Leivinuunin lasi puhtaaksi

Kirjoittaja: Taija

Tulet uunissa on monelle tuttu näky talvella.

Näin lokakuun loppupuolella lämmityskausi on startattu jo hyvä tovi sitten, ja ainakin meillä leivinuuniin ja takkaan on tehty tulet jo useammankin kerran. Olohuoneen puolella takkatulen roihua on mukava katsella, ja leivinuunin lämmössä valmistuu ruoka jos toinenkin.

Itselläni on tapana puhdistaa leivinuunin ja takan lasiluukut syksyisin ensimmäisten lämmityskertojen jälkeen, eli silloin kun huomaan niiden kaipaavan puhdistusta. Olen laittanut merkille, että kesän jälkeen ensimmäisillä lämmityskerroilla uunissa on hieman huonohko veto, jolloin lasi pääsee likaantumaan. Se ei onneksi haittaa mitään, sillä lasin puhdistaminen ei ole vaikeaa.

Leivinuunin lasiluukku kaipaa puhdistusta.

Helpoiten leivinuunin ja takan lasien puhdistus onnistuu tulipesästä löytyvällä jäähtyneellä tuhkalla. Tässä puhdistusohjeet:

1. Suojaa halutessasi lattia sanomalehdillä ja kädet kumihanskoilla. Itse näköjään unohdan kumihanskat aina aloittaessani, ja muistan ne vasta silloin, kun on jo liian myöhäistä. Tämä ei kuitenkaan ole vakavaa, kun käytössä ei ole mitään myrkkyjä.

2. Kostuta talouspaperi, sanomalehtimytty tai kestävämpi pikasiivousliina vedellä. Ota kostutettuun liinaan uunin sisältä hienoa tuhkaa, ja ala hieroa tuhkalla lasiluukkua pyörivin tai edestakaisin liikkein.

3. Toista tarvittaessa, eli ota lisää tuhkaa ja jatka hieromista.

4. Pyyhi lasi lopuksi muutamaan otteeseen puhtaalla liinalla: Yhdelläkin liinalla pärjää, kun kostutat liinasta vain osan ja ensin pyyhit kostealla osalla ja sen jälkeen kuivalla.

Puolet puhdistettu, hyvin näkyy.
PIkasiivousliinoilla leivinuunin ja takan lasien puhdistus onnistuu helposti.

Puhdistin ensin leivinuunin ja sen jälkeen takan, ja kyllä tuli taas ihanan puhdasta. Puhdistin samalla myös niiden edustat, eli harjailin tuon reunuksen puhtaaksi tuhkista talousrikkasetillä sekä pyyhin leipparin kyljestä keittiösuihkeella ja mikrokuituliinalla sinne lentäneet ruokaroiskeet pois (kuinka niitä sinne on lentänyt, en edes halua tietää 😀 ).

Uunin kylkiä puhdistaessa kannattaa muuten kokeilla pesuaineen soveltuvuus johonkin huomaamattomaan kohtaan. Itseäni aluksi jännitti koko puhdistusoperaatio, sillä en tiedä millä aineella uuni on maalattu, eikä minulla ollut siis tietoa sen pyyhkimiskestosta tai muusta sellaisesta. Kokeilin puhdistusta ensin hieman alempaa nurkasta, eikä vahinkoa tapahtunut, joten uskalsin hieroa roiskeita muualtakin.

Ennen – jälkeen

Rikkasetille tulee näin lämmityskaudella käyttöä lähes päivittäin tässä leivinuunin tai takan edessä, sillä polttopuista irtoaa aina jonkin verran roskaa. Kun yrittää säännöllisesti harjata ne pois, ei niitä kulkeudu sukkien tai koiran mukana pitkin taloa.

Nyt saa taas katsella puhtaan lasin läpi pullien paistumista!

Lämmitetäänkö teillä takkaa tai leivinuunia?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *