Kalkinpoistoa kylpyhuoneessa

Kirjoittaja: Taija

Viikonloppuna suoritin oikeaa hikijumppaa, nimittäin kylppärin pesua, ja tarkemmin sanottuna kalkinpoistoa. Suihkumme hana oli alkanut jokin aika sitten vuotamaan, ja erinäisistä syistä sen korjauksessa kesti. Valunut vesi aiheutti kalkkikertymän kylpyhuoneen seinään, jonka puhdistusta olin suunnitellut jo pitkään. Nyt päätin tarttua härkää sarvista ja käydä tuon kalkkikertymän kimppuun. Ja samalla kun vauhtiin päästiin, puhdistin myös saunan lasioven kalkkisaostumat.

YLEISESTI KYLPYHUONEEN PUHDISTUKSESTA

Mikäli tarkoituksena on alkaa kylpyhuoneessa kalkinpoistotalkoisiin, kannattaa ensin suorittaa rasvanpoistotalkoot. Kyllä, myös suihkussa on rasvaa, sillä sitä irtoaa ihostamme. Pinnat on siis syytä ensin puhdistaa emäksisellä puhdistusaineella, jotta pinnoilta saadaan ensin poistettua rasva- ja saippuajäämät. Vasta tämän jälkeen käydään kalkin kimppuun.

Kylpyhuoneen seinien ja lattioiden pesussa on huomioitava muutamia asioita ennen pesuun ryhtymistä: Kaakelit kastellaan vedellä ennen pesuaineen levitystä, se suojaa saumoja ja pehmittää likaa. Seinien pesu kannattaa aloittaa alhaalta, tällöin vältytään likaveden jättämiltä raidoilta.

KALKKI, HAPAN PESUAINE JA HANKAUS

Sinin uusi kylppärisuihke on hapan pesuaine, joka auttaa irrottamaan kalkkia. Pesuaineen vaikutusta voi tehostaa pidentämällä vaikutusaikaa. Pienille kalkkijäännöksille riittää usein kevyempi käsittely esimerkiksi kylppäriliinalla, kun taas oikein pinttyneeseen kalkkiin ei auta oikeastaan muu kuin mekaaninen hankaus ja useampi käsittelykerta.

Koska kylpyhuoneemme seinälle ja saunan lasioveen kalkkia oli päässyt kerrostumaan melko paksusti, otin kylppäriliinan lisäksi välineiksi kylppärisienen sekä supersienen. Kylppärisienen avulla levitin pinnalle suihkutetun pesuaineen tasaisesti, jonka jälkeen annoin pesuaineen vaikuttaa hetken aikaa. Tämän jälkeen käytin kylppärisienen kanssa hieman enemmän voimaa ja hankasin kalkkikohtia pyörivin liikkein. Ensimmäisellä kerralla sain osan kalkkisaostumista pois, mutta en kaikkea. Toistin käsittelyn, mutta tällä kertaa käytin pesuvälineenä supersientä, jonka karhea puoli irrotti kalkkiraitoja melko hyvin. Tässä vaiheessa pinnat on hyvä huuhdella, jotta pääsee arvioimaan pinnan puhdistumisen ilman pesuainetta ja irronnutta likaa. Toistin käsittelyn vielä kolmannen kerran muutamaan kohtaan, jonka jälkeen olin tyytyväinen lopputulokseen.

Suihkun hanassa kalkkitahrat olivat melko vähäiset. Käytin kylppärisuihketta myös hanan puhdistukseen: Ensin suihkutin pesuaineen suoraan hanaan, jonka jälkeen pyyhin sen joka puolelta kylppäriliinan karheammalla puolella. Hanan kalkkitahrat lähtivät pelkästään tätä liinaa käyttämällä, tällä kertaa ei siis ollut tarvetta muille välineille. Hanan kuivaus ja kiillottaminen onnistuu saman liinan pehmeämmällä puolella. Kylppäriliina imee hyvin vettä, joten tätä voi käyttää vaikka jokaisen suihkukerran jälkeen hanan kuivaamiseen.

ENNALTAEHKÄISY & RUTIINI

Kylpyhuoneen puhtaana pitämistä helpottavat kolme asiaa, jotka ovat ennaltaehkäisy, säännöllisyys ja rutiini. Ennaltaehkäisy, eli pintojen huuhtelu ja kuivaaminen jokaisen suihkukerran jälkeen, on tehokkain tapa välttää kalkki- ja likakertymiä. Vaikka kuinka yritän opetella ennaltaehkäisyä, niin seinien ja hanojen kuivaus suihkun jälkeen ei kuitenkan ole oma juttuni. Toisilta se kuitenkin sujuu kuin luonnostaan.

Kuivaamisen sijaan olen ottanut säännölliseksi tavaksi puhdistaa hanat ja seinät liasta ja kalkista, jotta niihin ei ehtisi kertyä paksua ja hankalasti poistettavaa kerrosta. Olen tehnyt tästä siivouksesta rutiinin, jonka suoritan silloin, kun odotan hius- tai kasvonaamion vaikuttamisajan loppumista. Tämä rutiini on itselleni toimiva, vaikka teettääkin ehkä hieman enemmän työtä.

Ennaltaehkäisetkö sinä kalkin kertymistä vai kärsitkö seuraukset?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *