Arjen pikasiivousta

Kirjoittaja: Taija

Arkeen on palattu, ja taas täytyy hieman opetella omiin rutiineihin kiinni pääsemistä. Siivousrutiini on ainakin kesän ajan taitanut olla lomailemassa, sen verran tahmealta kodin siistinä pitäminen on viime aikoina tuntunut.

Yksi siivousrutiini on kuitenkin otettu heti kesäloman päätyttyä takaisin käyttöön, ja kyseessähän on siis päivittäiset pikasiivoushetket. Kaksi kertaa päivässä tapahtuva 10 minuutin pikasiivous on ollut lapsiperhetaloutemme pelastaja. Sen avulla koti pysyy suhteellisen siistinä ja hyvässä järjestyksessä vähemmällä vaivalla. Toisinaan pikasiivoushetki voi olla ihan vain tavaroiden järjestelyä ja omille paikoilleen viemistä, toisinaan pintojen pyyhintää ja pesua. Joskus sen voi omistaa kokonaan esimerkiksi vessanpesulle.

Päivittäin tapahtuvat pikasiivoushetket ovat siis yksi arkeamme helpottavista rutiineista. Tässä postauksessa kerronkin vinkkini tehokkaaseen pikasiivoukseen sekä jaan yhden esimerkin siitä, mitä tavallisen arkipäivän pikasiivoushetki voi sisältää.

Tehokkaampaa pikasiivousta

On muutamia asioita, jotka antavat ainakin itselleni motivaatiota pikasiivoushetkeen ja näin ollen tekevät siitä tehokkaamman. Tässä lista niistä:

  • Ajastin. Tämä on pikasiivouksen tärkein väline, sillä kisa kelloa vastaan on paras motivaattori. Ehdinkö siivota tämän ennen ajan loppumista? Kuinka paljon ehdin siivota 10 minuutissa? Aseta kelloon haluamasi aika (itselläni yleensä 10 min) ja käy hommiin! Ja uskokaa tai älkää: Jos jokin askare jää kesken ajan loputtua, yleensä se tulee kuitenkin tehtyä loppuun.
  • Musiikkia. Itselläni on lemppari 80-luvun soittolista tehty pikasiivoushetkiä varten.
  • Ennen ja jälkeen -kuvat. Niitä voi ihailla itsekseen tai muiden kanssa.
  • Videoiminen. Myös itsensä kuvaaminen videolle lisää kummasti motivaatiota, koska silloin ”joku” katselee ja yrität tehdä asiat mahdollisimman tehokkaasti.

Ennen siivoushetken aloittamista kannattaa päättää, mikä on tämän siivouksen ykkösprioriteetti. Onko ensisijalla tavaroiden järjestely ja lattioiden tyhjentäminen ennen imurointia? Vai pyykkitelineen tyhjennys, jotta saat seuraavat pyykit kuivumaan? Kaipaako lattiakaivo puhdistusta?

Alussa saattaa tuntua, että aika ei tunnu riittävän mihinkään. Eikä sen ole tarkoituskaan riittää kaikkeen – ajatuksena on saada joka päivä jotain tehtyä. Kun 10-minuutin pikasiivouksen ottaa päivittäin käyttöön, ei sotkua ehdi kertyä niin paljoa, ja suuremmalle siivoukselle on harvemmin tarvetta.

Jos et asu yksin, osallista myös kanssa-asujasi mukaan siivoukseen. Aamun pikasiivouksen teen yleensä yksin tai lasten (2- ja 4-vuotiaat) kanssa, illalla pyrin saamaan kaikki mukaan.

Esimerkki arkipäivän pikasiivoushetkistä

Pidän päivittäin siis kaksi pikasiivoushetkeä. Koska olen yleensä lähes koko päivän kotona, teen toisen pikasiivouksista aamupäivällä ja toisen illalla ennen lasten nukkumaanmenoa. Jos aamupäivän siivous jää tekemättä, tehdään illalla hieman pidempi.

Aamun 10-minuutin pikasiivous:

Tämän päivän aamusiivoushetken päätän keskittää keittiöön ja olohuoneeseen. Tiskikoneen tyhjensin jo odotellessani kahvin keittymistä, joten nyt vuoroaan odottavat ainakin mainospostien ja kuivumassa olleiden maitopurkkien kierrätykseen laitto, pöytien pyyhintä ja tasojen järjestys. Keittiön puhdistukseen käytän keittiösuihketta, jolla rasvaiset sormenjäljet saavat kyytiä pöydän pinnalta.

Putsaan samalla myös juniortuolin supersienellä, sillä tuoliin oli kuivunut kiinni useamman viikon lika. Uskallan hieroa supersienen karhealla puolella ihan ronskin ottein, sillä tuolin maalipinta on jo ollut pidemmän aikaa kulunut ja odottaa uutta pintaa. Yllättävää kyllä, maalia ei lähtenyt, mutta lika sen sijaan on tiessään.

Olohuoneessa keskityn paikkojen järjestelyyn ja yleiseen siisteyteen: kerään kaikki ylimääräiset tavarat (eli pääasiassa lasten lelut ja kirjat) tyhjään koriin, josta vien ne myöhemmin omille paikoilleen. Lattialla olevat vaatteet kerään syliini ja käyn viemässä ne pyykkikoriin. Järjestän myös nopeasti sohvan tyynyt ja viltit. Niiden asetteluun en jaksa käyttää kovin paljoa aikaa, sillä ne ovat kuitenkin kohta joko lasten tai koiran toimesta rytyssä.

Pyyhkäisen lopuksi tv-tasolta pölyt ja pesen kaapinovista likaiset sormenjäljet, jotka ovat häirinneet minua jo muutaman päivän ajan. Tällä kertaa käytän pintojen pyyhintään yleissuihketta ja mikrokuituliinaa, sillä ne olivat valmiina Siivousapurissa. Aika loppuu, ja käyn käynnistämässä robotti-imurin. Oma siivoushetkeni päättyy nyt, robotti saa jatkaa vielä hetken.

Illan 10-minuutin pikasiivous:

Annan lapsille tehtäväksi kerätä lelut takaisin heidän huoneeseensa, jossa he saavat laittaa ne omille paikoilleen. Onneksi esillä oleva lelumäärä ei ole suuri, joten lapset pystyvät käsittelemään tehtävän hyvillä mielin. Puolisoni tehtävänä on siivota iltapalasotkut keittiöstä.

Itse keskityn nyt illalla eteisen siivoamiseen, sillä missionani on etsiä lapsen kadonnut hanska ja kenkä. Aloitan järjestelemällä kaikki tavarat omille paikoilleen, eli kengät telineisiin, takit naulakkoon ja päähineet koreihin. Kadonneet tavarat löytyvät samalla.

Eteisemme on kesän ajan ollut ilman mattoa, joten harjaan lattialta päivän aikana tulleet roskat rikkaharjalla ja pyyhkäisen lattialle vuotaneesta pullosta tulleet tahmat kosteilla moppiliinoilla. Nämä omenantuoksuiset moppiliinat ovat kyllä todella käteviä etenkin eteisessä ja keittiössä.

Kun eteinen on saatu puhtaaksi, menen laittamaan pyykit kuivumaan ja laskostan kuivumassa olleet lakanat kaappiin. Aika loppuu kesken laskostamisen, mutta teen homman valmiiksi ja lähden katsomaan lasten tilannetta. Hyvältä näyttää.


Kuuluvatko pikasiivoushetket sinun arkeesi?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *