välineet

Aloitimme koko urakan tyhjentämällä terassin, eli pääasiassa siirsimme kukat pois tieltä. Tämän jälkeen lapset pääsivät mieluisaan hommaan eli suihkuttelemaan irtoroskat terassilta ja samalla kastelemaan sen kauttaaltaan. Itse tein sillä välin Sinisankoon pesuaineliuoksen vedestä ja pesuaineesta. Koska lapset olivat pesupuuhissa mukana, jätin varsinaiset terassinpesuaineet kauppaan ja käytin pesussa ihan vain laimennettua ekologista tiskiainetta. Tällä sai huoletta pestä myös maalatut seinät, mitä useilla terassipesuaineilla tulee välttää.

Harjana itselläni oli Sinin pesuharja, lapset harjailivat Oiva– ja Reima-harjoilla. Sinisangosta on harjalla kätevä ottaa pesuainetta, sillä harja mahtuu kokonaan sankoon sisään, toisin kuin tavalliseen ämpäriin. Puhdistimme samalla myös terassin vieressä olevista seinistä sekä ikkunalaudoista liat puisella matonpesuharjalla.

Harjailemisiin

Pesimme terassin muutamassa osassa, jotta pesuaine ja irronnut lika eivät ehtineet kuivua lautojen pinnalle. Terassin pesussa kannattaa noudattaa samaa ohjetta kuin saunassa, eli harjataan laudansuuntaisesti. Lopuksi huuhtelimme terassin puhtaalla vedellä. Tämän jälkeen lähdimme uimarannalle, sillä lautojen täytyy antaa kuivua rauhassa ennen öljyämistä. Vaikka puu tuntuisikin samana päivänä jo kuivalta, on se sisältä melko varmasi vielä kostea. Eli odotellaan vähintään vuorokausi, mieluiten kaksi.

Terassin öljyäminen

Itse otin varman päälle ja terassin öljyäminen suoritettiin vasta kolmen päivän kuluttua. Saattoi viivästyksen syynä olla toki uimarannalla ja leikkipuistoissa oleilukin. 😉 Odottelin alkuiltaan, ettei aurinko enää paista terassille, sillä suorassa auringonpaisteessa öljy saattaa ehtiä kuivua pinnalle eikä näin ollen pääse imeytymään kunnolla.

Terassiöljyn levitykseen käytin terassiöljyharjaa sekä siihen liitettävää teleskooppivartta. Jatkovarren kanssa öljyn levittäminen käy paljon mukavammin, eikä selkä tai polvet tule kipeiksi. Tämä Sinin terassiöljyharja on 14 cm leveä, mikä on täydellisen levyinen meidän terassimme laudoille: harjas ylettyi yhdellä ja samalla vedolla myös lautojen väleihin.

Öljysin terassin enintään kaksi lautaa kerrallaan, jotta sain siistin lopputuloksen ilman raitoja. Kerroksia levitin kaksi, vaikka kolmekaan ei olisi varmasti ollut liikaa. Imeytymätöntä öljyä ei jäänyt lautojen pinnalle juuri ollenkaan – niistä kohdista, missä sitä oli, pyyhkäisin ylimääräiset pois kuivalla pikasiivousliinalla.

Terassin huoltamiseen ryhtyminen tuntuu kyllä aina yhtä työläältä, vaikka ainakin itselleni öljyn levittäminen on melko terapeuttista puuhaa. Aika kuluu nopeasti omissa ajatuksissa tai äänikirjoja kuunnellen. Nyt puinen terassi on saanut kaipaamaansa huolenpitoa sekä suojaa säältä, ja voin vetää yhden kohdan yli tehtävälistalta. Jossakin vaiheessa vuorossa on seinien maalauspuuhat, mutta ei vielä. Nyt keskitytään hetkeksi puutarhan hoitoon. 🙂

Joko siellä on saatu terassit öljyttyä?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *