Siivousvälineiden puhdistus ja huolto

Kirjoittaja: Taija

Puhtaat ja ehjät siivousvälineet ovat tärkeä osa siivousta. Puhtailla välineillä lika ja bakteerit eivät siirry pinnalta toiselle, vaan saat siivouksella oikeasti puhdasta jälkeä. Tässä postauksessa käsittelen eri siivousvälineiden puhdistusta ja huoltoa.

Mikrokuituliinat

Mikrokuituliinojen pesussa kannattaa kiinnittää huomiota oikeaan pesulämpötilaan. Useat liinat kestävät pesun 60 asteessa, mutta varmista pesuohje siivousliinan lapusta ennen pesua. Mikrokuituliinat suositellaan yleensä pestäviksi erikseen muusta pyykistä, mutta ainakaan meillä tämä ei ole aina mahdollista arjessa. Tästä syystä pesen liinat pesupussissa muun pyykin seassa, jolloin pesupussi suojaa mikrokuituliinoja muulta pyykiltä. Mikrokuitukangas nimittäin kerää helposti muusta pyykistä nukkaa itseensä, jolloin mikrokuidun rakenne tukkeutuu, eikä liina ole enää yhtä tehokas. Itselläni on aina tapana lorauttaa hieman etikkaa pyykkikoneen huuhteluainelokeroon, mutta oikea huuhteluaine sen sijaan kannattaa mikrokuituliinojen kanssa jättää laittamatta, sillä se pilaa liinan puhdistustehon.

Mikrokuituliinat kuivatan ilmavasti pyykinkuivaustelineessä. Tämä Triple-kuivausteline vie vähän tilaa, joten se saa olla aina esillä pesukoneen vieressä.

Pölypampula ja -miekka

Pölynkeräysvälineet, kuten pölypampula ja pölymiekka, voidaan puhdistaa käytön jälkeen esimerkiksi imuroimalla tai ravistelemalla pölyt ulkona. Itse en siis pese niitä joka käytön jälkeen, mutta aina silloin tällöin nämäkin välineet vaativat pesua. Pölypampulan laitan ämpäriin likoamaan hetkeksi, jonka jälkeen pyörittelen sitä kevyesti. Tämän jälkeen puristan ylimääräiset vedet pois ja laitan pampulan ilmavasti kuivumaan pyykkitelineen päälle.

Pölypampulakin vaatii toisinaan pesua.
Päälliset puhdistusta vailla!

Pölymiekan päällisen puolestaan voi pestä koneessa. Pölymiekkaan on myös saatavilla vaihtopäällisiä, jos joskus sellaista kaipaa – ei siis tarvitse hankkia uudelleen koko välinettä.

Harjat & sienet

Harjat (nysväri, lattiakaivoharja, kuurausharja jne.) huuhtelen puhtaalla vedellä heti käytön jälkeen, jonka jälkeen kuivatan ne ilmasti. Näin harjat eivät ala haista, ja niiden käyttöikä pitenee. Keittiössä käytössä olevan vaihtopäätiskiharjan laitan tiskikoneeseen noin kerran viikossa, jolloin harja puhdistuu paremmin. Jossain vaiheessa pesu ei kuitenkaan enää riitä tiskiharjan pelastamiseksi, vaan hapsottava harjaspää on vaihdettava uuteen.

Myös siivoussienet pesen, huuhtelen ja kuivatan heti käytön jälkeen. Jotkin siivoussienistä kestävät pesua myös pyykkikoneessa, tällainen on esimerkiksi supersieni.

Lattianpuhdistusvälineet

Lattianpesumopeista nypin käsillä (tai toisinaan harjaan vanhalla tiskiharjalla) suurimmat pölyt ja roskat pois ennen pyykkikoneeseen laittoa. Pesen myös nämä välineet pesupussissa. Monitoimimopin rungon pohjasta löytyvistä tarroista tarvitsee aina silloin tällöin puhdistaa koirankarvat sekä muut roskat, jotta mopit pysyvät paremmin kiinni rungossa. Tähän olen löytänyt avuksi pienen haarukan – sillä roskien irrottaminen käy sutjakasti.

Meidän taloudessa on paljon käyttöä myös rikkasetille, ja sen puhdistukseen on olemassa oma kampa, joka irrottaa harjaksista pölypallot (ja koirankarvat!) ilman kumartelua. Toisinaan rikkalapio ja -harja kaipaavat pesua: niillekin riittää usein kevyt pesu puhtaalla vedellä ja tarvittaessa tipalla yleispuhdistusainetta. Kunnollinen kuivatus, ja nämäkin välineet ovat taas valmiita auttamaan siivouksessa.

Tiesittehän, että Sinillä on saatavilla paljon vaihto- ja varaosia eri siivousvälineisiin? Kun jokin siivousvälineesi alkaa vedellä viimeisiään, kannattaa tarkistaa, olisiko siihen saatavilla varaosaa. Näin saatat säästyä kokonaan uuden siivousvälineen hankkimiselta.

-Taija

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *