Kuistin ja terassin kunnossapito talvella

Kirjoittaja: Taija

Täällä pohjoisessa on saatu nauttia lumesta jo muutaman viikon ajan. Ensilumihan tänne satoi lokakuun puolella, mutta siitä ei ehtinyt kauaa iloita ennen sen sulamista. Ehdimme kuitenkin tehdä terassillemme pienen siivouksen ennen ensimmäisien lumien tuloa. Siirsimme kalusteet suojaan ja puhdistimme grillistä suurimmat liat. Säilytystilat meillä ovat melko suppeat, joten ulkokalusteet, grilli ym. säilytetään talven yli katetulla terassillamme.

Syyssiivouksen jälkeen terassilla tulee tehtyä pieniä puhdistuksia lähinnä tarpeen mukaan. Tällä kertaa aionkin kertoa teille hieman Sinin ulkoharjoista ja miten meillä pidetään talvella huolta terassista ja ulkoportaista niiden avulla.

Aloitetaan takapihan puolelta – siellä meillä on katettu terassi, johon teimme laajennuksen viime vuonna. Laajennusosa on kattamaton eli se on täysin säiden armoilla. Siksipä siitä täytyy pitää hieman enemmän huolta.

Takaterassille meillä sopii erinomaisesti käyttöön Sinin uutuusharjat Oiva ja Reima, joiden muovirungot on valmistettu kierrätetystä muovista. Harjat valmistetaan Suomessa Akaalla 90 vuoden kokemuksella! Harjoissa on kestävä metallivarsi: Reimassa pidempi ja Oivassa lyhyempi. Reima sopii siis erinomaisesti myös pidemmille käyttäjille, kun taas Oivan lyhyempi varsi sopii esimerkiksi ahtailla parvekkeilla työskentelyyn. Nämä harjat ovat yllättävän kevyitä käyttää, myös meidän taapero on innostunut harjailemaan näillä ulkona.

Pitkillä harjaksilla saa myös seinänvierustat ja nurkat puhdistettua helposti.

Terassin pyrimme syksyisin pitämään lehdettömänä, sillä lehdet tummuttavat puuta ja ovat yllättävän liukkaita märkinä. Leikimme poikani kanssa usein terassilla, joten turvallisuussyistäkin terassi kannattaa pitää puhtaana. Nyt lumien tultua pyrin pitämään osan kattamattomastakin terassista lumettomana, jotta meillä olisi hieman enemmän tilaa touhuta. Reima-harja on osoittanut oikein hyväksi työvälineeksi lumen harjaamiseen terassilta! Nämä harjat soveltuvatkin erinomaisesti sekä kesä- että talvikäyttöön.

Etupihan puolella pidämme puolestaan Sinin katuharjaa, sillä siellä betoninen kuistimme/rappumme kaipaa puhdistusta lähes päivittäin, mikäli ei halua lehtiä, kiviä tai lunta sisälle. Talvella hiekoitussora tarttuu inhottavasti kengänpohjiin, joten sitä kulkeutuu myös sisäänkäynnin luokse. Pitämällä ulko-oven alueen siistinä, ei kiviä kulkeudu läheskään niin paljoa eteiseen.

Katuharjassa on laadukkaat ja tarpeeksi jäykät harjakset, jotta sillä saa myös märän lumen puhdistettua portailta. Tämä harja onkin meillä eniten käytössä, joten sille vaatimukset ovat melko kovat. Harjaa säilytetään meillä aivan oven vieressä, josta se on helposti otettavissa käyttöön. Harja onkin onneksi säänkestävä, joten sen jättämisestä säänarmoille ei tarvitse olla huolissaan.

Puuvartisen katuharjan toiseen päähän saa liitettyä muovisen lumitaltan, jolla saa poistettua paakkuuntuneen lumen esimerkiksi oven edestä – siihen sitä yleensä meillä kertyy, jos lunta ei olla heti puhdistamassa. Lumitaltta ei siis sovellu materiaalinsa vuoksi varsinaisen jään hakkaamiseen, mutta sillä on hyvä ennaltaehkäistä jäämöykkyjen muodostumista. Materiaalin hyvä puoli on se, että se ei vahingoita esimerkiksi puisiakaan rappusia tai terassia, vaan niistä voi huoletta puhdistaa lumipaakut ilman pelkoa pinnan vahingoittumisesta.

Meillä terassille on rakennettu ramppi lastenvaunuja varten, ja tämän puhdistukseen lumitaltta olikin erinomainen valinta!

Näillä välineillä meillä pysyy kuisti ja terassi puhtaana talven ajan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *