Siiivoussooda pyykinpesussa ja tekstiilihuollossa

Kirjoittaja: Taija

Joko soodan käyttäminen siivouksessa on sinulle tuttua? Mikäli ei, niin kannattaa tutustua aiheeseen, siivoussoodaa voi nimittäin käyttää monella tapaa kodin eri pintojen puhdistamiseen. Tällä kertaa kuitenkin keskityn tässä postauksessa siihen, millä tavoin siivoussoodaa pystyy hyödyntämään pyykinpesussa ja tekstiilihuollossa.

Siivoussoodan pH on noin 9, eli emäksisenä aineena se siis irrottaa tehokkaasti rasvaa. Siivoussooda on ekologista, tehokasta ja, mikä ainakin itselleni lapsiperheessä tärkeää, myrkytöntä. Sinin siivoussoodapurkki on sopivan iso, 900 g, mistä riittää ainetta hieman pidemmäksikin aikaa.

HAJUNPOISTO

Hikiset vaatteet

Ruokasooda imee hajut itseensä, joten se on erinomainen apu tekstiilien hajunpoistossa. Haisevat vaatteet (esimerkiksi pinttynyt hienhaju) puhdistuvat, kun vaatetta liottaa sooda-vesiseoksessa (1 dl soodaa, 2 litraa vettä). Hajunpoiston vaikutusta pystyy tehostamaan lisäämällä joukkoon lorauksen etikkaa.

Hajunpoisto kengistä

Kesän jäljiltä kengät saattavat haista epämiellyttäviltä. Kengistä hajunpoisto onnistuu ripottelemalla kenkiin siivoussoodaa ja levittämällä soodan joka puolelle kenkiä esimerkiksi nysvärin avulla. Soodan kannattaa antaa imeä hajuja ainakin yön yli, mitä pidempään sen parempi. Lopuksi sooda imuroidaan kengistä pois, jonka jälkeen kengät ovat taas valmiina käytettäviksi.

TAHRANPOISTO

Veritahrat, deodorantin aiheuttamat kellastumat jne.

Siivoussoodasta ja vedestä saa tehtyä tahranpoistoa varten tehokkaan tahnan. Sekoita siivoussoodaan tilkka vettä, ja hiero tahnaa kevyesti tahran päälle, varmistaen että tahra peittyy joka puolelta. Anna soodatahnan vaikuttaa vähintään 30 minuuttia, jonka jälkeen hiero tahrakohtaa puuvillarätillä, vanhalla hammasharjalla tai esimerkiksi nysvärillä. Tämän jälkeen huuhtele tekstiili lämpimällä vedellä ja pese normaalisti pyykinpesukoneessa.

Kellastuneet vaatteet ja isommat pinttyneet tahrat

Siivoussooda on loistava apu myös kellastuneiden vaatteiden ja muiden tekstiilien valkaisussa. Soodaa voi laittaa suoraan pyykkikoneeseen, mutta valkaisevaa vaikutusta voi myös tehostaa laittamalla kellastuneet tekstiilit ensin likoamaan soodaveteen. Laita tällöin ämpäriin lämmintä vettä, pari ruokalusikallista soodaa sekä nestemäistä pyykinpesuainetta. Jos tahrat ovat oikein pinttyneitä, voi etikan joukkoon lisäämisestä olla apua. Anna liota useampi tunti, jonka jälkeen pese normaalisti pyykinpesukoneessa.

TEKSTIILIEN RAIKASTUS

Joskus isommille tekstiileille, kuten matoille tai sohville, riittää pesun sijaan pelkkä raikastus. Ripottele siivoussoodaa reilusti raikastettavalle alueelle, itse levitän ja hieron soodan pinnalle mattoharjan avulla. Anna soodan vaikuttaa vähintään 30 minuuttia. Imuroi lopuksi siivoussooda pois. Meillä etenkin koiran nukkumapaikat tulee raikastettua pesujen välillä soodaa käyttäen.


Mikäli siivoussoodan käyttö on sinulle tuttua, mihin sinä käytät sitä?

-Taija

Kommentit:

    1. Siivoussoodaa ei valitettavasti löydy ihan kaikista kaupoista, mutta osasta kyllä. Jos kaipaat apua kaupan löytämiseen lähistöltäsi niin voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme p. +358 19 7600 200
      arkisin klo 8.00–16.00
      s-posti: sinituote@sinituote.fi

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *