Ruokailupergola kevätkuntoon!

Kirjoittaja: Essi

Pergolan kevätsiivous
Vaikka kevät on edennyt hitaasti ja ulkona on ollut melko viileää, on vähitellen aika laittaa ulkotilat kuntoon kesää ajatellen. Rakensimme viime kesänä pation ympärille puurakenteisen pergolan yhdellä seinällä ja paikasta onkin muodostunut viihtyisä kesäkeittiö suojaisaan paikkaan talon seinustalle. Ennen kuin grillaussesonkia pääsee aloittamaan, on kuitenkin siivottavaa aika tavalla, jotta kokkailu ja ruokailu pergolan alla on viihtyisää.

Pergolan kevätsiivous

Käteen näppärästi sopiva puurunkoinen pieni terassiharja on juuri passeli kaveri talven pölyjen ja kevään siitepölyjen harjaamiseen kalusteista, grillisuojuksen päältä ja pergolan seinästä sekä hyllystä. Pidän kovasti näistä mustista rakenteista ja kalusteista, mutta ovathan ne melko armottomia ja paljastavat kaiken pölyn todella herkästi. Onneksi pienellä terassiharjalla saa helposti kaikki pölyt veks ja jo harjauksen jälkeen kalusteet näyttävät huomattavasti raikkaammilta. Uutta öljyämistä tänä keväänä ei ole tarpeen tehdä, sillä viime vuonna pergolan valmistuttua öljysin kaikki puiset kalusteet uusiksi. Samaisella harjalla on muuten hyvä harjata myös ikkunapellit ja puitteet muun muassa hämähäkinseiteistä ja pölystä puhtaaksi. Normaalisti teen sen ikkunanpesun yhteydessä, mutta koska keväinen ikkunanpesu-urakka on tällä kertaa ulkoistettu teinille, joka vielä odottelee inspiraatiota ja sopivaa keliä, on homma vielä tekemättä.

terassiharja ikkunalaudat

pergolan kevätsiivous

Kun pölyt ovat poissa, lakaisen laatoituksen kierrätysmuovista valmistetulla Reima kiinteistöharjalla, joka taitaa olla tyylikkäin tapaamani ulkoharja! Säänkestävä harja on suunniteltu erityisesti pohjoisen oloihin ja sitä voi huoletta säilyttää ulkona ympäri vuoden ilman, että se tykkää huonoa. Minulla on haaveena saada sammal leviämään koko laatoituksen päälle, joten harjaaminen saa olla aika kevyttä. Rikkaruohohommia löytyy jälleen kerran, mutta sehän kuluu puutarhanhoitoon!

pergolan siivous harja

ulkoharja reima

pergolan siivous

puutarhakalusteiden puhdistaminen

Seuraavaksi tartun kosteisiin ulkosiivousliinoihin, joita olenkin odotellut! Näillä liinoilla kalusteiden, ruukkujen, lyhtyjen sun muiden putsaaminen on ihanan helppoa. Liina on reilun kokoinen ja se ei lähde repeytymään edes vähän tikkuista pergolan hyllyä pyyhkiessäni. Nämä sopivat siis pihalle paljon paremmin kuin sisälle tarkoitetut pikasiivousliinat. Toimin ulkona samalla tavalla kuin sisällä, eli aloitan aina puhtaimmista pinnoista, kuten tällä kertaa lyhdystä, tuolien selkänojista ja ruukuista ja etenen sitten pöydän kanteen, tuolin istuinosaan ja tuolien jalkoihin, jotka ovat likaisempia. Näin samalla liinalla voi siivota pidempään ja liinoja kuluu vähemmän. Liinat ovat kompostoituvia, joten käytön päätteeksi liina lentääkin kompostiin.

kostea ulkosiivousliina pergolan siivous

Pergolan kevätsiivous

Nyt voisikin ryhtyä suunnittelemaan kesän ensimmäisiä grillijuhlia, kun pergola on näin siistissä kunnossa! Seuraavaksi taidan siirtyä terassin kimppuun, sillä sekin vaatii kunnon siivouksen ennen kuin sen voi sisustaa kesäolohuoneeksi. Joko sinä olet päässyt pihasiivousten pariin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *