Tärkeimmät siivousrutiinit keittiössä

Kirjoittaja: Taija

Rakastan rutiineja, liittyivätpä ne sitten ihonhoitoon, iltatoimiin tai siivoukseen. Rutiinien avulla arki tuntuu sujuvammalta, eikä kaiken tekemistä tarvitse suunnitella erikseen. Olen vuosien aikana omaksunut keittiömme siivoukseen ja puhtaana pitämiseen rutiinit, joita pyrin noudattamaan parhaani mukaan. Tässä postauksessa jaankin nämä 5 rutiinia, joiden nimeen vannon.

Sillä jos totta puhutaan, keittiön siistinä pitäminen voi olla yksi arjen haasteista. Näin on myös meillä. Avomallisen keittiön siisteystaso tuntuu vaikuttavan myös olohuoneen siisteyteen, ja keittiössä vietetään muutenkin paljon aikaa, joten ainakin itselläni keittiön siistinä pitäminen on siivoustehtävälistan kärkipäässä.

Aamurutiini

Aamu käynnistyy keittiössämme aamupalan valmistuksella sekä todella usein myös tiskikoneen tyhjennyksellä. Näin tiskikone on valmiiksi tyhjä, kun aamupala on saatu syötyä, ja astiat voi laittaa suoraan koneeseen. Niinä aamuina, kun kotona ei ole aamupalansyöjiä, siirtyy tiskikoneen tyhjennys yleensä myöhemmäksi. Tässäkin siis huomaa, että rutiinit kannattaa tehdä omaan arkeen sopiviksi, ja niitä voi muokata aina tarpeen mukaan.

Tiskit suoraan koneeseen

Huolehtimalla tiskikoneen tyhjennyksen sopivassa vaiheessa päivää, voi päivän aikana kertyvät tiskit laittaa suoraan koneeseen. Nimittäin yksikin likainen astia tiskialtaassa alkaa kummasti kerätä ympärilleen seuralaisia, eli kohta altaassa on useampikin likainen kuppi ja astia, vaikka tiskikoneessa olisi tilaa. Tämä on todettu ainakin meidän perheessämme. Eli tiskit suoraan koneeseen, jos vain on tilaa.

Kokkaa ja siivoa

Kokkauksen lomassa siivoaminen tulee itseltäni automaattisesti. Tämä on kuitenkin opittu tapa, sillä aikoinaan keittiössä oli vähemmän laskutilaa. Ruoanlaiton tai leipomisen seuraavasta vaiheesta ei olisi tullut mitään, ellei edellisen vaiheen tarvikkeita tai sotkuja olisi siivonnut ensin pois. Eli ei siis syytä huoleen, mikäli keittiösi on kaaoksessa ruuan valmistuttua: siitä voi halutessaan opetella pois. Ei liian kiireinen aikataulu, valmiiksi otetut ainekset ja välineet sekä biojätteille astia tai kippo pöydälle – näillä pääsee hyvin alkuun.

Omasta mielestäni ruonlaittokin on mukavampaa, kun lopussa ei odota se ikävin vaihe – ellei sitten saa sitä ulkoistettua jollekin toiselle. 😉

Ei postipinoille

Mainospostit, laskut, sanomalehdet: nuo epämääräisiksi kasoiksi kertyvät paperit tekevät tasoista helposti liian täydet sekä sekaisen näköiset. Erilaisilla keinoilla, kuten e-laskuilla, mainoskieltokylteillä ja digilehdillä, paperisen postin määrää voi onneksi vähentää.

Jotta posteista ei kasaannu seuraavaa huojuvaa tornia, kannattaa ne lajitella heti sisälle kantamisen jälkeen: laskut maksuun tai omaan säilytyspaikkaansa, mainokset paperinkeräykseen, jos et aio lukea niitä jne.

Itse tykkään lukea kaikki meille tulevat ilmaisjakelu- ja mainoslehdet, eli postia kertyy helposti keittiön pöydälle. Annan itselleni pari päivää aikaa lukea lehdet, ja lukemisen jälkeen, tai viimeistään ennen viikonloppua, postit laitetaan suoraan kierrätysastiaan, joka sijaitsee kätevästi keittiön vieressä kodinhoitohuoneen puolella. Tällä tavoin postit eivät pyöri pöydällä päivästä toiseen.

Iltarutiini

Keittiön iltasiivousrutiini helpottaa huomattavasti seuraavaa päivää, ja onhan aamu muutenkin mukava aloittaa siistissä keittiössä. Iltarutiini käsittää iltapala-astioiden tiskikoneeseen laittamisen sekä koneen käynnistämisen. Myös tasot sekä keittiönpöytä siistitään, eli ne järjestellään ja pyyhitään puhtaaksi. Iltaisin otan välillä avuksi jonkin sienen, jotta saan päivän aikana kuivahtaneet liat pois. Jos tämän jälkeen on vielä aikaa ja energiaa, käsitiskausta vaativat astiat tiskataan sekä lopuksi puhdistetaan tiskiallas.

Olin kirjoittamassa, että iltarutiini on kenties tärkein keittiön rutiineista, mutta kaikki taitavat ansaita oman paikkansa, sillä ilman näitä rutiineja keittiön siistinä pitäminen on hankalampaa. Toisinaan (ja joskus jopa aika usein) yksi tai useampi rutiineista jää tekemättä, ja silloin niitä paikkaillaan vähän pidemmällä siivoushetkellä. Sekin on ok 🙂

Onko sinulla keittiössä tiettyjä siivousrutiineja?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *