Keittiön ja kylpyhuoneen joulusiivous

Kirjoittaja: Essi

Meidän keittiössä ja kylpyhuoneessa on jo tehty joulusiivousta. Meillä on tapana tehdä jouluksi hiukan tavallista viikkosiivousta parempi siivous, mutta ei kuitenkaan kuurata ihan joka nurkkaa. Joulu ja juhannus on kyllä siitä hyviä ajankohtia, että jos tiettyjä asioita tekee harvakseltaan, esimerkiksi pari kertaa vuodessa, on ne hyvä ajoittaa näiden kahden pyhän siivouksiin niin ne tulee ainakin hoidettua! Nämä tämän blogipostauksen siivoilut tehdään kyllä useammin, mutta myös jouluksi.

Keittiön kaappien joulusiivous

Keittiössä joulusiivouksen kohteena on ollut keittiön kaapit, vaikka ei kaapissa aiotakaan joulua viettää! Aloitin joulusiivouksen pölyjen pyyhkimisellä ja silloin pyyhin jo kaappien päältä pölyt kunnolla. Nyt keskityin järjestämään kaappien sisältöä kuntoon ja pyyhin samalla hyllyt puhtaaksi. Joulun aikaan astioita tulee käytettyä normaalia enemmän ja kaapista otetaan käyttöön eri astioista kuin arkena. Siksi kaapit on hyvä laittaa järjestykseen, jotta kaikki tarvittava löytyy helposti eikä jouluaattona tarvitse purkaa koko astiavalikoimaa, jotta saa juhlapöydän lautaset esille. Pyyhin astiahyllyt keittiöliinalla, joka pintakuvion ansiosta puhdistaa hyvin ilman pesuaineita. Astiakaapin lasiset hyllyt on hyvä pyyhkiä ikkunaliinalla, joka jättää lasipinnan kiiltäväksi.

Joulusiivous

Joulusiivous

Kun kaapit on pyyhitty hyllyjen osalta, pikainen katsaus itse kaappeihin osoittaa, että ovet ja laatikot ovat pesun tarpeessa. Normaalisti niitä pyyhitään viikottain pikaisesti mikrokuituliinalla, mutta nyt totesin, että tarkempi pesu on paikallaan. Supersieni, jonka toinen puoli on karkeaa materiaalia, toimii huippuhyvin tässä hommassa. Käyn tahrakohdat karkealla pinnalla läpi ja muuten pyyhin ovet kauttaaltaan kostealla sienellä. Mikrokuituinen sienen pinta jättää puhtaan ja hohtavan pinnan eikä oviin jää raitoja kosteuden kuivuttua. Käyn läpi myös ovien sisäpuolet sekä vetolaatikot, jotka kaappien sisäpuolelta paljastuu. Samainen sieni käy hyvin myös inhokkihommaani, nimittäin kaappien sokkeleiden puhdistamiseen. Supersienen avulla kuitenkin konttaan keittiön nopeasti läpi ja sokkelitkin on joulukunnossa.

Joulusiivous

Joulusiivous

Kylpyammeen pesu

Kylpyhuone ja sauna on aina kiva pestä juuri ennen joulua, jotta joulusauna on raikas ja puhdas. Näiden lisäksi meillä pestään myös kylpyamme jouluksi, koska joulusaunaamme kuuluu myös joulukylpy. Kylpyammeelle riittää usein kevyt pyyhintä ja suihkutus, mutta tällä kertaa pyyhin ammeen hiukan perusteellisemmin. Pesemisessä on hyvä käyttää kalkkia poistavaa pesuainetta ja lisäksi puhdistaminen voi kaivata pientä hankausta. Sinin uusi kylppäriliina on erinomainen väline kylpyhuoneen ja myös kylpyammeen pesuun, sillä sen toinen puoli on karkea ja se toimii erinomaisesti myös kalkki- ja rasvatahroihin. Kylpyammeen reunoihin kertyy aina ties mitä mönjää, joka ei pelkällä liinalla irtoa, mutta kylppäriliina irroittaa liat kyllä hyvin. Tämäkin liina kestää kymmeniä pesukertoja pyykkikoneessa 60 asteessa, joten liina on varsin pitkäikäinen ja ekologinen.

Myös kylppärisieni on karheapintaisena hyvä kylpyammeen pesuun. Kylppärisieni on kuitenkin riittävän hellävarainen, joten sillä uskallan käydä läpi myös kylpyhuoneen mikrosementtipintoja. Jos esimerkiksi ulkopintaan jää jokin jälki, joka ei liinalla tai sienellä irtoa, kannattaa siihen kokeilla leikattavaa ihmesientä, joka kyllä tepsii yleensä ihan jokaiseen tarhaan!

Kylpyammeen pesu

Kylpyammeen pesusta ja tietysti myös käytöstä lattialle lentäneet vesiroiskeet pyyhitään lattiakaivoon lattialastalla, joka meillä on jatkuvassa käytössä, sillä se toimii kaikista kokeilemistani lastoista ehdottomasti parhaiten maalatun betonilattian kanssa. Suihkukuivain puolestaan käy kylpyhuoneen mikrosementti seinien kuivaamiseen.

Kylpyammeen pesu

Kylpyammeen pesu

Näin onkin jo iso osa joulun siivouksista hoidettu. Vielä normaali viikkosiivous juuri ennen joulua ja sen jälkeen voi rauhoittua joulun viettoon!

Millaisia asioita sinun joulusiivousperinteisiin kuuluu? Ihanaa joulun aikaa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *