Termospullot puhtaaksi

Kirjoittaja: Taija

Nyt alkaa olla taas se aika vuodesta, kun keväästä muistutteleva aurinko kutsuu ulkoilemaan entistä useammin. Lasten kanssa olemme siirtyneet pihapiiristä tekemään retkiä lähimetsään. Niinpä erilaisille juomapulloille ja termareille tulee taas enemmän käyttöä, koska retkissähän yksi parhaista asioista on eväät.

Kotiin päästyä kannattaa ottaa asiaksi tyhjentää reppu, jotta pullot ja retkieväsastiat eivät jää reppuun haisemaan. Jos et saman tien ehdi tiskauspuuhiin, kannattaa termos kuitenkin yrittää huuhdella heti käytön jälkeen. Näin estät pinttyneen kahvin kerääntymisen pullon sisäpuolelle. Sitä on paljon vaikeampi puhdistaa, mutta siihenkin on keinonsa.

Termospullon puhdistus voi olla hankalaa johtuen pullon muodosta. Terästermarien ja juomapullojen puhdistukseen käytän sporttipulloharjaa, sillä sen pyöreä harjaspää on suunniteltu puhdistamaan pullojen pohjat ja seinämät tehokkaasti. Pitkät ja pehmeät harjakset ylettyvät puhdistamaan leveämmänkin pullon muutamalla pyöräytyksellä. Tiskikaverista on kätevä painauttaa käsitiskiaine suoraan harjaan. Pesun jälkeen pullon huuhteluun kannattaa kiinnittää huomiota, ettei seuraavalla kerralla kahvissa maistu tiskiaine.

Pinttyneen termospullon puhdistus

Kovassa käytössä olevaan termospulloon saattaa jäädä tummia pinttymiä kahvista tai teestä. Myös kahvin haju ja maku jäävät helposti pulloon, mikä ei tietenkään ole mukavaa, jos seuraavalla kerralla haluaa juoda termarista esimerkiksi mehua.

Pinttyneen termospullon puhdistukseen sekä hajujen ja makujen neutralisointiin käy ruokasooda. Termariin laitetaan siis muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa, jonka jälkeen pullo täytetään kuumalla vedellä. Tämän jälkeen voi toimia kahdella tavalla:

A. Anna ruokasooda-vesiseoksen pehmentää ja irrottaa likaa 10-15 min, jonka jälkeen kaada puolet nesteestä pois, laita korkki kiinni ja ravista. Tämän pitäisi irrottaa liat termospullon sisältä. Huuhtele kunnolla kuumalla vedellä.

B. Anna ruokasoodan vaikuttaa yön yli. Muista puhdistaa myös korkki, eli laita sekin likoamaan ruokasoodaveteen yön ajaksi. Aamulla pyöräytä termarin sisus pulloharjalla ja huuhtele kunnolla kuumalla vedellä. Tarkasta, että kaikki lika ja ruokasooda on lähtenyt pois pullosta. Pullon pitäisi nyt olla puhdas, ilman mitään ylimääräisiä hajuja ja makuja.

Kiinnitä huomiota myös korkin puhdistukseen, sillä etenkin mekanismilla varustettuihin korkkeihin kertyy helposti likaa ja bakteereita. Korkin puhdistus onnistuu esimerkiksi tavallisella tiskiharjalla tai nysvärillä. Huuhtele korkki kunnolla, jottei mahdolliseen mekanismiin jää pesuainejäämiä ja seuraava kahvi maistu pahalta.

Jos mahdollista, anna pullojen kuivua luonnollisesti, ilman korkkia. Esimerkiksi astiankuivauskaapissa ylösalaisin kuivatettuun pulloon ei jää kosteutta pohjalle, jolloin termari pysyy raikkaana.


Tällä yksinkertaisella puhdistusvinkillä termospullot ja -mukit pysyvät puhtaina ja hajuttomina. Seuraavalla retkellä onkin mukava nauttia eväsjuomaa raikkaasta pullosta!

Ulkoilemisiin!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *