Keittiön siivous ruuanlaiton jälkeen

Kirjoittaja: Taija

Keittiö tuntuu varmasti olevan monille sellainen paikka, jota saisi olla siivoamassa koko ajan. Meillä ainakin sotkua tulee pakostakin, kun keittiössä syödään lähes poikkeuksetta viidesti päivässä ja ruokaakin tehdään useamman kerran päivän aikana. Päivittäisistä siivouksista eniten aikaa tulee käytettyä siis keittiöön.

Yleinen siisteystaso keittiössä pysyy kuitenkin hyvänä rutiinien ansiosta. Olen luonut toimivat aamu- ja iltarutiinit, jotka käsittävät mm. tiskikoneen täyttämisen ja tyhjentämisen,tasojen pyyhkimiset sekä altaan puhdistamisen. Näiden rutiinien lisäksi siivousta on tehtävä useampaan kertaan päivän aikana, jotta keittiössä ei syntyisi täyttä kaaosta. Kaaoksen selättämiseen kuluu aivan valtava määrä aikaa, jos sen joutuu tekemään kerralla – tätäkin meillä tapahtuu aina silloin tällöin.

Keittiössä meillä on käytössä vaihtelevasti mikrokuituliinat, bambuliinat sekä biohajoavat pikasiivousliinat. Vaihdan keittiöliinan kerran päivässä ja likaiset liinat pesen pesukoneessa 60 asteessa. Päivän aikana käytössä oleva liina huuhdellaan aina käytön jälkeen ja se ripustetaan kuivumaan ilmavasti hanan päälle tai tiskikaappiin käyttäen liinariipusta. Näin keittiöön ei tule sitä inhottavaa märän tiskirätin hajua.

Itse olen tottunut käyttämään siivousliinoissa värikoodausta, eli tietynväriset liinat tiettyyn siivouskohteeseen, jotta samoilla liinoilla ei siivota esimerkiksi vessaa ja keittiötä. Sini uudisti vasta mikrokuituliinansa, ja näissä Sinin uusissa liinoissa ei sekaantumisen vaaraa ole, kun liinoissa lukee niiden käyttötarkoitus. Helpottaa, kun ei tarvitse miettiä, mikä liina oli mihinkin!

Kokatessa noudatan siivoa samalla -metodia, eli pyrin tiskaamaan ja pitämään pöydät siistinä myös kokkauksen ja leipomisen ohessa. Mielestäni mikään ei ole inhottavampaa, kuin ruuanlaiton ja syömisen jälkeen odottava siivoaminen ja tiskivuori. Tässäkin asiassa ihmiset taitavat jakautua kahteen eri leiriin: toisten mielestä siivous on helpompi tehdä kerralla kokkaamisen päätteeksi.

Liedeltä on helppo pyyhkäistä roiskeet tuoreena joko mikrokuituliinalla tai tällä itselleni uudella tuttavuudella eli liesiliinalla. Liina poistaa rasvan ja sormenjäljet todella tehokkaasti. Kokkailun päätteeksi liinalla on kätevä pyyhkiä liesi kauttaaltaan. Ja mikä parasta: kuivana käytettäessä tällä saa todella kiiltävän lopputuloksen ilman pyyhkimisjälkiä! Itse kastelen liinan yleensä puoliksi: kostealla puolella puhdistan jäähtyneen lieden ja kuivalla puolella viimeistelen sen kiiltäväksi.

Toisinaan ruokatahrat ehtivät kuivua liedelle. Siniltä on tullut muutama uutuustuote, jotka sopivat erityisen hyvin lieden perusteellisempaan puhdistukseen. Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa liesisientä, jolla lähti hyvin kuivahtaneet roiskeet. Sieni soveltuu myös mm. teflonpaistinpannujen pesemiseen! Viimeistelin hellan puhdistuksen liesiliinalla. Liesiliina sopii muuten myös rosterin puhdistukseen!

Yksi eniten siivousta vaativa paikka keittiössämme on poikamme syöttötuolin ympäristö. Poikamme harjoittelee todella innokkaasti syömistä, toisinaan siistimmin ja toisinaan sotkuisemmin. Suurin helpotus lattian siivouksessa on ollut meidän koiramme – lattialta löytyy yleensä vain appelsiinit ja puolukat, muut ruuat katoavat koiramme suuhun todella vikkelään. Niinpä itselleni jää usein pyyhittäväksi vain syöttötuolin tarjotin ja tuolia ympäröivä lattia. Tarjottimelle mikrokuituliina ja lattialle kosteat pikasiivousliinat ovat mielestäni parhaat työvälineet paikkojen siistimiseen.

Uusi suosikkivälineeni keittiössä on tiskikaveri. Tiskikaveri annostelee pesuaineen kätevästi suoraan tiskiharjaan. Jopa vannoutunut suihkepullolla annostelija, eli minä, on siirtynyt käyttämään tätä tuotetta! Astiaan siis laitetaan vettä ja tiskiainetta halutussa suhteessa. Kansi laitetaan paikoilleen, ja kun kantta painaa kevyesti tiskiharjalla, annostelee tiskikaveri pesuaineen suoraan harjaan. Todella kätevää! Tiskaan useaan kertaan päivässä, sillä osa pikkumiehen astioista vaatii käsinpesun, joten tiskikaverille on paljon käyttöä meidän perheessämme.

Tiskiharjana meillä on vuosien ajan ollut Sinin vaihtopäätiskiharja. Se on kierrätetystä muovista valmistettu, ja siihen voi vaihtaa harjaspään, kun vanha ei ole enää käyttökunnossa. Vanhaa harjaspäätä kannattaa jatkokäyttää siivouksessa: itselläni yksi vanhoista tiskiharjoista on siirtynyt keittiön alakaappiin, ja sillä pesen aina päivän päätteeksi tiskialtaan.

Vaihtopäätiskiharjan lisäksi meillä on lähes päivittäisessä käytössä pannu- ja parilaharja, jolla pesen valurautapadan sekä hiiliteräspaistinpannun. Näiden pesussa ei saa käyttää tiskiainetta, joten erillinen pesuharja on kätevä, sillä harja sotkeentuu melkoisesti. Tummissa harjaksissa värjäytymät eivät näy.

Noin kerran viikossa käytän kummatkin harjat astianpesukoneessa. Pesu pidentää harjojen käyttöikää huomattavasti!

Millainen kokki sinä olet: siivoatko kokkauksen ohessa vai sen päätteeksi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *