Keittiön kodinkoneiden puhdistusta

Kirjoittaja: Taija

Olen suunnitellut keittiön kevätsiivousta jo useamman viikon ajan. Vaikka nautin todella paljon kevätauringosta ja lisääntyneestä valon määrästä, en voi kuitenkaan olla ohittamatta sitä tosiseikkaa, että valo paljastaa lian yllättävissäkin paikoissa.

Päätin aloittaa kevätsiivouksen puhdistamalla keittiön eniten käytössä olevat kodinkoneet. Nekin kaipaavat säännöllisin väliajoin puhdistusta ja huoltoa toimiakseen kunnolla.

Mikron puhdistus

Mikron pesuun on monia keinoja. Yksi tapa on kuumentaa mikrossa vettä, jolloin kuuma höyry pehmentää mikron sisällä olevan lian. Jotkut lisäävät veden sekaan sitruunaa tai etikkaa, jolloin saadaan samalla hajuja poistava vaikutus. Itse kuumensin mikrossa tällä kertaa pelkkää vettä höyryäväksi, ja annoin höyryn tehdä taikojaan muutaman minuutin ajan ennen mikron oven avaamista.

Keittiöliinalla pyyhkäisy riitti puhdistamaan suurimman osan mikrossa olleesta liasta. Pahimpiin kohtiin suihkautin hieman Sinin uutta sitruunantuoksuista keittiösuihketta, joka samalla myös poistaa pahoja hajuja. Näistä uusista puhdistusaineista olenkin kirjoittanut hieman jo aikaisemmin, halutessasi pääset lukemaan postauksen klikkaamalla tästä.

Mikron nurkkien ja reunojen puhdistukseen käytin nysväriä eli tuota pientä, moneen paikkaan ylettyvää harjaa. Lasilautasen sekä mikrokuvun tiskasin käsin. Kylläpä mikro olikin päässyt karmeaan kuntoon! Taitaa olla mikrokuvun käyttäminen unohtunut kerran jos toisenkin.

Astianpesukoneen puhdistus

Seuraavaksi vuorossa on tiskikone. Kuten moniin muihinkin kodinkoneisiin, myös astianpesukoneeseen voi kertyä rasvaa ja kalkkia, jotka heikentävät koneen pesutehoa. Meillä kone pesee päivittäin, joten suositeltavaa olisi puhdistaa tiskikone ainakin kerran kuussa, jotta koneen pesemät astiat olisivat oikeasti puhtaita jatkossakin.

Aloitin tiskikoneen puhdistuksen irrottamalla pohjalla olevan jätesihdin ja suodattimen (joka kannattaa tyhjentää joka pesun jälkeen /viikoittain, ainakin jos siellä on näin paljon ruuantähteitä). Suodattimeen kertyy yleensä rasvaista likaa, ja sen puhdistus onnistuu hyvin esimerkiksi käsitiskiaineella ja tiskiharjalla.

Tämän jälkeen aloin puhdistaa tiskikoneen reunoja, sillä niihin oli kertynyt ja kuivunut melko paljon likaa. Suihkutin likaan keittiösuihketta ja harjasin reunat nysvärillä. Nysvärillä onnistuu myös pienten rakojen puhdistus. Tämän jälkeen pyyhin reunat mikrokuituliinalla ja asetin puhdistetun suodattimen ja siivilän paikoilleen.

Tiskikone kannattaa välillä pestä myös tyhjänä esimerkiksi etikan ja ruokasoodan kanssa. Etikkaa 2 dl koneen alatasolle, ruokasoodaa 1 dl koneen ylätasolle, molemmat omiin kippoihinsa. Pesu 60 asteessa (tai yli), jonka jälkeen annetaan höyryn taas tehdä taikojaan ennen koneen luukun avaamista. Tämän jälkeen tiivisteet ja koneen sisäosa pyyhitään mikrokuituliinalla.

Jääkaapin puhdistus

Olen varmaan aiemminkin maininnut, että itselläni on tapana pyyhkiä jääkaapin hyllyt noin kerran viikossa ennen kauppareissua. Samalla suoritan pienen inventaarion säilykkeille ja muille ylähyllyn perukoilla oleville tuotteille. Tämä siivousrutiini auttaa pitämään jääkaapin koko ajan melko puhtaana ja raikkaana.

Kävin kuitenkin nyt koko jääkaapin läpi, eli tyhjensin hylly kerrallaan ruuat pois sen sijaan, että olisin vain siirrellyt niitä, kuten teen viikoittaisen puhdistuksen yhteydessä. Samalla käytin hyllyt pois paikoiltaan ja pyyhin myös jääkaapin sisäseinät keittiöliinalla. Jääkaapinkin pesussa nysväri on hyvä apuväline, sillä sen avulla saa hyllyn kannattimien välistä sinne kuivuneet tahrat ja muruset kätevästi pois. Itse hyllyt pyyhin peili-/lasiliinalla, sillä kuten sanoin, ne eivät ole viikoittaisen siivouksen jäljiltä kovinkaan likaisessa kunnossa.

Hyllyjen lisäksi irrotin myös vihanneslokerot, joiden puhdistuksessa käytin apuna supersientä. Sen karkealla puolella saa poistettua laatikon pohjalle jämähtäneet ruokatahrat. Käytin supersienen pehmeää puolta jääkaapin ulkopuolen puhdistamiseen, sillä ovenkahva etenkin taaperon korkeudelta oli melkoisen täynnä kuivuneita tahroja ja tahmaisia sormenjälkiä.

Kahvinkeittimen puhdistus

Kotoamme löytyy perkolaattori, jonka puhdistukseen pätevät samat vinkit kuin muillekin kahvinkeittimille: etikkaa kalkinpoistoon ja ruokasoodaa rasvanpoistoon. Keittimeen nimittäin voi muodostua kalkkisaostumia, jotka mm. hidastavat kahvinkeittoa. Rasva puolestaan tukkii suodattimen ja suodatinputken, jolloin kahvi jää laihaksi. Eikä likaisella keittimellä muutenkaan tule hyvää kahvia.

Kalkinpoisto: 1 osa etikkaa, 2 osaa vettä. Laita etikka ja vesi säiliöön ja käynnistä perkolaattori. Anna olla päällä puolisen tuntia, jonka jälkeen kaada neste pois ja huuhtele perkolaattorin osat kuumalla vedellä.

Rasvanpoisto: 5 kuppia vettä, 3 rkl ruokasoodaa. Laita vesi ja ruokasooda säiliöön ja käynnistä perkolaattori. Anna olla päällä puolisen tuntia, jonka jälkeen kaada neste pois ja laita tilalle puhdasta vettä. Keitä pelkkä puhdas vesi, jotta saat laitteen sisältä irronneet rasvat liikkeelle. Tyhjennä vesi ja huuhtele perkolaattorin osat kuumalla vedellä.

Perkolaattorin teräksisen ulkopinnan puhdistukseen käytän kostutettua ihmesientä. Sillä saa kuivuneetkin tahrat ja roiskeet pois. Lopuksi kuivaan pinnan liesiliinalla, joka tekee keittimen todella kiiltäväksi.

Nyt on yksi osa keittiön kevätsiivouksesta pois alta, seuraavassa postauksessa tehdään loputkin.

Ihanaa kevättä!

-Taija

Kommentit:

  1. Kuvat eri työvaiheista ovat erittäin hyvä tapa havainnollistaa näiden päivittäiseen elämään tärkeiden kohteiden pesu.
    Mitä mieltä teillä Sinituotteella olette, jos jääkaapin hyllytasolla pitää sanomalehteä kosteutta poistamassa? ja onhan sanomalehti myös alusta tuotteille.

    1. Hei, emme varsinaisesti ota kantaa sanomalehden käyttöön kosteuden poistossa, mutta mikäli niin haluaa toimia, kannattaa ainakin sanomalehti vaihtaa säännöllisesti ettei siihen pääse kertymään bakteereita kun kostuu.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *