Vuoden 2023 siivoussuosikit

Kirjoittaja: Taija

Uusi vuosi on alkamassa, mutta ennen kuin suunnataan katseet eteenpäin, käydään taas pieni hetki läpi menneen vuoden eli vuoden 2023 siivoussuosikkejani. Nämä suosikit käsittävät lempparini niin siivoukseen liittyvistä oivalluksista, rutiineista, haasteista, välineistä, vinkeistä sekä uutuuksista.

SUOSIKKIOIVALLUS

Menneenä vuotena tein paljon oivalluksia sen suhteen, mikä ei enää toimi taloudessamme. Suurin osa näistä oivalluksista liittyi rutiineihimme – tai niiden puutteeseen.

Yksi tällainen konkreettinen oivallus oli, kun huomasin pyykkivuoren kasvettua taas liian suureksi, ettei perheemme pyykkihuolto enää toiminut niin hyvin kuin ennen. Tämä johtui täysin päivärutiiniemme muuttumisesta: Lasten päiväunille meno tarkoitti itselleni ennen myös pyykkikoneen käynnistämistä, mutta nyt päivärytmin muututtua se ei enää toiminut. Kone jäi käynnistämättä tai pyykit unohtuivat märkinä koneeseen. Ratkaisuna tein pyykinpesurutiiniin pienen muutoksen: pyykkipäivinä laitan koneen heti aamusta päälle ja pyykit kuivumaan ennen ulos menoa. Nyt pyykkikorit eivät enää pursua yli äyräidensä.

Suurin oivallus olikin siis se, että vaikka tietyt rutiinit ovat joskus toimineet, eivät ne välttämättä toimi aina. Kannattaa siis tarkastella tilannetta ja tehdä tarpeen tullen muutoksia. 😊

SUOSIKKISIIVOUSRUTIINI

Suosikkirutiinini on jokailtainen siivoushetkemme, johon yritetämme osallistua koko perhe: keittiö siistiksi, tiskikone päälle, lasten lelujen kerääminen ja paikoilleen vienti, vaatteiden pyykkikoriin laittaminen sekä eteisen järjestely. Siisti eteinen on ehdottomasti yksi arkea helpottavista asioista! Aamun kiireessä sekaisesta eteisestä kadonneen rukkasen metsästys ei ole kovinkaan kivaa hommaa, joten eteisen järjestely on tullut tärkeäksi osaksi iltasiivousrutiiniamme.

SUOSIKKISIIVOUSASKARE

Vuoden siivousaskareen, ja samalla myös siivoushaasteen, palkinnon vie ehdottomasti saunamme kalkkisen lasioven puhdistus. Se on saanut vuoden aikana useammankin erävoiton siivoustaistelussamme pitäen erittäin tiukasti kalkkitahroistaan kiinni. Olen kokeillut oveen useat eri työvälineet ja pesuaineet, saaden toisinaan ihan tyydyttävän lopputuloksen, mutta en sitä täydellistä kiitettävää kalkitonta. Kunnes lopulta kokeilin sitruunahappoa – tällä vein voiton koko ottelusta, kalkki sai todellakin kyytiä!

SUOSIKKISIIVOUSVÄLINE

Pölypampula on valintani vuoden suosikkisiivousvälineekseni, sillä sen avulla pölyjen pyyhintä on jopa mukavaa! Kun pampulaan liittää teleskooppivarren, onnistuu ylhäällä olevien taulunkehysten sekä muiden korkeammalla olevien paikkojen pyyhintä ilman sohville ja jakkaroille kiipeilyä.

Lisäksi kunniamaininnan saa yksi lähes päivittäisessä käytössä oleva tuote eli Triple-pyykinkuivausteline. Teline mahtuu pieneen tilaan, mutta se on kuitenkin melkoinen tilaihme kuivatettavan pyykin suhteen. Triple-telineessä meillä kuivatetaan useimmiten lastenvaatteet, mutta toki myös isompien pyykkien kuivatus onnistuu. Plussaa päädyissä olevista vedettävistä tangoista, joissa henkaripyykki kuivuu kivasti.

SUOSIKKISIIVOUSVINKKI

En ole varmasti ainoa, jolla aika tai energia ei välillä tunnu riittävän edes yksinkertaisien kodinsiivouksien tekemiseen. Yksi tämän vuoden käytetyimmistä siivousvinkeistä itselläni onkin vessan pikasiivous oman käynnin yhteydessä. Tämä taitaa olla ainoa keino, jolloin saan vessan siivoukselle omistettua aikaa. Ellei koko vessaa ehdi alkaa puunaamaan kerralla, niin yhdellä käynnillä voi pesaista pöntön, toisella lavuaarin ja tasot, kolmannella pyyhkii roiskeet peilistä jne. Näin vessa ei ehdi päästä kovin kurjaan kuntoon, vaikka perusteellisemmalle pesulle ei olisikaan aikaa.

Tähän siivousvinkkiin täytyy ehdottomasti yhdistää myös toinen suosikkivinkkini, eli siivousvälineiden säilytys siellä, missä niitä tarvitaan. Vessamme kaapista löytyykin aina valmiina välineet vessan puhdistukseen (mm. wc:n pikasiivousliinat), jotta siivous ei jää kiinni liian kaukana olevista välineistä.

SUOSIKKIUUTUUSTUOTE

Suosikkini vuoden 2023 uutuuksista on hajusteettomat puhdistusainetabletit. Keväällä hajusteettomat versiot saivat keittiö-, kylppäri- sekä yleispuhdistusaineet, syksyllä valikoima kasvoi hajusteettomilla wc:n ja ikkunanpuhdistusaineilla. Itse olen melko tuoksuherkkä, mutta pystyn silti käyttämään Sinin tuoksullisia tuotteita. Näin ei kuitenkaan ole kaikilla, joten iloitsin suunnattomasti näistä vuoden aikana myyntiin tulleista uutuuksista. On aivan mahtavaa, että nyt yhä useampi pystyy valitsemaan nämä ekologiset puhdistusainetabletit kodin siivoukseen!

Ihanaa uutta vuotta 2024 jokaiselle!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *