Pyykinpesukoneen puhdistus

Kirjoittaja: Taija

Pyykkikoneen puhdistaminen on varmasti monelle sellainen asia, joka saattaa helposti unohtua arjen kiireen keskellä. Usein puhdistustoimiin ryhdytään, kun jokin on jo vialla ja pyykki haisee tai ei tule puhtaaksi. Totuushan on, että vain puhtaalla koneella saadaan puhdasta pyykkiä, ja tästä syystä pyykkikoneen säännöllisestä puhdistuksesta kannattaa huolehtia. Tässä postauksessa kerron omat pyykinpesukoneen puhdistusrutiinini, jotka teen jokaisen pesukerran jälkeen, kerran kuukaudessa sekä muutaman kerran vuodessa.

Jokaisen pyykkäyskerran jälkeen

Jokaisen pesukerran päätteeksi pesukoneen kumireunus olisi hyvä tyhjentää ja tarvittaessa pyyhkäistä puhtaaksi. Meillä kumireunuksen syövereistä löytyy usein esimerkiksi värinkeräysliina, pieni sukka tai pyykin mukana koneeseen joutunut nenäliina (vaikka kuinka tarkistaisi taskut ennen pyykkiin laittoa, näin tapahtuu välillä).

Pyykkikoneen tuulettamisesta kannattaa huolehtia jokaisen pesukerran päätteeksi.

Pyykinpesun päätteeksi täyttöluukku ja pesuainelokero kannattaa jättää auki, jotta kone pääsee kuivumaan ja tuulettumaan, eikä hometta pääse muodostumaan. Pitämällä pesukoneen siistinä jokaisen pesukerran jälkeen, ei suuremmalle puhdistukselle tule kovinkaan äkillistä tarvetta.

Kerran kuussa

Pyykinpesukoneelle kannattaa tehdä säännöllisesti myös hieman perusteellisempi puhdistus. Itselläni on tavoitteena tehdä se noin kerran kuussa, mutta yleensä puhdistusväli venähtää pidemmäksi. Edellisestä siivouksesta ainakin oli kulunut jo useampi kuukausi, joten todellisuudessa taidan puhdistaa koneen noin parin kolmen kuukauden välein.

Välineet puhdistukseen voi valita oman maun mukaan, itse tykkään käyttää perinteisen mikrokuituliinan lisäksi jotakin harjaa sekä sientä.

Aloitetaan irrottamalla ja pesemällä pesuainelokero. Tänne jää usein pesuainejäämiä, mikäli tapana on siis laittaa pesuaine lokeroon eikä suoraan koneeseen. Pesuun voi käyttää esimerkiksi nysväriä (tämä mahtuu hyvin pieniin rakoihin), vanhaa tiskiharjaa tai valkoista yleissientä. Puhdista samalla myös pesuainelokeron kolo, tähänkin nysväri on erinomainen väline.

Kun pesuainelokero on puhdistettu ja laitettu kuivumaan, puhdistetaan kumikaulus. Usein sille riittää pelkkä pyyhkiminen mikrokuituliinalla, mutta joskus kumiin on saattanut tarttua väriä tai likaa, joka vaatii pesua esimerkiksi jollakin sienellä. Meidän pesukoneeseemme oli pinttyneitä tummentumia, jotka sain lähtemään kostutetulla ihmesienellä. Lopuksi pyyhin kauluksen mikrokuituliinalla.

Lasiluukun puhdistus onnistuu mikrokuituliinan lisäksi myös siivoussienellä. Meillä oli lasiluukkuun kuivunut nöyhtää ja pölyä, joten tällä kertaa käytin puhdistukseen supersienen karheampaa puolta. Luukun kuivasin kirkkaaksi ikkunaliinalla. Supersienen pehmeämmällä puolella pesin pyykkikoneen etuosasta sinne lentäneet pesuaineroiskeet ja tahrat.

Myös nukkasihti kannattaa tyhjentää samalla, kun pesupuuhiin on ryhtynyt. Kun nukkasihti on kieritetty kokonaan auki, poistetaan sieltä nukka sekä mahdollisesti myös muut ylimääräiset tavarat ja kieritetään takaisin.

Lopuksi pyykinpesukoneen ulkopinnat pyyhitään kauttaaltaan mikrokuituliinalla. Nyt kelpaa taas pyykätä!

Muutaman kerran vuodessa

Täällä Torniossa on melko kalkkinen vesi, joten pari kertaa vuodessa teen pesukoneelle puhdistuksen sitruunahapolla: 100 g sitruunahappoa pesuainelokeroon, 90 asteen pesu ilman esipesua tyhjällä koneella. Tämän jälkeen kone laitetaan vielä pesemään pyykinpesuaineen kanssa 90 asteessa, tällöin mukaan voi laittaa esimerkiksi lakanat.

Muuta huomioitavaa

Pyykinpesukoneessa kannattaa käyttää välillä korkean lämpötilan ohjelmaa, sillä se puhdistaa samalla myös pyykkikonetta. Itse olen ainakin huomannut, että matalista lämpötiloista tulee usein tunkkainen haju koneeseen. Itselläni onkin tapana pestä vaalea lakanapyykki lähes poikkeuksetta kuumimmalla pesuohjelmalla, jolloin myös pyykinpesukone puhdistuu samalla pesulla.

Miten on, puhdistatko sinä pyykkikoneen säännöllisesti?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *