Kylpyhuone ja sauna juhannuskuntoon

Kirjoittaja: Essi

Jos joskus sauna ja kylpyhuone kaipaa kunnon pesua niin jouluna ja juhannuksena! Minä aloittelin keskikesän juhlaan valmitautumisen kylpyhuoneen ja saunan pesulla.

Aloitin pesun saunan puolelta, sillä tykkään näitä tiloja pestessäni laittaa saunan lämpenemään heti saunan siivouksen valmistuttua ja siirryn vasta sitten kylpyhuoneen puolelle siivoamaan. Sauna kannattaa lämmittää pesun jälkeen, koska pestessä tulee kuitenkin lotrattua vedellä ja sauna on hyvä saada kuivaksi pesun jälkeen. Ja onhan pesun jälkeen ensimmäisistä löylyistä puhtaassa saunassa ihana nauttia!

Ryhdyin työhön huuhtelemalla saunan suihkulla pikaisesti. Sen jälkeen täytin harmaan Sinisangon lämpimällä vedellä, jossa on tilkka pesuainetta. Harjasin saunan lauteet ja paneelit kauttaaltaan läpi Laudepesurilla. Tuo musta laudepesuri sopii aika mainiosti meidän mustanpuhuvaan saunaan. Laudepesuri on juuri sopiva vahatuille lauteille, sillä liian karkealla pesimellä ei lauteita tee mieli raaputtaa. Meillä on saunassa puukiuas, joten paneelitkin nokeentuu ajan myötä ja kunnon pesu on tarpeen myös seinä- ja kattopaneeleille. Maalattu betonilattia puhdistuu hyvin Kylpyhuonepesimellä ja pitkän varren ansioista lauteiden altakin on helppo pestä. Lian irroittamisen jälkeen huuhtelin kaikki pinnat vedellä ja kuivasin lattian Teräväkuivaimella. Sitten vaan sauna tulille ja kuivumaan!

Kun saunan puoli tuli valmiiksi, siirryin kylpyhuoneen puolella. Luulenpa, että löysin nyt viimein sopivat välineet meidän kylpyhuoneen mikrosementtiseinien pesuun. Olen aiemmin käyttänyt Kylpyhuonepesintä seinien pesuun ja se toimiikin aivan mainiosti varsinkin seinien alaosiin pitkän varren ja kääntyvän nivelen ansioista. Nyt kuitenkin saunan pesun jälkeen kokeilin Laudepesuria myös kylpyhuoneen puolella seiniin ja totesin, että se sopii hiukan epätasaiselle mikrosementtipinnalle täydellisesti. Pesurin hankaussieni on hiukan pehmeämpi kuin kylpyhuonepesimen karkea sieni on ja on juuri sopiva mikrosementtiseinän pesua varten.

 

Toinen huippujuttu, minkä tässä kylpyhuonetta pestessäni huomasin oli Nysväri, jolla pääsee esimerkiksi suihku- ja ammehanan pieniin rakoihin käsiksi. Pienellä harjalla on huomattavasti mukavampi putsata koloja ja rakoja kuin mikrokuitupyyhkeellä. Täydellinen väline kaikille meille nysväreille! Viimeistely ja kiillotus hanoille hoituu hienosti Mikrokuituliinalla, joka jättää hohtavan pinnan.

Koska meidän kylpyhuoneessa ei ole lainkaan laattoja tai kaakeleita, jynssättäviä saumoja on huomattavasti vähemmän kuin kylpyhuoneessa yleensä. Seinien sekä lattian ja seinän nurkat kuitenkin kaipaavat jynssäämistä toisinaan, joten sitä varten on hyvä olla olemassa Jynssäri.

Olin pessyt kylpyammeen aika vasta, joten sille riitti pikapesu: huuhtelu ja pyyhkiminen kauttaaltaan Kosteilla pikasiivousliinoilla. Pikasiivousliinat on muuten osa meidän kylpyhuoneen vakiovarustusta. Niillä on helppo pyyhkiä vaikka joka käynnillä jotain pientä likaa pois, jolloin suursiivousta ei tarvitse olla koko aikaa tekemässä.

Kun kylpyhuonekin tuli kuurattua kauttaaltaan, huuhtelin pinnat nopeasti ja kuivasin lattian Teräväkuivaimella. Lopuksi tartuin vielä inhokkihommaani eli lattiakaivon pesuun, joka ei ole ollenkaan niin inhottavaa kun käyttää Lattiakaivosuodatinta, joka nappaa irtoroskat, hiukset ja muun epämääräisen, mikä kylpyhuoneessa kohti viemäriä valuu. Lattiakaivosuodatin on suosituksen mukaan hyvä vaihtaa noin kuukauden välein, mutta meidän pitkähiuksisessa teiniperheessä suihku on niin paljon käytössä, että olen todennut paremmaksi vaihtoväliksi pari viikkoa. Lattiakaivon pesussa on avuksi Lattiakaivoharja, jolla on hyvä harjata kaivo puhtaaksi. Myös Pikasiivousliinat tulevat tarpeeseen, sillä lattiakaivoa ei tee mieli pyyhkiä pestävällä siivousliinalla.

Kylpyhuoneen ja saunan kunnon pesuun saa varata kyllä aikaa ihan reilusti. Minulla taisi vierähtää pari tuntia tämän puuhan kimpussa, mutta kyllä kannatti. Ne ensimmäiset löydyt juuri siivotussa saunassa ja kylpyhuoneessa oli aivan ihanat! Seuraavan kerran saunotaan sitten juhannusaattona.

Kuuluuko sinun juhannusperinteisiisi saunan siivous ja juhannuslöylyt puhtaassa saunassa?

Kommentit:

  1. Olen omistanut Sinituotteen kaikki vempaimet vuosia, ovat kestäviä ja tehokkaita käyttää.
    Saunan pesen 4kertaa vuodessa ja suihkuhuoneen 2kertaa kuukaudessa.
    Saunan pesussa käytän lauteiden pesussa myös jynssäriä /saumaharjaa, saa hyvin lauteitten raot/välit putsattua.Meillä on suihkuhuone laatotettu seinät ja lattia joten lattia saumat on tärkeä jynssätä lattia jynssärillä.

    1. Kuulostaa hyvälle! Saumojen pesu onkin varmasti helppoa jynssärillä. 🙂
      Aurinkoista kesää sinulle!

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *