Pyykinpesu lapsiperheessä + vinkit pyykinkuivatukseen pienessä tilassa

Kirjoittaja: Taija

Rakastan siivousrutiineja. Niiden avulla arki rullaa sujuvasti, kodin pysyessä kohtuullisen siistinä vähemmällä vaivalla. Pyykkihuolto on kuitenkin ollut itselleni yksi asioista, joihin en ole onnistunut luomaan täysin toimivaa rutiinia. Pyykkikasa kasvaa, kunnes sitä on pakko pienentää pyykkikorin tursuessa yli äyräidensä. Ei hyvä.

Ongelmana itselleni ei ole ollut se, ettenkö pitäisi pyykinpesusta (oikeasti rakastan tahrojen poistamista, se antaa välillä aivoille mukavasti haastetta), vaan se, että en ole löytänyt sitä oikeaa aikaa tehdä kaikkea pyykinpesuun liittyvää. Joko huomaan laittaneeni pyykkikoneen pesemään juuri silloin, kun jonkin ajan päästä pitäisi olla lähdössä johonkin, ja joudun sammuttamaan koneen (sillä pyykkikonettahan ei missään nimessä saa jättää kotona yksin päälle!). Tai sitten jonakin päivänä saatan unohtaa pyykit koneeseen odottamaan kuivumaan laittoa koko päiväksi – pahaltahan ne silloin haisevat.

Niinpä haastoin itseni luomaan pieniä rutiineja, joilla pyykkihuollosta tulisi toimivampaa. Tässä tähän mennessä toimivimmat, jotka olen omaksunut omaan käyttööni:

  • Sovita pyykinpesu aikataulusi mukaan ja tee siitä rutiini. Meillä pyykkikone laitetaan usein päälle lounaan jälkeen. Tällöin olemme saaneet aamun ulkoilut alta ja olemme hyvinkin varmasti sisällä seuraavien tuntien ajan. Täytämme pyykkikoneen yhdessä taaperoni kanssa, jolloin poika saa hieman tekemistä ennen päiväunia, ja pyykit laitamme yhdessä kuivumaan päiväunien jälkeen.
  • Laita lakanat pesuun heti samana päivänä lakananvaihdon jälkeen. Tällä tavoin lakanat eivät jää täyttämään pyykkikoria, ja on mahdollista pärjätä vähemmällä määrällä lakanoita.
  • Pyykkien viikkaus illalla. Kerään päivän aikana kuivat pyykit pois telineiltä ja laitan ne koriin odottamaan iltaa. Illalla pyykkien viikkaus hoituu lähes huomaamatta lempparisarjaa tuijotellessa.

Meillä toimivinta tällä hetkellä on pyykkien lajittelu aikuisten ja lasten vaatteisiin. Ideaalitilanteessa pyykit lajiteltaisiin värin mukaan, mutta meillä ei tällä hetkellä ole säilytystiloja useammalle isolle pyykkikorille. Niinpä yhdessä pyykkikorissa on aikuisten pyykit, lakanat ja pyyhkeet, ja pienemmässä korissa pojan vaatteet. Pojalla vaatteita on vähiten, joten tästäkin syystä niitä täytyy pestä eniten – ja aikuisten pyykkien seassa ne katoaisivat, jääden pyörimään pyykkikoriin liian pitkäksi aikaa.

Pyykkihuoltomme on keskittynyt kylpyhuoneeseemme, sillä sieltä löytyvät pyykinpesukone, pyykkitelineet sekä pyykkikorit. Näiden lisäksi kylpyhuoneessamme on koiramme juomapaikka sekä poikamme potta, joten tila on oikea monitoimihuone. Siispä lattialle on jätettävä tilaa kulkemista varten.

Siniltä löytyy useampia erilaisia pyykinkuivaustelineitä, useampaan erilaiseen tarpeeseen. On isoa ja leveää, on kapeampaa ja pienempää. Tästä pääset katsomaan koko pyykkitelinevalikoiman.

Toisinaan pyykkiä tulee pestyä useampi koneellinen saman päivän aikana, ja silloin pyykkiteline on tuttu näky olohuoneessamme. Joskus jopa niin tuttu, että silmä ehtii tottua siihen, ja pyykit kuivuvat oikein kunnolla useamman päivän ajan. Jämäkkään Forma-kuivaustelineeseen mahtuu reilusti pyykkiä, eikä sen paksuista ripustustangoista jää painaumia vaatteisiin. Kumitassut pitävät telineen tukevasti paikallaan.

Siivekkeet on helppo irrottaa, mikäli niille ei tule aina tarvetta. Ne voi myös taittaa telineen päälle kolmioksi.
Kokoontaitettuna teline ei onneksi vie valtavasti tilaa, vaan se mahtuu juuri sopivasti pesukoneen viereen jäävään aukkoon.

Toisinaan pyykkitelinettä ei halua katsella olohuoneessa, ja etenkin silloin tämä pystymallinen Tripla-pyykinkuivausteline tulee käyttöön. Se mahtuu loistavasti suihkunurkkaukseemme. Siinä on erityisen hyvä kuivata pienempää pyykkiä, kuten lastenvaatteita, käsipyyhkeitä sekä keittiö- ja siivousliinoja. Toki isommankin pyykin kuivaus onnistuu, sillä kerrokset voi laittaa eri puolille telinettä, jolloin pidemmälle pyykille jää enemmän tilaa.

Telineen molemmista päistä voi vetää ulos tangon, johon saa laitettua vaatteita henkariin kuivumaan. Todella monikäyttöinen teline siis. Tämä teline kulkeutuu meillä suihkunurkkauksen lisäksi näppärästi hyvinkin moneen koloon, oviaukkoon ja syvennykseen, joissa sen olemassaolo ei edes ole kovinkaan häiritsevä. Teline on myös kevyt kantaa terassille, jossa siinä on hyvä tuulettaa vaatteita.

Sinillä on valikoimassa myös erilaisia oven päälle ripustettavia kuivaustelineitä, jotka säästävät lattiatilaa. Meillä näistä käytössä on oven päälle asetettava lakana- ja pyyhekuivain, jossa nimensä mukaisesti voidaan kuivattaa lakanapyykki. Ripustimen käyttömahdollisuudet eivät kuitenkaan lopu siihen, sillä ripustimessa on erittäin kätevä kuivattaa myös henkaripyykkiä, jääkiekkosukkia ja esimerkiksi ulkona kastuneita vaatteita. Uudeksi asiaksi itselleni pyykin kuivatuksessa nimittäin on tullut myös kuraisten vaatteiden kuivatus. Vesileikit ovat poikamme lempipuuhaa, joten aina kun vettä on edes vähää näkyvillä, sitä halutaan läiskyttää. Teline on onneksi näppärä puhdistaa välillä, mikäli siinä kuivattaa sekä puhdasta että likaista vaatetta.

Toinen meille kotiutunut ja vakiopaikan kylpyhuoneesta saanut tuote on ripustettava kuivausteline, jota itse kutsun sukkaripustimeksi. Tällainen meillä oli lapsuudessa, mutta vasta nyt olen alkanut itse tajuamaan tämän hyödyllisyyden. Telineessä lapsen pienet sukat, lapaset ja pipot kuivuvat ilmavasti, ja ennen kaikkea ne pysyvät tallessa. Pienillä sukilla on tapana päästä katoamaan tavalliselta kuivaustelineeltä, tiedä sitten onko syynä koira vai lapsi.

Telineen saa roikkumaan vaikkapa pyykinkuivaustelineeseen, mutta meillä sitä roikotetaan eniten katosta. Sisäkattoa kannattaakin mahdollisuuksien mukaan hyödyntää myös pyykinkuivatuksessa. Asuntomme edellinen asukas oli ruuvannut kylpyhuoneen kattoon muutaman koukun, joita käytämme nykyisin mm. tämän telineen roikottamiseen. Siellä pyykit saavat kuivua rauhassa olematta koko aikaa tiellä.

Näiden lisäksi myös seinään kiinnitettävät kuivaustelineet kuulostavat käteviltä etenkin pienissä tiloissa. Sinillä on muutamakin erilainen malli, joista toinen on kiinteästi seinään asennettava ja toinen säädettävä ja irrotettava. Näillä asuntoon on mahdollista saada lisää kuivatustilaa ilman lattioilla olevia telineitä.

Sinillä on menossa silityslautojen ja kuivaustelineiden vaihtoviikot. Vanhan silityslaudan tai kuivaustelineen voi kauppareissulla viedä Sinituotteen palautuslaatikkoon, eikä sinun tarvitse miettiä, millä lailla tuote kuuluisi kierrättää. Sini hoitaa homman puolestasi, sillä vaihdossa myymälään tulleet silityslaudat ja kuivaustelineet toimitetaan kierrätykseen. Materiaalit erotellaan ja niistä valmistetaan uutta metallia, ämpärin kahvoja ja sementtiä. Kampanja on voimassa 15.10.2020 saakka.

Uutuus-mallien eli Nano-kuivaustelineen tai Next-silityslaudan ostaja saa mikrokuituliinan kaupan päälle!

Mikä on paras vinkkisi toimivaan pyykkihuoltoon?

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *