Kauppapäivän siivousrutiini

Kirjoittaja: Taija

Viime aikoina olen yrittänyt taas ottaa rutiiniksi viikoittaisen kauppapäivän: Omassa ideaalissa tilanteessani kauppapäivä olisi maksimissaan kerran viikossa. Viikon ruuat suunniteltaisiin etukäteen, puutelista kirjoitettaisiin valmiiksi tai parhaimmassa tapauksessa kauppatilaus tehtäisiin netissä niin, että itselle jäisi vain valmiiksi kerättyjen tuotteiden nouto. Tai ei välttämättä sitäkään, sillä ruokaostokset saa tilattua myös suoraan kotiin.

Mutta miten tämä kaikki liittyy siivoukseen?

No, minäpä kerron. Kauppapäivään voi sisällyttää joitakin kodin askareita, jotka edesauttavat kodin puhtaanapitoa. Askareet voi toki tehdä ihan milloin haluaa, mutta synkronisoimalla ne kauppapäivän kanssa, eivät ne jää ainakaan unohduksen takia tekemättä.

Itselläni ainakin helpottaa huomattavasti, kun jokin siivous- tai järjestelyjuttu sulautuu osaksi arkea, eikä sille tarvitse erikseen varata aikaa. Tässä postauksessa jaankin omat kauppapäivän siivousrutiinini.

1. Kuiva-ainekaapin pikainen läpikäynti

Ennen kauppaan lähtöä kotona kannattaa hyödyntää tämä hetki, kun kuiva-ainekaapin hyllyt ovat mahdollisesti tyhjempinä. Samalla, kun vilkaiset puuttuvia tuotteita (ellet ole hoksannut kirjoittaa niitä jo aiemmin ylös), voit tehdä pientä järjestelyä sekä pyyhkäistä jauhopölyt hyllyiltä mikrokuituliinan avulla ja imuroida muruset leipäkorista. Talousrikkasetti on myös näppärä apuväline makaronien ja riisinjyvien siivoamiseen, jos imuria ei jaksa kaivaa esiin.

Ennen
Jälkeen

2. Jääkaapin pikapuhdistus

Myös jääkaapin tyhjempänä olevat hyllyt kannattaa puhdistaa tässä välissä, ennen uusien ruokatarvikkeiden hankkimista tai viimeistään ennen niiden paikoilleen laittamista. Ikkunaliinalla tai pikasiivousliinoilla hyllyjen pyyhkiminen käy näppärästi, jämähtäneisiin roiskeisiin voi ottaa esimerkiksi puhdistusterän avuksi. Samalla kannattaa käydä tuotteiden päiväyksiä läpi, etenkin harvemmin käytetyt tuotteet on hyvä vilkaista silloin tällöin.

Jääkaapin puhdistus ennen ruokaostosten tekoa auttaa ainakin itselläni välttämään myös tarpeettomia ostoksia, sillä jääkaapin takaosasta saattaakin löytyä se huomiseen ruokaan tarvitsemani currytahna.

3. Jätteiden vienti kierrätyspisteelle ja pullojen palautus

Kun kerran kauppaan ollaan jo menossa, niin miksi ei vietäisi samalla kotona odottelevia pakkausjätteitä kierrätyspisteelle? Myös pullojen palautus onnistuu usein kätevästi samalla reissulla. Muovijätteet kulkeutuvat ihan muovipussissakin, lasit ja metallit voi halutessa kuljettaa kätevästi Sinin kierrätysastiassa keräyspisteelle saakka.

Sinin lajittelukassiin mahtuu isompikin määrä kierrätettävää tai palautettavia pulloja, jos tykkäät palautella kerralla enemmänkin (tai et vain yksinkertaisesti muista koskaan ottaa kassia mukaan). Samalla ajoreissulla siis hoituu sekä kauppa että kotona kierrätykseen odottavien tuotteiden vienti.

Tässä siis kolme melko pientä, mutta hyvin tehokasta askaretta pitämään keittiö hieman puhtaampana arjen keskellä. Kun näistä siivouksista tekee osan viikoittaista kauppapäivää, muuttuvat ne vähitellen automaattiseksi tavaksi.

Itse yritän siirtyä takaisin kunnolla suunniteltuun kauppapäivään, sillä todellisuudessa kaupassa tulee tällä hetkellä käytyä useammankin kerran viikossa, eivätkä käynnit ole yleensä mitenkään suunniteltuja. Niinpä pullot jäävät monesti palauttamatta ja leipälaatikko siivoamatta.

Taidan ottaa siis taas rutiinit takaisin yksi kerrallaan, eli aloitan taas ainakin lähes viikoittaisesta jääkaapin pyyhkimisestä. Sekin helpottaa huomattavasti. 🙂

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *