Vaatekaappien järjestely

Kirjoittaja: Taija

Kevät tuo monille siivousinnostuksen, siispä laitetaan vaatekaapit kuntoon!

Kevät tuntuu tuovan monille innostuksen tehdä kotona perusteellisempia siivouksia sekä kaappien järjestelyjä – itsekään en yleensä ole poikkeus. Kausivaatteet vaihtavat paikkaansa, kun kaapista kaivetaan kevyempää vaatetta päälle. Samalla tekee mieli muutenkin saada kaappien sisältöä järjestykseen.

Vaatekaapin järjestely, tai oikeastaan järjestyksen ylläpitäminen, on ollut itselleni aina jonkinlainen haaste. Pieniä muutoksia tekemällä olen kuitenkin onnistunut pitämään vaatekaappini melko siistinä, eivätkä hyllyt yleensä enää ole pelkkiä vaatemyttyjä täynnä. Kirjoitin viime vuoden puolella postauksen, jossa käsittelin hieman yleisesti kaappien järjestelyä ja siivoamista. Tällä kertaa voisin keskittyä pelkästään vaatekaappien järjestelyyn, ja jaan omat vinkkini siistimpään vaatekaappiin.

Käy kaapit läpi säännöllisesti

Itselläni on tapana käydä vaatekaappi perusteellisesti läpi vähintään pari kertaa vuodessa. Näiden ”vaatekaapin räjäytysten” lisäksi teen kaapeille kevyempiä läpikäyntejä esimerkiksi viedessäni puhtaita pyykkejä kaappiin. Olemme lähiaikoina muuttamassa uuteen kotiin, ja kävin hetki sitten vaatekaapit läpi oikein rankalla kädellä. Tästä syystä vaatteita on hyllyillä todella vähän, mikä helpottaa huomattavasti järjestyksen ylläpitämistä.

Kun käyn vaatekaappia läpi, järjestelen ja viikkaan vaatteet siististi ja teen tarvittaessa karsintaa niille. Pyrin miettimään, käytänkö todella tätä vaatetta vai olisiko sen aika lähteä kiertoon. Samalla kun tyhjennän hyllyt läpikäyntiä varten, pyyhin niistä pölyt mikrokuituliinalla. Vaatteista poistan tarvittaessa niihin tarttuneet koirankarvat teippiharjalla.

Lajittele vaatteet kategorioittain

Suosin vaatteiden viikkausta kategorioittain, eli yhteen kasaan t-paidat, toiseen housut jne. Näin vaatteiden valitseminen on helpompaa, eikä kaappia tule myllättyä etsiessä niitä lempparifarkkuja neuleiden seasta. Mikäli omistat paljon vaatteita, voi vaatteiden järjestely myös värien mukaan olla viisas veto.

Useimmin käytetyt vaatteet sopivalle korkeudelle

Eniten käytössä olevat vaatteet sijoitan rintakehän korkeudelle, sillä siinä ne ovat ainakin itselleni helpoiten saatavilla ja nähtävillä. Vaatteiden paikkaa kannattaa vaihtaa sesongin mukaan, esimerkiksi nyt olen alkanut siirtämään neuleita muualle ja ottamaan kevyemmät kevätvaatteet esiin.

Laatikot käyttöön myös vaatekaapissa

Kuten muuallakin kaapeissamme, myös vaatekaapeissa suosin koreja, laatikoita ja kasseja. Mikäli vaatekaapeissa ei ole valmiina vetokoreja, on hyllyille sijoitettavat irralliset laatikot erinomainen vaihtoehto, sillä niiden avulla myös kaapin takaosa on kätevämmin käytettävissä. Sinin kannellisissa säilytyslaatikoissa säilytän sesongin ulkopuolisia vaatteita, kuten uimapukuja ja kevyempiä urheiluvaatteita.

Täkkipussi sopii erinomaisesti 60 cm leveään ja 60 cm syvään kaappiin. Siinä voi täkkien lisäksi säilöä kätevästi myös esimerkiksi talvivaatteita.
Pystyviikkauksen ansiosta vaatteet ovat kerralla nähtävissä.

Suosi pystyviikkausta

Vannon pystyviikkauksen nimeen etenkin lapseni vaatteissa – vaatteet ovat näkyvillä kaikki kerralla ja ne myös pysyvät siististi. Suurimman osan omista vaatteistani viikkaan ainakin toistaiseksi olosuhteiden pakosta pinoon, mutta pyrin pitämään pinojen korkeuden maltillisena.

Hyödynnä myös tankokaappi

Useissa asunnoissa on perinteisten hyllykaappien lisäksi myös tankokaappeja, joissa on tilaa henkarivaatteille. Näissä mahdollisesti vapaaksi jäänyt tila kannattaa hyödyntää tankoon roikkumaan laitettavilla lokerikoilla, joihin voi säilöä esimerkiksi kenkiä ja huiveja.

Myös silityslautaa voi säilyttää tankokaapissa. Sinin valikoimasta löytyy Tempo-silityslauta, joka on mahdollista laittaa roikkumaan vaatekaapin tankoon, ja se vie yllättävän pienen tilan kaapista. Silityslautaa ei siis aina tarvitse säilyttää siivouskaapissa (joka on kokemukseni mukaan yleensä melkoisen pieni ja täyteen tupattu), toisin kuin olen aina ajatellut. Itselläni on tapana silittää vaatteet vasta juuri ennen käyttöön ottamista, joten on hyvä, että silityslauta on lähellä ja helposti esiin otettavissa.

Oven päälle laitettavassa Olli-oviripustimessa voit säilyttää esimerkiksi seuraavaksi päiväksi valittuja vaatteita. Ripustimeen mahtuu jopa kahdeksan henkaria!
Pukupussissa puvut pysyvät pölyttöminä. Pussi myös suojaa vaatteita, kun olet ottamassa niitä mukaan reissuun.

Nimeäminen

Nimeäminen on tärkeää etenkin kaapeissa, joissa säilytetään muita kuin omia vaatteita tai useamman kuin yhden henkilön vaatteita. Korien ja laatikoiden lisäksi myös hyllyt voi nimetä erilaisilla tarroilla tai teipeillä – näin jokainen pyykkihuoltoa suorittava osaa tarvittaessa laittaa toistenkin vaatteet oikeille paikoilleen.

Tee pyykkihuollosta sujuvaa

Kesti aikansa, ennen kuin sain luotua toimivan rutiinin pyykkihuoltoamme varten. Olen kirjoittanut aiemmin postauksen lapsiperheen pyykinpesusta, jossa jaoin omia kokemuksiani sekä pieniä rutiineja liittyen pyykinpesuun. Vaatteiden viikkaus onnistuu itselläni edelleen mieluiten illalla tv:stä lempisarjaa katsoen.

Jämerän Forma-pyykinkuivaustelineen paksut ripustustangot nopeuttavat pyykkien kuivumista eivätkä ne jätä painaumia vaatteisiin.

Mikä on paras vinkkisi siistimpään vaatekaappiin?

Kommentit:

  1. Säännölliset poistot, uusien hankinta ankaran harkinnan mukaan. Kun tilaa ei ole rajattomasti, tästä on helppo (pakko!) pitää kiinni.

  2. Meillä ratkesi vaatekaapin ongelmat säilytyslokerokaappien asennuksella.

  3. Systemaattinen vaatteiden järjesteleminen kaappiin sekä suosittelen vahvasti lokerohyllyn asentamista vaatekaappiin.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *