Keittiön kevätsiivous

Kirjoittaja: Taija

Ah tätä tunnetta! Keittiön kevätsiivous on tehty! Olin suunnitellut sen tekemistä jo useamman viikon ajan, oikeastaan siitä saakka, kun auringonsäteet ovat päivisin paljastaneet kaiken talven hämäryyden alle piiloutuneen lian. Nyt se on tehty, ja saan nauttia ainakin hetken putipuhtaasta keittiöstä.

Täytyy tähän alkuun todeta, että siivousrutiinini ovat muuttuneet selvästi nyt kahden lapsen äitinä verrattuna aikaisempaan. Ennen siivosin selvästi useammin ja tarkemmin, jolloin tällaiselle varsinaiselle sesonkisiivoukselle ei ollut tarvetta. Nyt yritän vain pitää yllä perussiisteystasoa, ja sesonkisiivouksen aikaan siivoan paikat perusteellisemmin.

Kevätsiivous voi kuulostaa monen korvaan valtavan suurelta urakalta, jonka ajatteleminenkin aiheuttaa puistatuksia. Onneksi olen oppinut omat tapani ja mieltymykseni siivota, ja siivouksen jaottelu osiin ja osien jakaminen eri päiville on itselleni toimiva strategia etenkin nyt näin kahden pienen lapsen äitinä. Ylimääräistä aikaa kun ei tunnu löytyvän, niin kertaheitoilla valtavan siivouksen suorittaminen tuntuu mahdottomalta. Siivouksen tekeminen osissa, esimerkiksi kodin käyminen läpi huone huoneelta, tekee urakasta vähemmän ylivoimaisen.

Kevätaurinko paljastaa…

Kevätsiivouksen laajuus

Tänä vuonna aloitin kevätsiivouksen keittiöstä. Vaikka keittiö näyttikin päällisin puolin siistiltä, niin auringonvalo kuitenkin paljasti sieltä täältä löytyvät sormenjäljet sekä tiettyihin paikkoihin kerääntyneen pölykerroksen – ruokaroiskeista puhumattakaan. Kevätsiivoukseni tarkoituksena olikin käydä näiden auringonsäteiden paljastamien tahrojen ja likaisten kohtien kimppuun. Samalla on tarpeen vaatiessa hyvä hetki järjestää kaappien sisältö, ja karsia turhat tavarat ja vanhentuneet elintarvikkeet pois.

Kevätsiivouksen suuruuden ja sisällöin voi onneksi päättää itse. Siihen voi kuulua koko keittiön hinkkaaminen katosta lattiaan kaapin sisältöjä myöden, tai sitten vain normaalia tarkempi kaapinovien pyyhintä. Tai jotain siltä väliltä.

Siivouksen jakaminen osiin

Tällaisissa suuremmissa siivouksissa itselleni helpointa on jakaa keittiön siivous osiin eri päiville. Yhtenä päivänä kodinkoneet, toisena keittiön yläosa, kolmantena alaosa… Tai yksi kodinkone tai hylly aina kun ehtii. Olen siivouksissa nykyisin itselleni armollisempi, ja on ihan ok, jos siivouksista tekee vain osan, ja senkin tuhannessa eri osassa.

Siivousjärjestys

Keittiön siivousjärjestyksen voi päättää itse, mutta itselleni luontevinta on aloittaa siivous ylhäältä, ja edetä alaspäin. Tein heti alussa tosin poikkeuksen tähän järjestykseen, sillä aloitin kevätsiivouksen puhdistamalla keittiön kodinkoneet. Tein tuosta urakasta oman postauksensa, jonka pääset lukemaan tästä.

Tässä lyhyesti oma järjestykseni:

 • kodinkoneiden puhdistus
 • ylhäältä alas eli kaappien ja jääkaapin päälliset, avohyllyt jne.
 • kaappien järjestely ja pyyhintä sisältä
 • pintojen pyyhintä
 • tekstiilien puhdistus / vaihtaminen
 • lattian puhdistus
Sinin yleissuihkeella ja keittiösuihkeella onnistuu keittiön kevätsiivous.

1. Siivousjärjestys ylhäältä alas

Aloitetaan keittiön siivous ylhäältä eli kaappien päältä, ja edetään vähitellen alaspäin, jolloin viimeisenä siivoaan lattia. Näin vältetään pölyn ja lian leviäminen alueille, jotka on jo siivottu.

 • pölyjen pyyhintä kaappien, jääkaapin ja lamppujen päältä
 • mauste- ja avohyllyjen pyyhintä (samalla ylimääräisten tavaroiden karmisinen ja omille paikoilleen vienti)
 • taulujen tai muiden seinäkoristeiden pyyhintä

Itse aloitin siivouksen tyhjentämällä tasot ja avohyllyt. Tämän jälkeen aloitin varsinaisen siivoamisen kaappien päältä. Keittiön kaappien päällä lika on usein rasvaista pölyä, joten sen pyyhkimiseen kannattaa käyttää emäksistä eli hyvin rasvaa irrottavaa pesuainetta. Itselläni on käytössä tämä sitruunan tuoksuinen Sinin keittiösuihke, joka siis tehoaa hyvin rasvalikaan. Rasvalian pyyhkimiseen käytän usein kuivia pikasiivousliinoja, sillä haluan säästellä parempia mikrokuituliinojani muihin hommiin. Suihkaus keittiösuihketta kaappien päälle, hetken odotus ja pyyhkäisy vedellä kostutetulla pikasiivousliinalla.

Avohyllyt ovat toisten mieleen. Itse en niistä pidä siitä syystä, että olen erittäin laiska niitä siivoamaan. Tästä syystä pidän hyllyt melko tyhjinä, jotta pyyhkiminen on helpompaa. Nyt kevätauringon paisteessa hyllyille kerääntynyt pöly näkyy erittäin hyvin, joten hyllyt on aika puhdistaa.

2. Kaappien järjestely

Tämä on varmasti kaikista inhottavin työtehtävä, mutta kun otat yhden kaapin kerrallaan, ei siivous tunnu ylitsepääsemättömältä. Olen tehnyt aiemmin edellisen kotimme kaappien järjestelystä ja siivouksesta postauksen, voit lukea sen täältä. Kaapit kannattaa siis tyhjentää kokonaan kaappi tai hylly kerrallaan pöydälle, jolloin kaapin siivous on helpompaa.

 • Kaappien järjestely ja pyyhintä sisältä
 • Ylimääräisten ja vanhaksi menneiden tavaroiden pois ottaminen

Täällä uudessa kodissa keittiön kaapit ovat muuton jäljiltä vielä melko hyvässä järjestyksessä, eikä niihin ole ehtinyt kertyä ylimääräistä tavaraa. Niinpä niille riittää pelkkä mikrokuituliinalla ja puhdistussuihkeella pyyhintä.

3. Kodinkoneet

Kevätsiivous on hyvä aika huoltaa ja puhdistaa myös kodinkoneet. Kuten alussa kerroinkin, aloitin oman kevätsiivoukseni puhdistamalla keittiömme eniten käytössä olevat kodinkoneet. Nyt jäljelle jäivät enää uunin pyyhintä (pesusta ei ole kovinkaan kauaa, joten en nähnyt pesulle tarvetta), liesituulettimen suodattimen pesu sekä keittiön pienkoneiden pyyhintä.

 • mikron pesu
 • jääkaapin pesu
 • hella, uuni ja liesituulettimen suodatin
 • tiskikoneen puhdistus
 • keittiön pienkoneiden pyyhintä (kahvinkeitin, air fryer jne.)

Liesituulettimen suodattimia on erilaisia, meidän liesituulettimessamme on metallinen rasvasuodatin. Tämän pesu onnistuu parhaiten käsitiskiaineella, kuumalla vedellä ja tiskiharjalla. Tai tiskikoneessa – tätä en halunnut tehdä, sillä olin vasta pessyt tiskikoneemme enkä halunnut heti sotkea sitä suodattimesta irtoavalla rasvamönjällä. Yksi vinkki on etikka + ruokasooda -kombo, eli lavuaariin lämmintä vettä, suodattimen päälle puoli desiä ruokasoodaa, suodatin lavuaariin, päälle etikkaa desi. Hetken liotus, jonka jälkeen harjaus.

Aurinko paljastaa ihanasti pölykerroksen etenkin mustien kodinkoneiden päällä.

4. Pintojen pyyhintä

Päätin, että kun kerran kevätsiivoukseen ryhdytään, niin siivotaan sitten kunnolla. Pyyhitään lähes jokainen pinta, mitä keittiöstä löytyy. Välineiksi mikrokuituliina, keittiösuihke, supersieni sekä kuivat pikasiivousliinat. Mikrokuituliinaa käytin kaapinovien ja laatikoiden pyyhkimiseen, hieman kostutetulla liinalla ei kaappeihin jää pyyhintäjälkiä. Kaikista likaisempiin paikkoihin, eli kaapin päällisiin, avohyllyihin sekä lieden takana olevaan tilaan, käytin pikasiivousliinoja.

 • ikkunan pesu sisäpuolelta
 • kaapinovien pyyhintä
 • jääkaapin pyyhintä joka puolelta
 • keittiön kodinkoneiden pyyhintä
 • hellan ja uunin ulkopuolen pyyhintä
 • välitilan pyyhintä
 • tasojen pyyhintä
 • lavuaarin ja hanan pesu

Varsinaisia ikkunanpesukelejä saamme odotella ainakin täällä pohjoisessa vielä hetken aikaa, mutta näin ensiavuksi pyyhin keittiön ikkunan sisäpinnan lasiliinalla. Sainpahan ainakin pahimmat sormenjäljet sekä smoothieroiskeet ikkunasta pois.

Lavuaarin ja hanan puhdistukseen käytin keittiösuihketta, nysväriä, vihreää yleissientä ja ikkunaliinaa. Yleissienellä saa oikein hinkattua lavuaarin jokaisen pinnan puhtaaksi, ja nysvärillä pääsee pesemäään tarkasti hanan juuren, johon monesti kertyy likaa. Lopuksi kiillotin hanan ikkunaliinalla. Kylläpä kiiltää!

5. Tekstiilit

Myös astiapyyhkeet, pöytäliinat, patalaput ym. keittiön tekstiilit kannattaa pestä kevätsiivouksen yhteydessä.

6. Lattia

Nyt, kun kaikki ylemmillä tasoilla tapahtuva siivous on saatu tehtyä, on aika käydä viimeisen kohdan kimppuun, eli vuorossa on lattia. Meillä erityistä huomiota kaipaa syöttötuolin alusta. Yleensä moppaan lattiat suihkepullolla kostutetulla mopilla, mutta nyt tahdoin tehdä perusteellisemman lattian pesun, ja otin monitoimimopin kaveriksi sinisangon sekä laminaattimopin. Näillä kuivuneet ruokatahrat saavat kyytiä. Ämpärissä kostutettu moppi pitää vain puristaa tarpeeksi kuivaksi, jotta laminaatti ei joudu kärsimään liiasta kosteudesta.

Lattioita mopatessa huomasin, että myös lattialistat sekä keittiön alakaapiston sokkeli kaipasivat puhdistusta. Näitä varten otin käyttöön kosteat pikasiivousliinat, joilla pienet tahrat ja roiskeet sai pyyhkäistyä.

 • lattian imurointi ja luutuaminen
 • lattialistojen ja sokkelin puhdistus

Siinäpä se. Kyllä nyt kelpaa kokkailla taas hetken aikaa puhtaassa keittiössä.

Mitenkäs siellä on kevätsiivouksen laita, onko suunnitelmissa sen tekeminen?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *