Saunan ja kylpyhuoneen joulusiivous

Kirjoittaja: Taija

Joulu lähestyy ja vuorossa on perinteinen saunan pesu jouluksi. Täytyy tunnustaa, että joinakin vuosina itselläni saunan peseminen on jäänyt joulun jälkeiseen aikaan, mutta onko sillä oikeastaan väliä – pesu tulee kuitenkin tehtyä. Siivouksen ajoittaminen joulukuulle on vain itselle helppo muistutus siitä, että siivous on taas ajankohtainen asia. Sama pätee myös juhannukseen – tällöin sauna tulee pestyä vähintään kahdesti vuodessa, mikä on sopivasti ainakin meidän kerran viikossa saunomistahtiin.

Saunassamme lauteet saa irrotettua kätevästi kokonaisina, joten aloitan varsinaisen pesu-urakan niistä nostamalla ne suihkuun. Suihkutan lauteet suihkussa lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Tämän jälkeen alan pesemään lauteita harjaamalla niitä Sinisankoon tekemälläni pesuaineliuoksella ja laudepesurilla.

Laudepesuri on todella kätevä myös välien puhdistukseen, sillä se mahtuu juuri sopivasti lautojen rakoon, puhdistaen kerralla molemmat pinnat. Kun lauteiden toinen puoli on pesty, toistan saman myös alapuolelle. Lauteet olisikin hyvä pestä ainakin kerran vuodessa myös alapuolelta! Lopuksi huuhtelen lauteet kylmällä vedellä sulkeakseni puun huokoset. Lauteista voi halutessaan poistaa ylimääräisen veden esimerkiksi suihkukuivaimella, mikä nopeuttaa kuivumista.

Sitten onkin vuoro siirtyä itse saunan puolelle. Siellä pesua odottaa lauteiden rakenteet, kaiteet, seinät, lattia ja lattiakaivo. Ihan ensimmäiseksi harjaan laudoista irtonaiset roskat ja koirankarvat (kyllä, niitä löytyy yllättävän paljon, vaikka koiramme ei edes sauno!) kuivalla jynssärillä sekä imuroin lattian puhtaaksi. Sen jälkeen kostutan pestävät alueet lämpimällä vedellä.

Seinistä pesen tällä kertaa vain ne kohdat, joihin nojataan. Saunassakin pesun hoitaa laudepesuri + Sinisanko -yhdistelmä. Sanko istuu muuten meidän saunassa juuri sopivasti alalauteen rakoon – eipä tarvitse olla kyykkimässä lattialle! Kun rakenteet, kaiteet ja seinät on pesty, on vuorossa niiden huuhtelu kylmällä vedellä.

Enää jäljellä ovat lattian ja lattiakaivon puhdistaminen. Näiden pesuun käyvät esimerkiksi pesuharja, pikakuivain sekä lattiakaivoharja. Tässä lattiakaivoharjassa on koukku harjan päässä, millä lattiakaivon kannen avaaminen käy kätevästi.

Nyt sauna on puhdas, joten annetaan sen tuulettua ja kuivua. Irrotetut lauteet voi nostaa jonkin ajan päästä takaisin paikoilleen, ja saunan voi laittaa vaikka hetkeksi lämpenemään. Saunan pesun yhteydessä kannattaa muuten pestä myös saunakiulu, löylykauha ja laudeliinat!

Kylpyhuoneen puolella seinät voi pestä aivan hyvin saunan pesuun käytetyllä laudepesurilla tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kylpyhuonepesimellä. Kylpyhuonepesin on siitä kätevä, että siihen saa liitettyä jatkovarren. Sillä voi siis pestä sekä seinät että lattian ilman kurkottelua tai kyyristelyä. Jouluksi teen kylpyhuoneeseen hieman tarkemman siivouksen, ja pesen lattiasaumat tarkasti saumaharjalla. Harjassa on mukavan napakat harjakset, jotka irrottavat lian tehokkaasti.

Kalkkitahroihin kokeilin nyt ensimmäistä kertaa Sinin kylppärisientä. Ja kylläpä sai kalkki kyytiä! Sientä on turvallista käyttää, sillä se ei naarmuta herkkiäkään pintoja. Puhdistin tällä samalla sienellä myös meidän saunan lasioven. Lasioven kuivaukseen käytän suihkukuivainta ja ikkunaliinaa. Näillä lasiovesta saa ihanan kirkkaan ja raidattoman.

Myös suihkun lattiakaivo kannattaa puhdistaa aina kylpyhuoneen pesun yhteydessä. Vinkkaanpa teille näistä lattiakaivosuodattimista, jos ne eivät vielä ole tuttuja: niiden avulla lattiakaivon puhdistaminen ei ole läheskään yhtä aikaa vievää ja inhottavaa hommaa kuin aiemmin.

Siivouksesta selviää yllättävän nopeasti, vaikka tekemistä kuulostaakin olevan melkoisen paljon. Nyt on hyvä käydä aattona puhtaassa joulusaunassa.

Joko siellä on tehty saunan joulusiivous?

 

 

Kommentit:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *