Valoa kotiin eli ikkunat puhtaiksi!

Kirjoittaja: Essi

ikkunanpesu

Ikkunanpesu jos joku kotityö on palkitsevaa, mutta samalla työlästä aloittaa! Mikään muu kotityö ei tuo samanlaista onnistumisen tunnetta kuin talven jäljiltä likaisten ja pölyisten ikkunoiden muuttuminen jälleen kirkkaiksi ja valoa läpäiseviksi. Keräsin pitkään tsemppiä ikkunoiden pesua varten, kunnes yhden vapaapäivän koittaessa tartuin viimein hommaan ja ajattelin kirjoittaa tänne blogiin, kuinka homma sujui!

ikkunanpesu tarvikkeet

Aloitin ikkunoidenpesun ruokailutilan ikkunasta, sillä sen likaisuutta on tullut eniten katseltua ruokapöydän ääressä istuessa. Omasta mielestäni tärkein vaihe ikkunanpesua on etukäteen hyvin varautuminen, eli kaikkien tarvittavien välineiden esille ottaminen. Mikään ei ole tympeämpää kuin lähteä kesken pesun etsimään jotain tarvittavaa.

Oma tarvikelistani on tällainen:

Sanko, jossa on lämmintä vettä ja hiukan astianpesuainetta. Sinisangon teline ikkunanpesuvälineille on tosi näppärä väline, jota nyt kokeilin ensimmäistä kertaa.

Tripla-pesinsetti, joka sisältää Tripla-ikkunapesimen, ikkunalastan sekä mikrokuituisen ikkuna- ja peililiinan viimeistelyyn.

Puhdistusterä lasipinnoille, jolla saa näppärästi raaputettua mahdolliset maalitahrat ja tiukat lian irti lasista.

Kosteat pikasiivousliinat toimii hyvin likaisimpien pintojen puhdistamisessa.

Mikrokuituliina karmien pyyhkimiseen.

Sälekaihdinpuhdistin, jota en suinkaan käytä sälekaihdinten puhdistamiseen.

Ikkunanavain

Pölymiekka ja Pikamoppi pölyjen pyyhkimiseen esimerkiksi patterien takaa ja ikkunoiden yläpuolelta.

Imuri tai Rikkasetti vähintään loppusiivousta varten. Ikkunanpesu saa aina aikaan lattialle melkoisen sotkun.

Hyvää musiikkia, joka pitää työn vauhdissa. Spotifyn valmiista fiilissoittolistoista Have a great day toimii mainiosti!

Mieluinen palkinto kannustimeksi. Tuoreet leikkokukat maljakkoon ja jotain hyvää kahvin kanssa toimivat aina!

ikkunanpesu tarvikkeet

Ikkunanpesu suositellaan tehtäväksi pilvisenä päivänä, mutta koska ihana aurinkoinen sää on usein se, joka houkuttaa ikkunanpesuun, minä ratkaisin asian niin, että pesin ikkunat aurinkoisena päivänä varjon puolelta. Meillä erityisesti kadun puoleiset ikkunat on olleet melkoisen pölyn peitossa lähellä olevan koulutyömaan vuoksi. Kiviä ja soraa ajavat rekat levittävät pölyä melko tehokkaasti. Suhtauduin jo alussa pesu-urakkaan armollisesti; kaikkea ei tarvitse pestä kerralla vaan teen niin kauan kuin hyvältä tuntuu ja jatkan toisena päivänä!

ikkunanpesu

Aloitan ikkunoiden pesun aina puhtaimmasta pinnasta sisältä ulos päin edeten, jotta välineet ovat sisällä puhtaat. Jos ikkuna on hyvin likainen, pesen lasin pariin kertaan, jotta jäljestä tulee varmasti puhdasta. Tripla-ikkunanpesimessä on kolme eri pintaa, joten pesintä kääntämällä saa puhtaan pinnan käyttöön. Kuivaimen kaverina toisessa kädessä on aina mikrokuituinen ikkunaliina, jolla on hyvä tehdä viimeistelyä ja pyyhkiä valuva vesi pois.

Sini sälekaihdinpuhdistin

Vaikka meidän talon ikkunoissa ei ole sälekaihtimia, tiesin heti Sini Sälekaihdinpuhdistajan nähdessäni, että tulen tarvitsemaan sitä ikkunanpesuprojektissa. Meillä on ikkunoissa tyypilliset 70-luvun tuuletusikkunat ritilöineen ja ritilöiden puhdistaminen pölystä on ollut aiemmin yksi inhokkihommistani. Nyt putsaaminen sujui varsin mukavasti sälekaihdinten puhdistamiseen tarkoitetun harjan avulla. Pehmeät harjakset sujahtavat kivasti ritilän rakoihin. Harjailin samalla myös karmien rakoja. Tässä olisi paremmin voinut toimia Nysväri, jota ainakin Anne Melender on kovasti hehkuttanut suositussa siivouscornerissaan.

Pölyt pois patterin takaa

Kun ikkunan edustat on tyhjänä, on samalla hyvä puhdistaa pölyt lämpöpatterin takaa. Pölymiekalla pääsee käsiksi ahtaisiinkin rakoihin. Jos pölymiekka ei yllä kaikkialle, voi siihen liittää varren. Pölyjen pyyhkimiseen ikkunan ulkopuolelta on myös hyvä käyttää varrellista Pikamoppia.

Kun ikkunan kaikki pinnat sekä karmit ja ikkunalaudat on pesty, ympäristö viimeistelty ja valoa pääsee taas runsaasti sisään, on vuorossa ikkunanpesun kaikista tärkein työvaihe eli oman työn jäljestä nauttiminen.

Täällä meillä on toistaiseksi olohuoneen ja lastenhuoneiden ikkunoita lukuun ottamatta muut ikkunat pestyinä. Nuorisolle ajattelin opettaa hyödyllisiä kansalaistaitoja ja saavat osallistua omien huoneiden ikkunanpesuun. Olohuoneessa pestävää on sen verran enemmän isojen ikkunoiden ansioista, että ajattelin varata sitä varten ihan oman kertansa. Tätä ikkunanpesupostausta kirjoitellessani taisi tosin inspiraatio iskeä sen verran, että taidan tarttua olohuoneen ikkunoiden pesuun heti tänään!

Joko sinun kotonasi on kevään ikkunanpesu-urakka aloitettu tai jopa saatettu päätökseen?

Kannattaa lukea vielä Sinin ohjeet ikkunanpesuun ennen kuin aloitat.

Mukavaa ja aurinkoista vappua ja toukokuuta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *