Jääkaapin pesu

Kirjoittaja: Taija

Jännä juttu, miten miellän useat marras- ja joulukuun aikana tekemäni siivouspuuhat joulusiivouksiksi, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä joulun kanssa. Esimerkiksi jääkaapin pesu, jonka otin työn alle hetki sitten: ajattelin aloittaneeni joulusiivouksen hyvissä ajoin, vaikka olisihan se jääkaappi tullut pestyä ilman lähestyvää jouluakin.

Toisaalta jääkapin pesu on hyvä ajoittaa ennen joulua tehtäväksi, jotta jääkaapin perukoille jääneet purkit tulee käytyä läpi ja jääkaappiin saadaan parempi järjestys ja lisää tilaa. Eli ehkä siinä mielessä tämä onkin oikeasti osa kotimme joulusiivousta (joka ei tosin poikkea juurikaan tavallisesta siivouksesta)?

Joulusiivous tai ei, niin nyt meillä on kuitenkin puhdas jääkaappi – ja jo oli aikakin. Olen luistanut liian monesti yhdestä parhaimmaksi toteamastani pikasiivousvinkistä, eli jääkaapin hyllyjen pyyhinnästä ennen kauppareissua. 😬 Lisäksi jääkaappiin oli jossain vaiheessa päässyt kaatunut jotakin, ja pyyhintä oli jäänyt hieman puolitiehen. Jääkaappi oli siis päässyt likaisempaan kuntoon kuin tahtoisin myöntää.

Toisinaan teen jääkapin puhdistuksen osissa, eli tyhjennän ja puhdistan hyllyn/laatikon kerrallaan. Tällä kertaa jääkapin likaisuuden takia tein koko työn kerralla eli aloitin tyhjentämällä koko jääkaapin sekä irrottamalla hyllyt, laatikot ja lokerot.

Kun jääkaappi oli kokonaan tyhjä, suihkutin pahimpiin tahrakohtiin keittiösuihkeen pehmentämään ja irrottamaan likaa. Sillä aikaa, kun pesuaine oli vaikuttamassa, ryhdyin tiskaamaan irrotettuja osia. Pesin hyllyt ja lokerot varovasti tiskialtaassa tiskiharjalla ja -suihkeella, jonka jälkeen laitoin ne keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan.

Tiskattuani kaikki osat, ryhdyin itse jääkaapin sisuksen puhdistukseen. Apuani oli mikä muukaan kuin nysväri. Harjasin hyllynpidikkeet, nurkat ja kaikki pienet kolot käyttämällä vuorotellen nysvärin eri päitä. Hieman hanakammin kiinni jääneisiin ruokatahroihin nysvärin toisessa päässä oleva ”raaputin” oli oiva apu! Kun liat oli saatu irrotettua, piti ne vielä pyyhkiä pois jääkaapin sisältä: tähän hommaan käytin mikrokuituliinaa.

Sisäpuolen puhdistuksen jälkeen myös ulkopuoli kaipasi hieman huolenpitoa. Jääkaapin ja pakastimen kahvojen ja ovien pyyhintään käytin supersientä, jolla saa pienet ja suuret sormenjäljet kätevästi pois pinnoilta.

Kun kaikki on puhtaana, voi hyllyt ja muut jääkaapin sisukset asetella takaisin paikoilleen. Kuivasin tässä vaiheessa vielä hieman kosteat hyllyt ikkunaliinalla. Kirkasta tuli! Sitten onkin enää purkkien ja putiloiden tarkistus, mahdollinen puhdistus (kosteat pikasiivousliinat ovat ihan huippu tahmaisten purkkien puhdistukseen) sekä paikoilleen asettaminen.

Nyt otan taas tavaksi pyyhkiä jäääkaapin säännöllisesti, niin se pysyy puhtaana pidempään 😊

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *