Vinkit kurakeleistä selviämiseen lapsiperheessä

Kirjoittaja: Taija

Nyt se on taas alkanut – kuravaateralli nimittäin. Kurakelit ovat lapsille usein kovin mieluisat, vanhemmille ei ehkä niinkään. Itse yritän ajatella asian niin, että on ilo katsella, kun lapsella on mukavaa tekemistä ulkona. Kyllä sitä aikuisenakin tekee välillä mieli pomppia vesilätäköissä ja upottaa kenkiä mutaan 😉

Kura ja hiekka ovat siis kivoja juttuja ulkona, mutta sisälle niitä ei haluaisi kuljettaa yhtään. Tässä postauksessa jaan omia tapojani sekä vinkkejä, joiden avulla selviän hiekkakaaoksesta, kuravaatteista ja niiden puhdistuksesta ilman suurempaa stressiä. Tavoitteena on siis vähemmän hiekkaa kodinhoitohuoneessa sekä kylppärissä ja enemmän mukavia leikkihetkiä (ja hajuttomia kuravaatteita).

Puhdistus ennen sisälle tuloa

Yksi tärkeimmistä keinoista, joilla vältytään hiekan kulkeutumiselta sisälle, on kuravaatteiden esipuhdistus ulkona. Ennen sisälle tuloa harjaan lapsen päällä olevat kurahousut pehmeällä harjalla (vanha tiskiharja, pieni terassiharja, pehmeä matonpesuharja tms.) niin ettei hiekkaa kulkeudu sisälle mahdottomasti. Jos lähelle on jäänyt kastelukannu, saatan huuhtaista lasten vaatteet ja kengät jo pihalla. Tästä siirrytään sisälle suoraan kodinhoitohuoneen kautta kylpyhuoneeseen, jossa joko huuhtelen tai pesen kuravaatteet likaisuudesta riippuen.

Auton pysyminen puhtaana kurakeleillä

Jos lapset ovat pihalla päivähoidosta haettaessa ja he ovat nauttineet kurakelien suomasta ilosta, on minulla peräkontissa yksi kestokassi, johon riisun lapsen kuravaatteista ennen auton sisälle päästämistä. Laitan lapsen seisomaan kumisaappaineen ja kuravaatteineen kassiin, johon riisun suoraan lapsen päällysvaatteet ja kengät. Sitten vain lapsi kainaloon tai vaihtokengät jalkaan ja auton kyytiin. Tätä “kurakassia” voi käyttää muuten myös kodin ovella, jos kylpyhuoneeseen ei ole suoraa pääsyä ulko-ovesta. Kassissa kuravehkeet on helppo kantaa sisälle puhdistusta varten.

Kuravaatteiden käsinpesu

Kuravaatteiden puhdistus onnistuu mielestäni helpoiten heti käytön jälkeen. Sen jälkeen kun ulkona on ensin puhdistettu suurimmat liat, huuhtelen kuravaatteet kotona suihkussa lämpimällä vedellä. Jos vaatteet kaipaavat huuhtelun lisäksi pesua, suihkautan hieman vartalonpesuainetta tai tiskisuihketta kankaalle. Harjailen tarvittaessa pehmeällä harjalla ja lopuksi huuhtelen lämpöisellä vedellä. Tämän jälkeen ripustan kuravaatteet kuivumaan henkariin.

Joskus, jos likaa ei ole paljoa tai kuivattamiseen ei löydy tarpeeksi aikaa, onnistuu kuravaatteiden pikapuhdistus mikrokuituliinalla tai pikasiivousliinoilla pyyhkimällä. Tämä ei tietenkään korvaa kunnon huuhtelua tai pesua, mutta toisinaan pikapuhdistuksellakin pärjää.

Kuravaatteiden konepesu

Vaikka käsinpesu on usein suositeltavampaa, onnistuu kuravaatteiden pesu myös koneessa. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että toistuva konepesu kuluttaa materiaalia turhaan.

Ennen pesukoneeseen laittamista harjaan kuravaatteista loputkin irtohiekat pois pehmeällä matonpesuharjalla, käännän vaatteet nurinpäin ja laitan pyykkikoneen alhaiseen pesulämpötilaan ilman huuhteluainetta. Kun kone on pessyt vaatteet, kuivatan märät kuravaatteet huoneenlämmössä nurinpäin, näin ne kuivuvat mielestäni paremmin eivätkä ala haisemaan. Meillä on käytössä perinteisen pyykikuivaustelineen lisäksi Triple-kuivausteline. Tämän telineen päissä on kätevät ulosvedettävät tangot, joihin saa vaatteita myös henkareissa kuivumaan.

Kurarukkasten pesu ja kuivatus

Kurarukkasten pesun teen samalla tavalla kuin kuravaatteiden: joko pyyhin, huuhtelen tai pesen koneessa. Kuivatukseen käytän joskus apuna vanhoja vessapaperihylsyjä: rukkanen nurinpäin, hylsy laitetaan rukkasen sisälle ja koko paketti asetetaan vaakatasoon tai rukkasen suuaukko ylöspäin kuivumaan esim. pyykkitelineen päälle. Näin kosteus pääsee haihtumaan rukkasen sisältä pois.

Kenkien kuivatus

Likaiset kumisaappaat ja ulkokengät kopistetaan ulkona ja tarvittaessa harjataan ja huuhdellaan samalla lailla kuin kuravaatteetkin. Tämän jälkeen ne tuodaan sisälle kuivumaan. Märät kumisaappaat ja muutkin kengät saa parhaiten kuivaksi sanomalehtien avulla: kengistä otetaan pohjalliset pois, jonka jälkeen kenkien sisälle työnnetään sanomalehtimyttyjä. Sanomalehdet imevät kosteuden pois kengistä, eivätkä kengät ala haisemaan. Jos kengät ovat oikein märät, kannattaa sanomalehdet vaihtaa kuiviin parin tunnin kuluttua.


Jos sitä hiekkaa löytyy silti lattioilta, on rikkasetti ehdoton lisä ulko-oven läheisyyteen. Tällä harjaa näppärästi hiekat ja irtoroskat ennen kuin ne leviävät muualle kotiin.

Joko siellä on päästy kurakelien makuun? 😀

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *