Pölyjen pyyhkiminen aloittaa kodin jouluun valmistautumisen

Kirjoittaja: Essi

Pölyjen pyyhkimimen
Ennen kuin joulu valtaa kokonaan kodin, on hyvä tehdä vähän perusteellisempaa pölyjen pyyhkimistä, jotta jouluvalot ja -koristeet on mukava laittaa esille. Ei mennä kuitenkaan vielä kunnon joulusiivoukseen vaan käydään läpi pölyjen pyyhkimistä tarkemmin.

Pölyjen pyyhkiminen keittiön kaappien päältä

Yksi pyyhkimiskohde, joka kannattaa hoitaa mahdollisimman usein, on pölyjen pyyhkiminen keittiön kaappien päältä. Mitä kauemmin pölyn antaa kertyä kaappien päälle, sitä työläämpää niiden puhdistaminen on. Jos olet ajoissa liikkeellä, kaappien päällä on todennäköisesti vasta hieno pölykerros, joka irtoaa esimerkiksi suosikkivälineelläni, pölypampulalla hyvin. Jos taas sattuu käymään niin, että edellisestä siivouskerrasta on vierähtänyt aikaa, voi kaappien päällä olla tarttuneena pölyn ja keittiön rasvakäryjen muodostama tahmainen kerros, tarvitaan järeämpiä aseita. Silloin pelkkä kuivapyyhintä ei enää auta vaan kannattaa ottaa avuksi kostea mikrokuituliina, jossa on hiukan astianpesuainetta. Myös pölymiekka kosteana astianpesuaineen kera on hyvä apuväline. Pölymiekan saa taivutettua oikeaan kulmaan ja sillä on helppo käydä läpi yläkaapit. Meidän keittiössä ei ole varsinaisia yläkaappeja lainkaan, mutta korkeiden kaappien päällä on hyvä pölynkeräystila.

pölyjen pyyhkiminen
Pölyjen pyyhkimimen

Muiden korkeiden paikkojen pyyhkiminen

Pölypampula on mainio väline myös muiden kuin keittiön korkeiden kaappien pyyhkimiseen. Jatkovarrellisena esimerkiksi kevyellä lasikuituvarrella sillä yltää ainakin meidän kodissa ihan mihin vaan. Valaisimet on hyvä pyyhkiä läpi joka siivouspäivä eli kerran viikossa. Käyn pölypampulalla läpi myös seinien ja kattojen rajat, jonne saattaa hyvin helposti kertyä pölyä ja jopa hämähäkin seittejä, jos ei ole tarkkana. Jos samalla kertaa tulee pyyhittyä paljon useampia pölyisiä paikkoja, käyn tomuttamassa pölypampulan välillä ulkona ja sisällä vielä imuroin sen kauttaaltaan, jolloin pölyjen pyyhkimistä voi taas jatkaa.

Pölyjen pyyhkimimen

Pölyjen pyyhkimimen

Pölyjen pyyhkiminen on turvallisuusasia

Näin kynttiläsesonkina pölyjen pyyhkiminen on myös turvallisuuskysymys. Kun mahdolliset villakoirat on pois, ei riskiä pölyn palamaan syttymisestä ole. Myös pöytävalaisimet on hyvä pyyhkiä läpi usein. Aitojen kynttilöiden sijaan suosittelen kyllä kokeilemaan myös led-kynttilöitä kodin tunnelmavalaistuksessa. Ne ovat aitoja kynttilöitä huomattavasti helpompia ja turvallisempia ja nykyään menevät ulkonäkönsäkin puolesta jo lähes aidosta!

Pölyjen pyyhkimimen

Pölyjen pyyhkimimen

Pölyjen pyyhkimimen

Myös elektroniikkalaitteiden puhdistaminen pölystä liittyy turvallisuuteen. Kodin viihdekeskuksen pölyjen pyyhkimiseen on hyvä ottaa välillä varta vasten aikaa ja selvitellä kaikki johto- ja laitesotkut, pyyhkiä pölyt huolella niin laitteista, johdoista kuin näytöistäkin. Kummasti tämä lisää myös käyttömukavuutta. Pölymiekka on tässä paras apuväline pienten rakojen putsaamiseen, pölypampula yleisesti tasojen pyyhkimiseen ja kuiva mikrokuituliina taas laitteiden pyyhkimiseen. Elektroniikkaliina toimii mainiosti vaikkapa tv:n näytön pyyhkimiseen, sillä se on erityisen hellävarainen.

Pölyjen pyyhkimimen

Ennen kuin laitat jouluvaloja ja -koristeita esille

Vaikka muuten vuodenaika on niin pimeä, että likaisia ikkunoita tuskin huomaa, saattaa jouluvalojen lisääminen paljastaa peileihin ja ikkunalaseihin kertyneet liat ja pölyt. Niinpä tässä vaiheessa on hyvä pyyhkiä myös ne. Peili- ja lasiliinalla sekä ikkunaliinalla on helppo pyyhkiä ainoastaan sisäpinnat nopeasti puhtaaksi ilman suurta ikkunanpesuoperaatiota. Puhtaan ruudun päällä jouluvalotkin näyttävät paremmalle!

Pölyjen pyyhkiminen

Kun pölyt ja tomut on puhdistettu, on mukava alkaa lisätä jouluvaloja, -kukkia ja -koristeita kotiin. Vielä yksi sisustusvinkki tähän loppuun: samalla kun käyt tasoja läpi pölyjä puhdistaessasi, nosta samalla sisustusesineitä ja mahdollisia muita koristeita sivuun joulukoristeiden tieltä. Näin tasot ja pöydät ei täyty tavarasta, vaikka joulukoristeita laittaisi reilumminkin esille!

Ihanaa joulukuuta ja joulun odotusta sinulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *