5 vinkkiä siivoussoodan käyttöön keittiössä

Kirjoittaja: Taija

Siivoussooda on varmasti jo monelle tuttu tuote, mutta siellä on varmasti joitakin, jotka eivät ole koskaan sitä kokeilleet. Sooda on lempparini pyykinpesussa ja tekstiilihuollossa, mutta myös keittiön puolella sitä tulee käytettyä usein siivouksessa!

Siivoussooda on pH-arvoltaan emäksinen (pH 9) eli se tehoaa hyvin rasvaiseen likaan. Tästä syystä se onkin erinomainen puhdistusaine keittiön siivouksessa. Tässä postauksessa jaan 5 asiaa, joihin meillä käytetään siivoussoodaa keittiön puolella.

Pohjaan palanut kattila

Paloiko aamupuuro tai kaakaot kattilan pohjaan kiinni? Itselleni näin käy melko usein, kun kiireessä yrittää tehdä monta asiaa. Onneksi olen löytänyt ratkaisun, jonka avulla pohjaan palanut kattila puhdistuu ilman hikeä ja hankaamista.


Kattilaan laitetaan muutama ruokalusikallinen siivoussoodaa sekä muutama sentti vettä. Nostetaan kattila hellalle kuumenemaan ja odotetaan että soodavesiseos kiehahtaa. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana, sillä seos kiehuu helposti yli! Otetaan kattila hellalta pois ja laitetaan jäähtymään eli annetaan soodan tehdä taikojaan ainakin puolen tunnin verran. Tämän jälkeen palanut ruoka lähtee kattilasta helposti pois tiskiharjalla harjaamalla.

Termospullojen puhdistus

Samaa ideaa käytetään myös termospullojen puhdistukseen – niihinkin pinttyy helposti likaa sekä hajuja ja makuja. Lämmin mehu ei maistu hyvältä kahvinhajuisesta termarista kaadettuna.

Termospulloon laitetaan siis muutama ruokalusikallinen siivoussoodaa, jonka jälkeen pullo täytetään kuumalla vedellä. Annetaan vaikuttaa, mitä pidempään sen parempi, jonka jälkeen termari puhdistetaan pulloharjalla. Tänne olen kirjoittanut tarkemmat ohjeet termospullojen puhdistuksesta.

Tiskialtaan puhdistus

Soodan avulla teräksisen lavuaarin saa helposti kirkkaaksi ja kiiltäväksi. Meidän altaamme oli päässyt sinne kertyneen tiskivuoren ansiosta melko likaiseen kuntoon ja se kaipasi kunnon puhdistusta.

Ennen – jälkeen

Tiskialtaan pesu kannattaa aloittaa kastelemalla allas joka puolelta lämpimällä vedellä. Tämän jälkeen siivoussoodaa pirskotellaan kevyesti ympäri allasta, ja annetaan vaikuttaa parin minuutin ajan. Sitten onkin puhdistuksen aika: Ota kostutettu siivoussieni (itselläni tällä kertaa vihreä yleissieni) ja ryhdy pyörittelemään soodaa altaassa kevyin liikkein. Huuhtele ja kuivaa. Kimaltaa kuin timantti!

Viemärin avaus

Toisinaan keittiön viemäri tuntuu vetävän hieman huonosti, ja tällöin apu on löytynyt siivoussoodasta ja etikasta. Itse teen yleensä näin: Lasken viemäriin hanasta lämmintä vettä. Tämän jälkeen viemäriin ripotellaan desi siivoussoodaa, tarkoituksena on saada suurin osa putkeen sisälle. Annetaan vaikuttaa 10 min. Kaadetaan siivoussoodan päälle hiljalleen desi etikkaa – ei kaikkea kerralla! Etikka ja sooda pyrkivät neutralisoimaan toisensa, kun ne yhdistetään, mutta tässä tapahtuu samalla myös erittäin nopea ja kuohuva reaktio, mikä auttaa lian irrotuksessa. Kun sihinä ja suhina lakkaa, hanasta lasketaan viemäriin niin kuumaa vettä kuin tulee. Suosittelen kokeilemaan!

Kahvinkeittimen puhdistus

Kahvinkeittimeen kertyy usein kahvista irtoavaa rasvaa. Tämän huomaa usein siitä, kun kahvi ei maistu enää niin hyvältä kuin ennen. Rasva myös tukkii kahvinkeittimen osia, joten puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti.


Rasvanpoisto kahvinkeittimestä onnistuu seuraavanlaisesti: 5-7 kuppia vettä, 3 rkl ruokasoodaa. Laita vesi ja ruokasooda säiliöön ja käynnistä keitin/perkolaattori. Jos käytät tavallista keitintä, sammuta keittimen virta, kun puolet liuoksesta on valunut pannuun. Anna soodan vaikuttaa puolisen tuntia, jonka jälkeen käynnistä keitin uudelleen. Kun kaikki neste on valunut pannuun, kaada neste pois ja laita tilalle puhdasta vettä. Keitä pelkkä puhdas vesi muutamaan kertaan, jotta saat laitteen sisältä irronneet rasvat liikkeelle. Tyhjennä vesi ja huuhtele irtonaiset osat lämpimällä vedellä.


Onko siivoussooda tuttu juttu keittiön siivouksessa?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *