Terassin ja ulkokalusteiden pikapuhdistusta

Kirjoittaja: Taija

”Ruoka on kohta valmista, nyt kattamaan pöytä ja sitten päästään syömään!” Vaan eipäs päästäkään, sillä terassipöytä on siitepölyn sekä kukkakimpusta varisseiden roskien peitossa. Äkkiä siivoamaan!

Kesäisin terassilla tulee vietettyä paljon aikaa lähes päivittäin joko leikkien, rentoutuen tai grillaillen ja syöden. Sohvaa sekä ruokailuryhmää käytetään siis paljon, joten niiden puhtaudesta täytyy pitää huolta. Onneksi terassin ja terassikalusteiden puhdistuksessa ei mene kauaa, kun on näppärät välineet lähettyvillä.

Siitepölyt pois harjaamalla

Aloitan kalusteiden puhdistuksen harjaamalla terassin pöytäryhmästä irtoroskat sekä suurimmat siitepölyt pois. Harjaamiseen käytän pientä terassiharjaa, jossa on sopivan pehmeät ja joustavat harjakset kalusteiden lakaisuun. Harjalla on näppärä pyyhkäistä kalusteista pölyt ennen käyttöä, joten säilytän harjaa aina valmiina terassilla. Harja onkin säänkestävä, joten ei haittaa, jos se jää näkyville. Kun pöytä on saatu puhdistettua irtoroskista, harjaan myös tuolien pehmusteista roskat pois.

Pintojen pyyhintä

Usein pölyjen lakaisun jälkeen pinnat kaipaavat vielä kevyttä pyyhintää esimerkiksi kosteilla ulkopikasiivousliinoilla. Säilytän aina yhtä pakettia olohuoneen kaapissa heti terassinoven vieressä, josta se on helposti tarpeen tullessa saatavilla. Linnunjätösten puhdistamiseen käytän ehdottomasti mieluummin juurikin pikasiivousliinoja, sillä liinat voi käytön jälkeen käydä nakkaamassa kompostiin.

Toisinaan pinnat ovat kunnon pesun tarpeessa. Nyt pöytään oli sateen jälkeen kuivunut kiinni kukkakimpusta varisseita terälehtiä, joten pelkällä harjaamisella pinnasta ei tullut tarpeeksi puhdasta. Hain avukseni supersienen ja yleispuhdistussuihkeen, joilla lasipöytään kiinni jämähtäneet liat saivat kyytiä. Viimeistelin pinnan lasiliinalla, jotta pöytään ei jäänyt pyyhintäjälkiä. Pöydästä tuli taas ainakin hetkeksi upean kiiltävä.

Sohvan pikapuhdistus

Ulkosohvaakin joutuu välillä puhdistamaan, joko lintujen sotkuista tai lasten jäätelönsyönnin jäljiltä. Meidän sohvassamme päälliset ovat irrotettavat sekä pestävissä, mutta yleensä teen kesäisin päällisille vain pikapuhdistuksia. Kunnon pesu odottaa tarvittaessa terassikauden päättyessä.

Sohvaltakin pyyhkäisen ensin pölyt pienellä terassiharjalla, jonka jälkeen pesen pois isoimmat sotkut ja likaläiskät mattoharjalla. Lämmin vesi, hellävarainen puinen matonpesuharja sekä tosipaikan tullen mieto puhdistusaine käyvät useimpien ulkokalusteiden puhdistukseen. Pyörittelemällä kostutettua mattoharjaa tahran päällä sotkut lähtevät yleensä melko hyvin irti. Lopuksi pinnan voi vielä pyyhkiä vedellä kostutetulla mikrokuituliinalla irronneen lian poistamiseksi.

Terassilaudoitus puhtaaksi

Yleensä kerran kesässä teen terassin laudoille perusteellisemman pesun, jotta saan ne öljyttyä. Muulloin puhdistan laudoitusta vain tarvittaessa, tällöin käytössä on eniten Reima-harja, joka on mukavan kevyt sekä kuivien että märkien roskien harjaamiseen. Onnistuu sillä näppärästi linnunjätöstenkin pesu!

Puhtaalla terassilla on ilo viettää aikaa. Ihanaa kesän jatkoa!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *