Muuttosiivous

Kirjoittaja: Taija

Niinhän siinä kävi, että saimme alkuvuodesta asuntomme myytyä ja muutto oli edessä kevään kynnyksellä. Nyt muutto on ohi, ja voisin kirjoitella hieman muuttosiivouksesta asunnosta pois lähtiessä. Itselleni on tärkeää jättää asunto siistiin kuntoon, jotta uudella asukkaalla olisi mukavampi asettua uuteen kotiin. Myös tulosiivouksen tekeminen on itselleni rutiini, vaikka edellinen asukas olisikin siivonnut tulevan kotini – jostakin syystä haluan käydä paikat vielä itse läpi. Tällä kertaa emme ole vielä päässeet tekemään tulosiivousta, sillä odottelemme uuteen kotiin pääsyä väliaikaisasunnossa vielä hetken aikaa.

Muuttosiivouksen tekeminen on itselleni jollakin tapaa rentouttavaa, kunhan siihen varaa tarpeeksi aikaa ja hyvät välineet. Oman käden jälki näkyy hyvin, kun siivouksen kohteena on täysin tyhjä asunto ja sinne kertyneet liat – kyllä, vaikka kuinka luulit siivonneesi hyvin asumisen aikana, on erinäisiin paikkoihin kertynyt yllättävän paljon likaa.

Itselleni muuttosiivoukseen kuuluvat ainakin seuraavat asiat:

  • Pölyjen pyyhintä (yläpölyt, tuuletusventtiilit, katonrajat ym.)
  • Kaappien pyyhintä sisältä ja ulkoa
  • Liesituulettimen suodattimen ja uunin pesu (myös uunin takaa)
  • Jääkaapin pesu (myös takaa)
  • Pakastimen sulatus ja pesu
  • Saunan, kylpyhuoneen ja wc:n huolellinen pesu
  • Ovien puhdistus
  • Seinien puhdistus (koira- ja lapsiperheessä tahroja ja likaa riittää)
  • Lattioiden ja listojen puhdistus
  • Ikkunoiden pesu (tällä kertaa vain sisältä, koska talvi ja kova pakkanen)

Välineiksi varasin mm. kasan mikrokuituliinoja, pikasiivousliinoja sekä erilaisia siivoussieniä. Näiden lisäksi pölyjen pyyhinnässä käytin apuna suosikkejani pölypampulaa ja pölymiekkaa. Niillä ylettää pyyhkimään pölyt katonrajasta ja tuuletusventtiileistä ilman kiipeilyä.

Vaatekaapit ja keittiönkaapit pyyhimme mikrokuituliinoilla. Pahimpiin jälkiin otimme käyttöön supersienen sekä ihmesienen, mutta tahdon taas muistuttaa ihmesienen käyttötavasta: kostutettuna kevyin liikkein, ei hangaten. Olen nähnyt liian monia kaapin ovia pilalle hangattuina, sillä ihmesieni poistaa myös pinnoitteen liian kovakouraisesti käytettynä. Suosittelenkin siis sen käyttöä vain kaapin sisäosiin, missä pienillä vahingoilla ei välttämättä ole niin väliä.

Saunan lasioven ja muiden kalkkiintuneiden pintojen puhdistus onnistuu kylppärisienellä nopeasti.

Yleensä kylpyhuoneen pesemiseen menee eniten aikaa, mutta ei tällä kertaa. Sauna ja kylpyhuone eivät nimittäin olleet kovinkaan pahassa kunnossa, sillä olin tehnyt niille perusteellisen siivouksen ennen joulua. Seinien, lattioiden ja lauteiden kevyt pesu kylpyhuonepesimellä, kalkkien poisto lasiovesta ja hanoista kylpyhuonesienellä, siinäpä se.

Nysväri sopii tarkkuutta vaativaan puuhaan.

Ovien puhdistukseen käytin mikrokuituliinan lisäksi nysväriä, jolla sai harjattua oven koristelistojen välistä kaikki sinne kertyneet pölyt ja muut liat pois. Nysväri on muutenkin loistava väline pienien ja tarkkuutta vaativien paikkojen puhdistukseen!

Uunin pesussa monilla on omat keinonsa. Tällä kertaa käytin uunin pesuun keittiösientä, joka irrottaa lian tehokkaasti. Pahimpiin pinttymiin otin avuksi karhunkielen, jolla onneksi lähtee hyvin liat uunin lisäksi myös uunipelleistä. Lopuksi uunin ja hellan kiillotukseen käytän liesiliinaa, jolla pinnasta tulee upean kiiltävä.

Ikkunat pesin tällä kertaa vain sisäpuolelta, sillä ulkona oli muuttosiivousta tehdessä pakkanen. Pesuun käytin Sinin ikkunanpesin-kuivainta, joka on kätevä etenkin tällaisissa nopeissa pesu-urakoissa. Pesimessä on siis samassa pesin sekä kuivain, joten ikkunat saa puhtaaksi yhdellä välineellä. Lisäksi tykkään käyttää ikkunanpesussa ikkunaliinaa, jolla kuivaan ikkunan reunat ja mahdolliset vesiroiskeet.

Lattiat ovat muuton jälkeen yleensä melkoisen likaiset, joten varasin vettä ja pesuainetta Sini-sankoon, jossa huuhtelin mopin aina tarpeen mukaan. Vaihdoin myös likaisen veden puhtaaseen kerran lattioidenpesun aikana. Tällä kertaa moppina käytin mikrokuitumoppia, jolla saa helposti pinttyneemmätkin liat lähtemään. Lisäksi siivouksessa oli apuna kosteat moppiliinat sekä staattiset liinat, joilla paikkojen viimeistely onnistui kätevästi.

Nyt ehdin hetken huoahtaa ennen uuden kodin remontti-  ja muuttotulosiivousta!

Auringonsäteitä päiviisi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *