Vieläkö ehtii mattopyykille?

Kirjoittaja: Taija


Siellä on varmasti muitakin, jotka ovat olleet saman pohdinnan alla: Onko jo liian myöhäistä mattojenpesulle? Pari viikkoa kestänyt sateinen ilma on lykännyt alkukesästä hyvin alkanutta, mutta toistaiseksi kesken jäänyttä matonpesu-urakkaani. Mietiskelin, jäävätkö loput matoista tänä kesänä pesemättä.

Pikaisen tiedonselvittelyn jälkeen, eli internetiltä ja äidiltä kyseltyäni, sain selville, että hyvin ehtii, loppukesän yökaste vain tekee kuivumisesta hitaampaa. Kunhan matoille on ilmava ja sateensuojaisa kuivatuspaikka, ei ongelmaa pitäisi olla. Tämäpä hyvä, pihastamme löytyy useampi tarkoitukseen sopiva piharakennus. Eli ei muuta kuin mattopyykille mars!

Alkukesästä aloittelin taloutemme matonpesupuuhia kotipihassamme. Otin silloin käsittelyyn muutamat kotimme isoimmat matot nurmikolle levitetyn pressun päällä. Tuttuun tapaan mukana oli molemmat pienet apulaiseni, joten harjojakin ole varattava useampi. Maan tasalla pestessä pitkävartinen harja on selkää säästävämpi, meillä oli tällä kertaa käytössä Sinin pesuharja teleskooppivarrella sekä puinen matonpesuharja.

Aloitimme kastelemalla maton, jonka jälkeen levitimme sille tekemämme pesuaineliuoksen Sinisangosta harjojen avulla. Sitten vain harjaillaan. Välissä huuhtelu, harjaus toiselta puolelta ja vielä perään kunnollinen huuhtelu. Tämän jälkeen vuorossa oli lasten mielestä lystikkäin osuus eli maton rullaus ja sen päällä kävely, jotta ylimääräinen vesi valui pois. Hauskaa oli, ainakin lasten mielestä! Äidiltä saattoi hiki valua 😉 Sen jälkeen matto kuivumaan terassin kaiteelle.

Tänä kesänä hyödynnän mattojen pesussa myös kunnan matonpesupaikkaa. Siellä on tarkoitus pestä kotimme pienemmät matot. Matonpesupaikalla pesupuuhat onnistuvat hieman kotipihaa nopeammin, sillä siellä kaikki vehkeet ovat jo valmiina esillä. Mukaan tarvitaan mattojen lisäksi vain harja, pesuaine ja sanko. Puinen matonpesuharja taitaa olla se perinteisin, jota näkyy käytettävän paljon etenkin matonpesupaikoilla. Itse tykkään käyttää puisen lisäksi myös kuvissa näkyvää sinistä matonpesuharjaa, josta saa liukkaillakin näpeillä pitävän otteen.

Mankelilla ylimääräisten vesien puristus ja tarvittaessa hetkeksi maton kuivumaan ripustaminen, niin autokin pysyy kuivana kotimatkalla. Jätesäkki on myös loistava apu peräkontin suojaamiseen.

Yritän vielä jokin päivä ehtiä pestä muutaman pesua kaipaavan maton. Pesurauhakin matonpesupaikalla on luultavasti hieman eri kuin kotona, sillä pesupaikan vieressä oleva leikkipuisto taitaa kiinnostaa lapsosia enemmän. Matonpesu on mukavaa, kun ei ole kiire minnekään. Eikä loppukesästä pesupaikoilla taida olla pesijöitä jonoksi asti.

Kuuluuko matonpesu kesäpuuhiisi?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *