Ulkotilojen siivous talvikuntoon

Kirjoittaja: Essi

Koska mennään jo pitkällä marraskuuta, täällä Etelä-Suomessakin alkaa olla aika odottaa talven tuloa lähiviikkoina ja siksi ulkotilat ja piha on hyvä laittaa talviteloille. Siivoilin ja putsailin paikkoja talven varalle, jotta paikat on siistinä siinä vaiheessa kun talvi tulee ja varsinkin, jos saadaan lunta tänä talvena.

Rappusten ja sisäänkäynnin lakaisu

Erityisesti syksyllä ja talvella ulko-ovesta kulkeutuu sisälle paljon roskaa, jos sisäänkäyntiä ei pidä siistinä. Siksi ulko-oven edusta on hyvä harjata puhtaaksi roskista. Kun harja on hyvännäköinen, se saa nojailla ovenpieleen ja olla esillä jatkuvasti. En osaa itse päättää, mikä harjoista on kivoimman näköinen: katuluuta, Oiva rappu- ja parvekeharja vai musta katuharja puuvarrella. Katuharjan varteen kiinnitin muovisen lumitaltan, jolla voi sitten lumikeleillä poistaa rappusista paakkuuntuneen lumen. Koska taltta on kestävää muovia, ei tarvitse pelätä, että portaat vahingoittuu talttaa käyttäessä.

Grillin peittäminen

Koska meillä grilli on ulkona myös talvisin, täytyy grilli olla suojattuna, jotta se ei kärsi talvikeleistä. Grillisuojus pitää grillin säältä suojassa. Kun grillisuojuksen kiristää alareunasta grillin ympärille, se pysyy hyvin paikoillaan kunnon myrskyssäkin.

Kalusteiden pyyhkiminen ja siirtäminen varastoon

Isoimmat kalusteet ovat ympäri vuoden ulkosalla, mutta viemme yleensä pienempiä kalusteita talveksi varastoon ja silloin on mukava pyyhkiä kalusteet puhtaaksi, jotta ne odottavat sitten puhtaana keväällä käyttöönottoa. Kalusteiden pyyhkimisessä käytän kosteita pikasiivousliinoja tai karheammille pinnoille kosteita moppiliinoja, jotka ovat pikasiivousliinoja kestävämpiä, joten ne toimivat hyvin ulkona. Samat liinat käyvät hyvin myös ikkunalautojen puhdistamiseen. Ikkunalaudat tulee pestyä huolellisemmin keväällä ikkunanpesun yhteydessä, mutta näin syksyllä tekee mieli tehdä pikaputsaus ikkunalaudoille ja sen tarpeessa ne kyllä olivatkin!

Ulko-oven puhdistaminen

Ennen kuin ripustan jouluisen kranssin esille, puhdistan myös ulko-oven sisältä ja ulkoa. Aloitan puhtaimmista pinnoista eli sisäpuolelta ja pyyhin sitten vasta oven ulkopuolen. Oven ikkunaruudut puhdistuu hyvin peili-/lasiliinalla. Yleisliina toimii hyvin oven maalattuihin osiin. Kyllä nyt kelpaa laittaa kranssi esille!

Lyhtyjen siistiminen

Samalla kun pyyhin kalusteita ja ikkunalautoja puhtaaksi, pyyhkäisen myös lyhdyt pölystä puhtaaksi, jotta lyhtyihin on mukava laittaa kynttilät palamaan. Roskat ja hämähäkinseitit voivat olla turvallisuusriski lyhdyn sisällä, joten siksikin lyhdyt on toisinaan hyvä puhdistaa. Reilun kokoisessa moppiliinassa on taiteltuna monta pintaa ja kun aloittaa puhtaimmista kohteista, yhdellä liinalla puhdistaa vaikka mitä!

Pihalla olisi vielä paljon tehtävää ennen talven tuloa, mutta olenpa nyt hoitanut ainakin tärkeimmät asiat alta pois. Isommat siivoilut pihalla tehdään sitten kun kevät koittaa. Nyt toivoisin pientä pakkasta ja kevyttä lumipeitettä koristamaan pihaa!

Joko sinä olet laittanut ulkotilat talvikuntoon? Mukavaa talven odotusta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *