Siivouspäiväkirja

Kirjoittaja: Taija

Viime aikoina sisällä ei ole tullut siivottua mitään ylimääräistä. Sen sijaan olemme sään salliessa puuhailleet paljon ulkona: matonpesun, kasvimaalla kyykkimisen ja lasten kanssa mustikoiden poimimisen lisäksi pihalla on tullut puhdistettua yhtä jos toistakin paikkaa. Tässä tulee siis viime viikkojen (ulko)siivouspäiväkirjani.

Pihasaunaremontti etenee

Pihasaunamme remontti on vihdoin etenemässä, ja vuorossa on asennusta odottavien ikkunoiden puhdistus. Ikkunat kaivettiin ladon syövereistä, jossa ne olivat vuosien saatossa keränneet likaa melkoisen määrän. Aloitinkin puhdistuksen pyyhkimällä suurimmat liat karmien ympäriltä kosteilla ulkosiivousliinoilla. Kävin hakemassa sisältä vielä suojakäsineet käsiin, jotta siivous oli miellyttävämpää.

Ikkunankarmit oli maalattu ennen latoon vientiä, joten puhdistuksen yhteydessä poistin samalla myös ikkunalaseihin osuneet maalit. Maalinpoistoon ehdoton väline on puhdistusterä eli skrapa, jolla maalit sai lähtemään pitkänä suikaleena irti. Tällä sai todella tarkasti maalit pois ilman naarmuja!

Varsinaiseen pesuun käytin ikkunanpesin-kuivainta, sillä lasten kanssa ikkunoita pestessä olen huomannut, että mitä vähemmän itselläni on välineitä, sen parempi. Tämän kanssa tarvitsee vahtia vain yhtä välinettä, ettei se lähde kävelemään innokkaiden apureiden mukana 😀

Aloitin myös pihasaunan sisäosien siivoamisen. Tämä piharakennus on selvästi ollut lintujen pesimäpaikkana, sillä saunan lampun päällä ja puuvaraston kattoparrun päällä on vanhat linnunpesät. Tänä kesänä pääskyt eivät päässeet enää saunaan, jotta emme häiritsisi niiden pesintää remontillamme. Pesäpaikka löytyi onneksi toisesta piharakennuksestamme.

Linnun ulosteet puhdistin ikkunalaudalta kosteilla ulkosiivousliinoilla, sillä en halunnut sotkea hommassa parempia mikrokuituliinojani. Pahimmissa kohdissa liotin tahroja hetken yleispuhdistusaineella.

Aloin myös puhdistaa seinäpaneeleja irtoroskista ja hämähäkinseiteistä. Puhdistukseen käytin pientä terassiharjaa, jonka harjakset ovat sopivan pituiset ja joustavat seinien ja nurkkien puhdistukseen. Jo pelkästään harjaamisella sain melkoisen eron aikaan! Pyyhkäisin seinät kevyesti myös kostealla liinalla, mutta paneelit täytyy pestä kunnolla sitten myöhemmin.

Puhdistin saunan lattialta vielä roskat Oiva-harjalla.

Tulevan pukuhuoneen puoli kaipasi tässä vaiheessa remonttia pientä järjestelyä, roskien keräämistä ja lattian harjaamista. Nyt paikkojen ollessa siistimmät ja ylimääräisten rojujen lähdettyä on helpompi kuvitella mielessä, miltä valmis pukuhuone tulee näyttämään!

Lasten uima-allas puhtaaksi

Lapsilla on kesällä ollut käytössä pienehkö uima-allas. Se on viime käyttökerran jälkeen tyhjennetty, mutta puhdistus on jäänyt tekemättä. Näissä altaissa vesi pitää vaihtaa melkeinpä parin päivän välein, joten jossain vaiheessa, kun vesi jää pidemmäksi aikaa seisomaan, alkaa likaa ja limaa kerääntyä altaan pohjalle ja seinämille. Ja koska altaassa ei enää ollut vettä, on lika kuivunut sinne kiinni.

Aloitin altaan puhdistamisen kastelemalla altaan kauttaaltaan, jotta lika alkaisi pehmenemään ja irtoamaan. Odotin välipalan syönnin verran ennen kuin ryhdyin harjaamaan likaa irti. Harjaamiseen käytin pesuharjaa, joka teki työnsä hyvin. Sinillä on saatavilla myös paljuharja, joka on muotoilultaan tehty kaarevien muotojen puhdistamiseen. Sillä onnistuu varmasti helpommin nurkkien ja täytetyn altaan puhdistaminen. Harjaamisen jälkeen tyhjensin altaasta kaikki likavedet, jonka jälkeen huuhtelin altaan vielä puhtaalla vedellä. Kyllä tuli puhdasta!

Leikkimökkiin siivousvälineet

Pihaamme muutti alkukesästä leikkimökki, ja heti alussa sovimme lasten kanssa yhteiset säännöt leikkimökin siistinä pysymiseen. Lapset halusivat, että leikkimökki pidetään kenkävapaana, jotta se pysyy puhtaampana. Vein lapsille leikkimökkiin omat siivousvälineet, jotta he voivat pitää tupansa siistinä. Piilorikkasetti asustaakin vaihtelevasti joko leikkimökin terassilla tai sisällä, ja vettä sisältävä suihkepullo, mikrokuituliina sekä pari kuivaliinaa mökin hyllyllä. Lapset ovat pitäneet kiitettävästi huolta leikkimökin siisteydestä, ilman että olen edes asiasta maininnut.


Pian koittaa arkeen paluu, mutta nautitaan nyt vielä hetki kesästä!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *