Terassin huolto kesäksi

Kirjoittaja: Taija

Joko saa sanoa, että on kesä? Viimeiset pari viikkoa säät täällä meillä Torniossa ovat olleet ihanan lämpöisiä, vaikka yöpakkasiakin oli vielä jokin aika sitten. Muutamia pihajuttuja olen joutunut hieman lykkäämään, yhtenä niistä oli terassin keväthuolto. Nyt toukokuun lopulla sääennusteet näyttivät kuivia ja lämpimiä kelejä hieman pidempään, joten uskalsin vihdoin alkaa terassin huoltotoimenpiteisiin. Mikäli suunnitelmissa nimittäin on terassin öljyäminen, niin täytyy malttaa odottaa tarpeeksi lämpimiä kelejä, jotta puu ei ole talven ja kevään jäljiltä liian kostea öljyämiseen.

Kotimme terassit oli ennen muuttoamme jätetty mitä ilmeisemmin huoltamatta pidemmäksikin aikaa, sillä terassien laudoitus oli päässyt melko huonoon kuntoon. Terassi olisikin hyvä puhdistaa ja huoltaa kesäkuntoon aina talven jäljiltä. Terassin säännöllinen huolto paitsi lisää terassin ikää, myös tekee terassista viihtyisämmän ja siistimmän näköisen.

Aloitimme terassien huoltamisen pienimmästä, eli kotimme sivuterassista. Huolto kannattaa aloittaa tarkastamalla terassin kunto ja kiristämällä ylösnousseet ruuvit. Yksi reunalaudoista oli irronnut talven aikana, joten kiinnitimme senkin. Tämän jälkeen pääsinkin itse pesupuuhiin.

Tein Sinisankoon ohjeen mukaisen pesuaineliuoksen terassipesuaineesta ja vedestä. Pesuaineliuoksen levitykseen ja terassin pesuun käytin Sinin pesuharjaa ja teleskooppivartta. Levitys onnistuu kätevästi kastamalla harjaa Sinisangossa, jonka jälkeen pesuaine levitetään harjaamalla. Sinisangon yksi plussapuoli muuten on se, että sinne mahtuu pesuharja vaakatasossa kokonaan!

Sivuovemme edessä oleva terassi on pieni, joten pesuaineen pystyi levittämään kerrallaan koko terassille. Isommalla terassilla pesuaine kannattaa kuitenkin levittää pienemmälle alueelle kerrallaan, ja pestä terassi osissa, jotta pesuaine ja lika eivät ehdi kuivahtaa kiinni lautoihin.

Pesuaineen annetaan vaikuttaa hetken aikaa, jonka jälkeen harjasin vielä kertaalleen laudat läpi ja huuhtelin huolellisesti puhtaalla vedellä. Tämän jälkeen terassin täytyy antaa rauhassa kuivua, mieluiten ainakin päivän ajan. Puun täytyy olla kunnolla kuiva ennen öljyn levitystä.

Muutama päivä myöhemmin oli siis öljyn levityksen vuoro. Öljy kannattaa levittää muutama lauta kerrallaan, jotta lautoihin ei jää selvää työrajaa. Terassiöljyn levitykseen käytin Sinin terassiöljyharjaa, johon myös saa liitettyä Sini-kiinnityksellä olevan jatkovarren. Selkä ja polvet kiittävät! Harja on 14 cm leveä, joten meidän terassimme  noin 10 cm leveille laudoille harja oli juuri passeli, sillä harjas ylettyi samalla vedolla myös lautojen väleihin. Levitin öljyä kaksi kerrosta, sillä puu imi sitä melko paljon.

Jos puun pintaan jää imeytymätöntä ainetta, ne pyyhitään pois. Itse käytin ylimääräisen öljyn pyyhkimiseen kuivia pikasiivousliinoja, joista ei irtoa nukkaa.

Melkoinen ero kunnon puhdistuksella ja muutamalla öljykerroksella. Sitten edessä olisikin vielä kivetykselle levinneen nurmikon poistaminen, niin alkaa tämäkin alue näyttää siistimmältä. Myös ulkokalusteiden puhdistus ja grillin puhdistaminen ovat tehtävälistalla, näistä on tulossa omat postauksensa lähiaikoina. Tervetuloa kesä!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *