Erilaisia ikkunanpesuvälineitä

Kirjoittaja: Taija

Omistan yllättävän paljon erilaisia ikkunanpesuvälineitä. Siivous, ja etenkin ikkunanpesu, on itselleni välineurheilua.

Ikkunanpesuvälineitä on monia erilaisia, on käsikäyttöistä ja on konetta. Tässä postauksessa käyn hieman läpi omia ikkunanpesuvälineitäni. Vaikka omistankin useamman erilaisen ikkunanpesuvälineen, ei yksikään niistä ole akkukäyttöinen. En ole kokenut niitä omikseni. Suosin ikkunanpesussa kuitenkin välineitä pelkän mikrokuituliinan sijaan, sillä erilaiset ikkunanpesimet lisäävät ergonomiaa (nivelet pesimissä) sekä turvallisuutta (varsi liitettävissä, ei tarvitse kiikkua ylös).

Valitsen eri välineet eri tarkoitukseen ja hieman myös oman tuulen mukaan. Jos aikomuksenani on pestä enemmän, valintani on Tripla-pesin. Jos tarkoituksena tehdä nopea pesu, valintani on Ikkunanpesin-kuivain. Täsmäiskut teen telkällä mikrokuituisella ikkunaliina. Kerron seuraavaksi tarkemmin jokaisesta näistä välineestä.

Tripla-pesin on kolmionmallinen, ja siinä on tarranauhoilla kiinnitettävä mikrokuituinen päällinen. Triplan ehdottomat valtit ovat sen lähes 360 astetta kääntyvä varsi sekä pesimen kolme pesupintaa. Pesin on siis aina oikeassa kulmassa ikkunapintaa vasten, ja useamman pesupinnan ansiosta päällistä ei tarvitse huuhdella niin usein. Kun yksi pesupinta on likainen, on kaksi vielä puhtaana. Se tekee ikkunanpesusta huomattavasti tehokkaampaa. Tripla-pesintä käytän etenkin silloin, kun olen pesemässä koko talon ikkunat.

Pesimeen onnistuu myös Sini-varren liittäminen. Itselläni on kotona käytössä 100–180 cm pitkä teleskooppivarsi, joka riittää meidän ikkunoillemme. Saatavilla on kuitenkin eripituisia teleskooppivarsia, joista pisin on 3,5 metrinen. Tällaisen varren kanssa ikkunoiden peseminen ja kuivaaminen onnistuu myös korkeammalta ilman ylös kiipeämistä.

Pesimen pariksi tarvitaan kuivain, joita itseltäni löytyy kaksi: 40 cm leveä sekä 29 cm leveä. Pelkästään toisellakin pärjäisi. Yleensä suosin leveää, sillä sen avulla isojen ikkunoiden kuivaus sujuu nopeammin. Kapeamman kuivaimen hankin aikanaan, kun pienempiä kuivattavia ikkunaruutuja oli paljon. Valikoimassa on myös 15 cm leveä ruutukuivain pienemmille ikkunaruuduille. Näihinkin välineisiin saa Sini-varren liitettyä, mikä lisää työturvallisuutta.

Yllä mainittujen välineiden lisäksi käytössäni on ikkunanpesin-kuivain-yhdistelmä. Tässä pesin-kuivaimessa on siis molemmat samassa, ja tähänkin onnistuu varren liittäminen. Pesimeen kiinnitetään mikrokuituinen päällinen kuminauhoilla. Tämä väline on käytössäni etenkin sisätiloissa, niin ikkunoiden kuin peilienkin pesussa. Lapsi- ja koiraperheessä sormenjälkiä sekä nenänpainalluksia ilmestyy tasaiseen tahtiin ikkunoihin sekä peileihin, joten tapanani onkin pestä tietyt ikkunat sisimmältä pinnalta useamman kerran vuodessa. Silloin tämä työväline on todella kätevä.

Ikkunaliinalla on väliä! Laadukas mikrokuituinen ikkunaliina viimeistelee pesun, pyyhkii reunoista viimeiset vesipisarat ja ruudulta vesiroiskeet pois. Liinalla onnistuu myös täsmäisku tahroihin, silloin kun ei halua tai jaksa pestä koko ikkunaa tai peiliä. Liinan kulman kostutus vedellä, tarvittaessa lisäksi suihkaus yleispuhdistusainetta, pyörivä liike tahran päällä liinan karkeamalla puolella, lopuksi kuivaus liinan sileällä puolella. Myös peili-/lasiliina on tutustumisen arvoinen tuote!

Sinisangossa on teline ikkunanpesuvälineille.

Viimeisenä vielä mainittakoon tämä Sinin puhdistusterä. Tällä lähtee kuivuneet maaliroiskeet ikkunoista (sekä uunin lasiin kiinnipalaneet ruokatahrat). Erityisen hyvän tästä tekee kahvan muotoilu, sillä siitä saa todella hyvän ja pitävän otteen!


Itse odottelen vielä tänne pohjoiseen hieman lämpimämpiä kelejä ennen kuin alan varsinaisiin ikkunanpesupuuhiin. Malttamattomana olen kuitenkin pessyt kotimme peilejä sekä muutamat pahimmat ikkunat sisäpuolelta.

Minkälainen ikkunanpesijä sinä olet? Vanhassa vara parempi vai pesurilla mennään?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *