Saunan lasioven puhdistus kalkista viimeistelee saunan joulusiivouksen

Kirjoittaja: Taija

Suihkun vieressä olevaan lasioveen kertyy helposti kalkkia.

Joulu lähestyy vauhdilla, ja monilla on varmasti viime aikoina ollut joulusiivous ainakin mielessä. Itse aloitin joulusiivouksen jääkaapista (se onkin ainoa kaappi, jonka siivoan jouluksi), ja siirryin sen jälkeen saunan pariin. Nyt onkin aika viimeistellä saunan joulusiivous: annetaan kalkille kyytiä ja puhdistetaan saunan lasiovi kiiltävän kirkkaaksi!

Olen pitkin vuotta tehnyt erilaisia kokeiluja saunamme kalkkiutuneelle lasiovelle. Olen kokeillut erilaisia aineita ja välineitä, välillä huonoin ja välillä paremmin tuloksin. Täyttä kymppiä en ole kuitenkaan saanut, sillä oven alaosaan on aina jäänyt kalkilla kuorrutettu alue, jonka olemassaolon olen vain hyväksynyt. Kunnes, saunan joulusiivouksen jälkeen, sain uutta puhtia pöksyihini ja otin kokeiluun sitruunahapon. Se on itselleni tuttu tuote kalkin poistossa kodinkoneista, mutta saunan lasioveen en sitä ollut vielä kokeillut.

Ennen kalkinpoistoon ryhtymistä lasiovelle kannattaa kuitenkin tehdä ainakin pikapesu emäksisellä pesuaineella, jotta saippuaroiskeet sekä ihosta irronneet liat saa pois kalkin päältä. Pesuun käytin Sinin keittiösuihketta ja supersientä: suihkutin pesuaineen suoraan lasiin, jonka jälkeen pyörittelin oven kertaalleen läpi kostutetun supersienen karheammalla puolella. Tämän jälkeen oven huuhtelu lämpimällä vedellä, ja seuraavaksi voidaankin ottaa sitruunahappo käyttöön.

Sitruunahappoa käyttäessä on hyvä muistaa muutama tärkeä juttu:

  • Suojaa kätesi kumihanskoilla
  • Ennen käyttöä kastele lattia lämpimällä vedellä, joka suojaa saumoja sitruunahapolta
  • Lopuksi muista pintojen neutralisointi

Sitruunahappoa voi käyttää lasioven puhdistukseen esimerkiksi suihkeena tai tahnana. Itse tein jauheesta tahnaa, sillä se pysyy ovessa suihketta paremmin ilman mitään kommervenkkejä. Laitoin kippoon noin 1 dl sitruunahappoa sekä pienen lorauksen vettä, niin että jauheesta tulee tahnaa.

Tämän jälkeen otin avuksi kylppärisienen: sienen pyöräytys kulhossa, niin että siihen tulee tahnaa, jonka jälkeen tahna hierotaan lasioveen sienen avulla. Kävin koko lasioven läpi molemmilta puolilta, keskittyen kuitenkin enemmän lasin alaosaan eli niihin pahimpiin kohtiin. Kun tahna on levitetty joka puolelle, jätetään se vaikuttamaan parin tunnin ajaksi.

Kun vaikutusaika on kulunut, kastellaan kylppärisieni vedellä (ja samalla taas kastellaan myös lattia) ja aletaan pyöritellä sienellä lasiovea. Pyöritellään koko lasi läpi, jonka jälkeen huuhdellaan sitruunahappo pois lämpimällä vedellä.

Tämän jälkeen vuorossa on pintojen neutralointi, eli lasiovi sekä lattia sen ympäriltä pestään vielä emäksisellä pesuaineella. Itse levitin pinnoille samaa, ihan alussakin käyttämääni keittiösuihketta supersienen avulla, jonka jälkeen huuhtelin lämpimällä vedellä. Nyt vuorossa onkin enää kuivaus, eli ikkunankuivain ja ikkunaliina esiin.

Kyllä kiiltää ja lasista näkee taas läpi!

Oikein ihanaa ja rauhaisaa joulun aikaa jokaiselle!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *