Koronakaranteenin siivouspäiväkirja

Kirjoittaja: Essi

Koronakaranteenin siivouspäiväkirja

Millaisia muutoksia karanteenielämä on aiheuttanut meidän perheen siivoukseen ja kodinhoitoon? Kun ensimmäiset tiedot koronaviruksen leviämisestä Suomeen saapuivat, aloimme kotona kiinnittää aiempaa enemmän huomiota siivoamiseen. Mitä enemmän virus on levinnyt, sitä enemmän kotona on tullut siivottua. Siivoamisessa on toki oma hommansa, mutta olen suhtautunut lisääntyneeseen siivoukseen kuin kevätsiivoukseen. Onhan puhdas koti muutenkin tärkeä juttu, nyt kun kotona ollaan aiempaa enemmän ja kevätaurinko paljastaa talven aikana kertyneitä pölyjä.

Koronakaranteeni siivouspäiväkirja

Päivittäisessä siivouksessa olen keskittynyt tasoihin, ovenkahvoihin, vetimiin ja valokatkaisijoihin, joita kosketaan usein ja varsinkin kotiin tullessa. Siivousliinapyykkiä on tullut aiempaa enemmän, kun olen heittänyt liinoja huomattavaa aiempaa useammin pyykkiin. Mikrokuituliinojen lisäksi meillä on tullut käytettyä aiempaa enemmän pikasiivousliinoja, jotka heitetään käytön jälkeen pois. Kosteat pikasiivousliinat ovat nopea ja helppo siivousväline. Likainen liina heitetään pois heti käytön jälkeen, eikä mahdollisia pöpöjä siirretä samalla liinalla pinnalta toiselle. Kosteat pikasiivousliinat toimii hyvin myös työpisteen puhdistamiseen, sillä olen nyt pyyhkinyt näppäimistöt ja hiiretkin aiempaa useammin.

Olen käyttänyt siivouksessa yleispuhdistusaineen lisäksi toisinaan myös desinfioivaa pesuainetta, vaikka asiantuntijat arvelevatkin, että virus ei luultavasti siirrykään helposti kovien pintojen välityksellä, mutta tuskin desinfoivasta aineesta haittaakaan on! Kuivat pikasiivousliinat toimivat hyvänä välineenä tässä.

Kun nyt karanteenissa ollaan aiempaa enemmän kotona, olen tehnyt kodin siivouksesta ja sotkusta muutamia huomioita.

Ensinnäkin, ruokaa saa olla tekemässä jatkuvasti. Se aiheuttaa sen, että keittiössä on koko ajan siivottavaa ja tiskikone pyörii useamman kerran päivässä. Etäkoululaiset onkin saaneet välillä käyttää välituntinsa tiskikoneen tyhjentämiseen. Tiskikaveri on ollut näppärä kaveri päivittäisissä pikatiskeissä.

karanteeniajan siivouspäiväkirja

karanteeniajan siivouspäiväkirja

Lattiat likaantuvat ihan eri tavalla, kun koko perhe on päivät pitkät kotona. Normaali tahti imuroinnissa ja moppaamisessa ei siis riitä. Meillä on oleskelutiloissa valkoinen puulattia ja siinä näkyy kyllä jokainen tahra. Pikamoppi on suoranainen pelastus, kun tekee mieli pikaisesti putsata lattioita siistimmäksi. Tomuliina tepsii erinomaisesti lemmikkien jäljiltä lattialle kertyneisiin karvakasoihin.

Koronakaranteeni siivouspäiväkirja

Koronakaranteeni siivouspäiväkirja

Pyykkiä syntyy aiempaa vähemmän, kun kotona voi hengailla vaikka pyjamahousuissa. Onpahan siis edes yksi kotityö, johon menee aiempaa vähemmän aikaa. Tosin, 12-vuotias kuopus kaipasi yhtenä päivänä opastusta pyykkikoneen käytössä ja sai onnistuneesti pyykkikoneen pyörimään. Tällaista oma-aloitteisuutta ei ole tapahtunut koskaan ennen, joten kotonaolo on saanut jotain positiivista aikaiseksi.

Koronakaranteeni siivouspäiväkirja
Kuivat ja kosteat pikasiivousliinat on olleet iso apu kodin pikasiivoukseen kun koti sotkeutuu normaalia nopeampaa koko perheen ollessa paljon kotona.

Kun koko porukka työskentelee pääasiassa kotoa käsin, olen aiempaa enemmän kiinnittänyt huomiota siihen, että illalla täytyy käyttää aikaa siihen, että koti on siistissä kunnossa. Kotitoimistolta käsin työskentelyyn saa paremman draivin päälle, kun koti on aamusta siisti eikä mielessä ole jatkuvasti tekemättömät kotityöt. Toki tauoilla on hyvä sauma käydä laittamassa pyykkejä tai järjestellä paikkoja.

Lisääntynyt vapaa-aika täällä meillä on käytetty toistaiseksi pääasiassa ulkoiluun ja kotitöihin. Kunhan kelit tästä vähän lämpenee, voisi siirtyä pihahommiin ja pestä terassit ja kesäkalusteet aurinkoisia päiviä varten. Ikkunanpesu-urakkakin odottaa tekijäänsä, joten eiköhän näihin kotiviikkoihin löydy tekemistä, jos vain joutilasta aikaa löytyy!

Aurinkoista ja iloista mieltä kaikille tilanteesta huolimatta! Koitetaan pysyä terveenä!

Kommentit:

 1. Sini tuotteet ovat parhaimpia markkinoilla olevia. Olen juuri lähettämässä ison satsin sinituotteita tyttärelleni joka asuu japanissa. Hän on niin kyllästynyt heidän pieniin siivousliinoihinsa lyhyt vartisiin moppeihin. Lähetän jopa uudet tiskiharjat ja niihin useamman vaihtopään. Kun hän kävi viime kesänä koto suomessa hänellä oli moppi ja iso satsi siivoutuotteita matkalaukussa palatessaan kotiin. Mitäköhän tullissa mietitään kun suomesta lähetetään siivoutarvikkeita japaniin. Että silleen muuaalla vasta huomaa miten erinomaiset tuotteet meillä on täällä.

  1. Hei Gunvor,
   Mahtavaa, että tyttäresi voi Japanissa asti käyttää laadukkaita ja toimivia Sinituotteita!

 2. Kiitos kivasta kirjoituksesta. SINItuotteet on todella hyvälaatuisia ja mainitakseni keittiöpyyhkeet ovat parkaat mitä olen koskaan käyttänyt.

  1. Hei Ritva!
   Kiva, että kirjoituksesta on iloa. Mielipiteeseesi Sinituotteiden laadusta on helppo yhtyä.
   Aurinkoista kevättä sinulle!

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *