Lapsiperheen arkea

Kirjoittaja: Taija

Lapsiperheessä saa siivota koko ajan – tai siltä se ainakin välillä tuntuu. Aamulla tiskikoneen tyhjennys ja aamupalajälkien siivous, lounaan jälkeen siivous, ulkoa tultaessa eteisen ja ulkovaatteiden siivous, sama uudelleen iltapäivästä, tähän lisäksi pulautusten ja muiden vahinkojen siivous, unohtamatta jatkuvaa järjestelyä jne. Tässä postauksessa ajattelinkin kertoa teille meidän yleisimmistä arkipäivän sotkuista, sekä millä niitä puhdistetaan.

Keittiön siivous

Aloitetaan keittiöstä, sillä siellä siivotaan päivän aikana eniten. Ruokailuhetkien päätteeksi tapanani on aina pyyhkiä pöytä ja tasot mikrokuituisella keittiöliinalla – nämä Sinin keltaiset keittiöliinat on suunniteltu rakenteeltaan niin, että ne sitovat murut itseensä.

Joskus pöytien pyyhintä kuitenkin syystä tai toisesta jää tekemättä, ja ruokaroiskeet kuivuvat pöytään kiinni. Tällöin otan usein käyttöön supersienen, jonka karkealla puolella saa esimerkiksi keittiön tasoon kuivahtaneet puurot irti. Sienen sileämmällä puolella voikin samalla puhdistaa sormenjäljet jääkaapin ja mikron ovista.

Mikrokuituliinat sekä -sienet muutenkin sopivat lapsiperheessä siivoukseen, sillä niiden kanssa ei välttämättä tarvitse käyttää pesuaineita. Usein sormenjälkien ja muiden sotkujen puhdistukseen riittää pelkkä mikrokuituliina ja vesi.

Myös erilaiset pikasiivousliinat ovat lapsiperheen arjen helpottajia. Itselläni oli melko suuri kynnys ottaa käyttöön kertakäyttöisiä siivousliinoja, mutta saatuani selville niiden olevan kompostoituvia, olen ottanut ne arjen avuksi. Etenkin kosteat pikasiivousliinat totesin todella käteviksi silloin, kun esikoisemme harjoitteli vauvana syömistä, ja ruokaa löytyi usein enemmän lattioilta kuin lautaselta. Varsinkin sotkuisemmat ruuat, kuten mustikka, oli näppärä pyyhkäistä pikasiivousliinalla, jonka jälkeen liinan pystyi laittamaan biojätteeseen.

Eteinen

Siirrytään keittiön jälkeen eteiseen, sillä ulkoilemme päivän aikana pariin otteeseen, ja eteinen kaipaa päivittäin järjestelyä ja siivousta. Yksi meidän eteisemme vakiovarusteista on piilorikkasetti, jolla keräämme kivet ja muut suuremmat roskat aina silloin, kun imuria ei jaksa olla kaivamassa esille.  Suljettavan rikkalapion ansiosta roskia ei välttämättä tarvitse olla tyhjentämässä jokaisen käyttökerran jälkeen, vaan roskat pysyvät tallessa, eikä lapsi tai lemmikki saa niitä levitettyä niin helposti, toisin kuin avomallisessa rikkalapiossa.

Etenkin näin syksyllä kuraroiskeita tuntuu löytyvän eteisessä joka puolelta – vaikka yrittäisit olla kuinka nopea, on lapsen kurakädet nopeammat. Ulko-ovi, eteisen kaapin ovet sekä naulakkoseinä ovat meillä pahimmat kohteet. Pikamopilla saa nopeasti pyyhkäistyä nämä paikat, ja moppi on kätevä, kun sillä siivotessa ei tarvitse kyykkiä. Samalla kun pyyhkii seinät ja kaapinovet, saa pyyhkäistyä myös lattian. Pikamopin lapa on taipuisa, joten se mukautuu pyyhittävän pinnan mukaan.

Pikamoppiin saa liitettyä myös valmiiksi kostean moppiliinan, jolloin siivous on vielä nopeampaa, mikäli mikrokuituliinaa ei heti ole saatavilla. Yksi paketti kosteita moppiliinoja on meillä valmiina eteisen kaapissa, josta sen saa kuraisemmilla keleillä napattua kätevästi esiin. Samalla liinalla saa lattioiden ja seinien lisäksi myös lasten kengistä ja kuravaatteista puhdistettua suurimmat sotkut.

Wc

Kolmas paikka, jota meillä nykyisin siivotaan normaalia enemmän mm. potta- ja vessaharjoittelujen vuoksi, on wc. Täällä pikasiivousliinat ovat todella käytännölliset, kun ne ovat heti saatavilla kaapissa.

Piilovessaharja on varmasti jokaisen lapsiperheen suosikki, mikäli lapsella on tapana tarttua wc-harjaan ja kanniskella sitä edes takaisin. Harjan saa piiloon koteloon, joka avautuu painamalla harjaa alaspäin. Todella kätevää! Meidän esikoinen on innostunut auttamaan myös wc:n pesussa, joten häneltä harjan käyttöönotto onnistuu, mutta pienemmiltä lapsilta wc-harja on edelleen suojattuna.

Mitä teillä siivotaan päivittäin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *