Eteisen siivoaminen lapsiperheessä

Kirjoittaja: Taija

Toimiva eteinen on varmasti jokaisen lapsiperheen unelma. Nykyisen asuntomme eteinen, tai oikeastaan tuulikaappi, on yksi eniten harmistusta aiheuttava tila kodissamme. Se on auttamatta liian pieni ja kapea ollakseen toimiva lapsiperheessä, jossa lastenvaunut ovat vielä käytössä. Niinpä haaveet toimivasta eteisestä ovat muuttuneet ainakin toistaiseksi haaveeksi kuivasta sekä siististä eteisestä – niilläkin pärjää melko pitkälle. Tässä postauksessa jaan omat vinkkini ja käytäntöni pienen eteisen siivoukseen lapsiperheessä.

Yksi asia helpottamaan eteisen siistinä pitämistä on vaate- ja kenkämäärän karsiminen sekä oman paikan löytäminen jokaiselle vaatteelle ja tavaralle. Meillä eteisessä on vain muutama koukku vieraiden ja puolisoni takeille – omat ja poikamme ulkovaatteet säilytämme pääsääntöisesti muualla. Kengistä esillä ovat vain useimmin käytössä olevat, harvemmin käytettävät säilytetään eteisen pystykaapissa tai eteisen ulkopuolella olevassa kenkäkaapissa. Näillä keinoin eteisessä mahtuu yleensä kävelemään kompastelematta ja eteisen siivous ja siistinä pitäminen on helpompaa.

Toinen keino siistimpään eteiseen on pikasiivous ja ennaltaehkäisy. Ulkoa sisään kulkeutuvat hiekka ja pikkukivet kannattaa siivota pois lattioilta ennen kuin ne leviävät ympäri kotia. Aina imuria ei jaksa olla kaivamassa esiin, ja tällöin meillä ainakin otetaan esille rikkasetti. Siniltä on tullut hetki sitten uutuus rikkasetteihin, nimittäin tämä kuvissa näkyvä piilorikkasetti. Roskat saa siis lakaistua rikkalapion sisälle piiloon, mikä on erinomainen toiminto näin lapsiperheessä! Pikkukiviä ja muita roskia ei tarvitse tyhjentää välttämättä jokaisen lakaisukerran jälkeen, eikä meidän taaperommekaan pääse levittämään niitä uudelleen.

Tiedätte varmasti sen inhottavan tunteen, kun astut sukalla eteisessä vaanivaan märkään vesilätäkköön. Meillä näitä lätäköitä kertyy eteiseen turhankin usein etenkin näin talvella, sillä lastenvaunujen renkaissa kulkeutuu lunta sisälle yllättävän paljon. Ja kun vaunuja säilytetään kapeassa ja pienessä eteisessä, on riski astua märkään suurempi. Myös tietyllä kelillä lunta kertyy kenkiin helpommin, jolloin eteisen lattia on melko varmasti jostain kohti märkä – matoista huolimatta.


Vesilätäköiden ennaltaehkäisemiseksi sisälle kantautunut lumi kannattaa kerätä jo ennen sen sulamista pikakuivaimen ja rikkasetin avulla. Piilorikkasetti on siis yhteensopiva Sinin pikakuivaimen kanssa: rikkalapioon voi kerätä ulkoa kantautuneen lumen tai esimerkiksi märän kuran erikseen ostettavalla kuivaimella (joka ainakin meiltä löytyy jo valmiiksi kylpyhuoneesta, vartena tosin käytössä on tällä hetkellä teleskooppivarsi). Voisin kuvitella kuivaimen ja rikkalapion olevan erinomainen yhdistelmä myös esimerkiksi pidempien koirankarvojen keräämiseen eteisen lattioilta ja nurkista.

Piilorikkasetti on pieneen tilaan mahtuva, sillä alaosan saa taitettua pystysuuntaiseksi, jolloin se ei vie paljoa lattiatilaa. Säilytys onnistuu siis myös kapeissa raoissa, mikäli rikkasettiä ei tahdo pitää koko aikaa esillä. Tälläkin tuotteella on muuten viiden vuoden SINI-takuu!


Kolmas keino siistimpään eteiseen on puhdistukset tarpeen mukaan eli lähinnä kuran ja muun lian puhdistus lattioilta mahdollisimman pian. Eteisemme vakiovarustukseen kuuluvat Sinin kosteat moppiliinat. Niillä on kätevä pyyhkäistä pahimmat kurat lattioiden ja seinien lisäksi myös lasten kengistä ja kuravaatteista! Yhdellä liinalla saa yleensä pyyhkäistyä siis kaikki, sen verran iso liina on kooltaan. Mikäli lika on ehtinyt kuitenkin jo kuivahtaa, lähtee se yleensä ilman sen suurempaa hinkkaamista lattialle sopivalla mikrokuitumopilla, meillä laattalattialle on käytössä laattamoppi.

Kostea moppiliina on kooltaan iso, ja sillä saa lattian ja seinien kuraroiskeiden lisäksi pyyhkäistyä tarvittaessa myös lapsen kengät.

Neljäs ja viimeinen vinkkini on eteisen läpikäynti säännöllisesti. Tällöin eteisessä käydään kaikki lattioilla lojuva tai muuten väärässä paikassa oleva tavara läpi ja viedään ne oikeille paikoilleen – säännöllisesti tehtynä tavaramäärä ei pääse kasvamaan valtavaksi ja hommassa ei yleensä mene kauaa.

Tässäpä vinkit, joilla ainakin meidän eteisemme pysyy suhteellisen siistinä. Kerrothan toki omat vinkkisi!

Aurinkoa päivääsi! 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *