Silityksestä ja vaatehuollosta

Kirjoittaja: Vieraskynä

Anne Melender kertoo parhaat vinkit silitykseen ja vaatehuoltoon.

Suosittua Siivouscorneria Instagramissa pitävä bloggaaja Anne Melender kertoo Sinipiian blogissa parhaat vinkkinsä silitykseen ja vaatehuoltoon.

Sujuva ja kaunis arki on lempiteemojani. Pidän kotitöistä, senhän jo tiedättekin. Minulla on kuitenkin, kuten varmasti kaikilla, suosikkihommat ja ”ei niin lemppari” -hommat. Pyykinhuolto, etenkin silitys, on yksi niistä ”ei niin mieleisistä” -kotitöistä. Olen kuitenkin oppinut jopa melkein tykkäämään vaatehuollostakin, sen jälkeen kun systemaattisesti pyrin järkeistämään koko prosessia. Olen ollut siinä jamassa, että puen vaatteet päälle suoraan kuivausrummusta – sitä aikaa en muistele kaiholla.

Kaikkiin kotitöihin pätee muutama helppo niksi. Ihan ensimmäisenä kannattaa pysähtyä ja miettiä miten toimii missäkin kotiaskareessa. Miksi tekeminen ei ole mieleistä, miten sitä voisi helpottaa ja kuinka sen voi organisoida mahdollisimman näppäräksi.

Tekstiilihuollon organisointi

  • Omista sen verran tekstiilejä että niille on oma paikkansa kaapeissa.
  • Mieti miten kuivatat pyykit ja mitä niille tapahtuu sen jälkeen.
  • Miten toimit silitettävien tekstiilien kanssa.
  • Missä mieluiten teet tekstiilien hoitotöitä.

Kuten kaikessa järjestyksenpidossa, jos tavaroille on oma paikka, ne vie helpommin paikoilleen. Jos vaatekaappi on liian täynnä, on ahdistavaa viedä puhtaita vaatteita paikalleen tai miten ärsyttävää on yrittää sulloa täyteen liinavaatekaappiin puhtaita pyyhkeitä.

SINI:llä on laaja valikoima erilaisia pyykinkuivaustelineitä.

Miten kuivatat suurimman osan pyykeistä

Meiltä löytyy kuivaava pesukone ja kuivauskaappi, mutta itse tykkään silti kuivattaa valtaosan pyykeistä telineellä. Meillä teline mahtuu vaivattomasti kodinhoitohuoneeseen, mutta SINI:n mattamusta Frame-pyykinkuivausteline on niin visuaalinen, että se kestää katseita muuallakin kotona. Teline on mukavan korkea ja sen pinnat ovat tukevat, tässä on hyvä kuivattaa esimerkiksi painavia tuplapussilakanoita – joita en halua kuivattaa rummussa, koska muuten niistä tulee todella ryppyisiä. Huomasin että SINI:llä on myös pieniin tiloihin sopiva kompaktin kokoinen Nano-kuivausteline, sekä monta muutakin erilaista kuivaustelinettä.

Ovikuivausteline pitää tekstiilit irti ovipinnasta.

Ja hei, miten näppärä on tuo Lakana- ja pyyhekuivain oveen. Paitsi että se on mitä mainioin vaikka pienissä tiloissa lisäripustuspaikkana, kun kuivattelee liinavaatepyykkejä, se käy myös ripustuspaikkana esimerkiksi eteissä märille ulkotakeille tai silityshommissa aputelineenä.

Tykkään kuivattaa pikkupyykit telineellä senkin vuoksi, että viikkaan ne siinä telineen päällä saman tien pinoihin, tässä korkea ja tukeva teline on hyvä. Saatan ottaa avukseni vaatekaapista alusvaate- ja sukkakorit, joihin on helppo kerätä suoraan telineeltä pikkupyykit. Pidän usein käsillä myös teippiharjaa, etenkin jos olen pessyt tummaa puuvillapyykkiä; on kätevä sipaista viikatessa pyykit teippiharjalla ylimääräisestä nukasta, jos sellaista niissä näkyy. SINI:n teippiharja on tukeva, näissäkin on muuten eroja.

Mattoteippiharja on mitä kätevin suurien tekstiilien siistimisessä, päiväpeitot, sohvat, matot jne. puhdistuvat näppärästi.

Enkä malta olla muistuttamasta aivan älyttömän kätevästä Mattoteippiharjasta, jonka saa kiinnitettyä jatkovarteen. Tällä on kätevä sutaista karvat ja pölyt suuremmista tekstiileistä, kuten vaikka päiväpeitoista, torkkupeitoista tai matoista.

Pyykinpesun apuvälineistä puheen ollen, kai muistatte käyttää pesupusseja. SINI:n pesupussi suojaa pikkupyykkejä pesukoneessa ja samalla toki myös pesukonettakin. Huomasinpa myös kätevän pesupussin kengille – pesen usein lenkkareita pesukoneessa ja kenkäpesupussit suojaavat pesukonetta. Kengistä ei millään saa kaikkea hiekkaa ja likaa pois ennen pesukoneeseen laittamista, siksi on hyvä käyttää pesupussia suojana.

Pukupussit suojaavat tekstiileitä.

Aina kun on vaatehuollossa sesongin siirtymäkohta, kannattaa huoltaa säilytykseen laitettavat vaatteet huolella, jolloin ne on mukava ottaa esille. Paremmat vaatteet kannattaa suojata pölyltä pukupussin avulla. SINI:llä on paljon erilaisia säilyttimiä vaatteille, joista kausivaatesäilytykseen löytyy vaihtoehtoja. Meillä vaihdetaan sänkyyn eri täkit kesäksi ja talveksi ja SINI:n valikoimista löytyy esimerkiksi täkkipussi vuodevaatteiden säilytykseen. Sellaiseen on hyvä pakata myös harvemmin tarvittavat vierasvuodevaatteet – taidan tehdä sen itsekin.

Tempo-laudan saa roikkumaan vaikka vaatekaapin tankoon säilytykseen.

Silitysvinkkejä

  • Asennoidu positiivisesti silityshetkeen, sen voi tehdä muuallakin kuin kodinhoitohuoneessa.
  • Kostuta silitettävät valmiiksi.
  • Täytä silitysrauta vedellä ennen silityksen aloitusta ja muista tyhjentää vesisäiliö silityksen jälkeen.
  • Noudata tekstiilien pesumerkeissä annettuja silityslämpötiloja.

Minulle tuli suuri ahaa-elämys kun hoksasin tuon SINI:n uuden kevyen Tempo-höyrysilityslaudan. Meillä löytyy kodinhoitohuoneessa integroitu silityslauta ylälaatikosta. Se on kuitenkin jotenkin kankea, kun en pääse kiertämään sen ympäri ja muutenkin mielummin silitän muualla kuin kodinhoitohuoneessa. Olin jotenkin muistanut että erillinen silityslauta on painava ja kömpelö hökötys, tiedättekö sen perusmallisen levylaudan, jonka taittojalan väliin jää sormet liian helposti. No tämä silityslauta on kaikkea muuta. Tempo-laudan saa roikkumaan vaikka vaatekaapin tankoon säilytykseen. Se on näppärä kasata ja taittaa ja sen ympäri pääsee kiertämään. SINI:llä on muitakin silityslautamalleja, jos kaipaa esimerkiksi vähän kookkaampaa versiota.

Kauluspaita pysyy suorana silityksen jälkeen lakana- ja pyyhekuivaimessa.

Minulla on tapana kasata silitettäviä ja tehdä suurempi silitysurakka kerralla. Mutta nyt kyllä motivoiduin tästä uudesta silityslaudasta, niin että veikkaan silityspinon pienenevän huomattavasti. Silitän yleensä muuten mahdollisimman vähän pyykeistä, pyrin välttämään silitystä ripustusvaiheessa – oion huolella kaiken kuivumaan. Silitystä esihelpottaa tosiaan myös kun kostuttaa silitettävät valmiiksi. Yleensä silitän kauluspaidat, paremmat t-paidat, tyynyliinat ja keittiöpyyhkeet.

Muuten, joku varmaan miettii missä säilytän silitystä odottavia tekstiileitä. No, yleensä laitan ne kaappiin ihan normaalisti. Minusta ei haittaa että tyynyliinat tai kauluspaidat on kaapissa ryppysinä, kun ovat kuitenkin puhtaita. Kerään ne sitten kaapista kerralla silitettäväksi ja takaisin paikalleen. Mielestäni olisi paljon ärsyttävämpää jos tuo silityspino olisi jossain yhtenä kasana.

Silitän mieluiten valoisassa olohuoneessa.

Tällainen vaatehuoltopiste rakentui näppärästi olohuoneen nurkkaan, heti kodinhoitohuoneen oven viereen. Välineitä toki säilytän kodinhoitohuoneessa ja siellä varmasti myös niitä käytän, mutta on mukava, että kodinhoitotöitä voi tehdä siellä missä kulloinkin huvittaa. Yksi oivallus myös, joka pätee näihinkin askareisiin – monesti tekemättömät työt rasittavat mieltä kauemman kuin aika joka niiden tekemiseen menee.

Jos haluat katsoa lisää siivousvinkkejäni, ja erityisesti Siivouscornerin videoita, ne kaikki löytyvät Instagramistani Anne Melender tallennettuna kohokohtiin.

Mukavia kodinhoitohetkiä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *