Auton sisätilojen puhdistusta

Kirjoittaja: Taija

Ihanan aurinkoinen sää houkutteli vihdoin tekemään myös autolle pientä siivousta. Kevätsää pitää kyllä huolen, että kuraa, hiekkaa ja pölyä löytyy, takakontin koirankarvoista puhumattakaan. Ensin ajattelin sinnitteleväni kurakelien ohi ja tekeväni auton puhdistuksen vasta myöhemmin, mutta rajansa kaikella, niin myös minun liansietokyvylläni. Tehdään siis toinen puhdistus kurakelien mentyä ohi. Sitä paitsi auton sisätilojen puhtaana pitäminen on myös turvallisuusasia, sillä esimerkiksi likainen tuulilasi heijastaa aurinkoa ja näin ollen vähentää näkyvyyttä.

Imurointi

Aloitan siivouksen tyhjentämällä kaiken ylimääräisen, kuten roskat ja ovien lokeroihin kertyneet tavarat pois. Tämän jälkeen nostan lasten turvaistuimet telakoineen pois ja imuroin auton huolellisesti. Yleensä käytän myös auton matot pois paikoiltaan, mutta tällä kertaa menin hieman sieltä mistä aita on matalin, ja imuroin vain mattojen alta nostamalla niitä. Imuroinnissa käytin apuna nysväriä, jolla saa harjattua juuttuneen lian irti pienistä koloista, kuten esimerkiksi mukinpidikkeistä.

Muovi- ja kumipintojen pyyhintä

Pintojen pyyhintää varten olin varannut mikrokuituliinan sekä kosteita pikasiivousliinoja. Auton muovi- ja kumipinnoille on olemassa omat aineensa, jotka esimerkiksi suojaavat pintaa sekä antavat niille kauniin värin ja kiillon. Näiden levitykseen esimerkiksi kuiva pikasiivousliina on loistava, sillä se ei nukkaa. Itse käytin tällä kertaa sisätilojen puhdistukseen Sinin yleispuhdistussuihketta, joka on pH-arvoltaan neutraali, eli uskalsin kokeilla sitä myös auton sisäpinnoille. Suihkutin puhdistusainetta mikrokuituliinaan, en suoraan pinnalle.

Penkkien pikapuhdistus

Tarkoituksenani on pestä auton kangaspenkit tekstiilipesurilla myöhemmin kesällä, joten nyt tein niille vain kevyen pikapuhdistuksen. Imurointi teki jo suuren eron, mutta rullasin penkit sekä takakontin vielä läpi mattoteippiharjalla, joka irrotti loputkin irtoroskat ja suurimman osan jäljelle jääneistä karvoista.

 

Tämän jälkeen penkeissä oli vielä hieman lapsen kengistä tulleita kuratahroja. Niiden puhdistukseen käytän ihan vain yleispuhdistusainetta ja kuivia pikasiivousliinoja sekä matonpesuharjaa. Kostutin pikasiivousliinan kevyesti vedellä ja suihkutin siihen yleispuhdistusainetta. Tämän jälkeen hieroin liinalla ja matonpesuharjalla penkin tahrakohtia. Lopuksi penkki pyyhitään pelkällä vedellä kostutetulla liinalla, hieman pestyä kohtaa suuremmalta alueelta. Näkyvät tahrat lähtivät pois.

Ikkunat

Viimeisenä ainakin itselleni tärkein, eli ikkunat. Auton ikkunoiden puhdistusta varten varasin kaksi mikrokuituliinaa (yleisliina sekä peili/lasiliina) sekä yleispuhdistusainetta, joka siis sopii myös ikkunoiden puhdistukseen. Itselläni on tapana suihkauttaa hieman pesuainetta vedellä kostutettuun mikrokuituliinaan, jolla pyyhin lasin kauttaaltaan. Tämän jälkeen kuivaan pinnan kuivalla ikkunaliinalla, jolloin ikkunaan ei jää raitoja.

Nyt on taas mukavampi ajella puhtaalla autolla.

Kuivempia kelejä odotellessa!

-Taija

Kommentit:

  1. Apua, mistä saan Sini-lattialiinoja? Olen käyttänyt niitä pinttyneiden ikkunapuitteiden ja myös auton puhdistukseen. Karkea pinta on tosi tehokas.

    1. Heippa, näitä pitäisi löytyä hyvin varustelluista kaupoista, sekä toki täältä meidän verkkokaupastamme.

  2. Kiitos jutusta. En olisi keksinyt käyttää nysväriä autossa, seuraavalla kerralla otankin sen mukaani puhdistaessani auton sisätiloja.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *