Siivous lapsiperheessä

Kirjoittaja: Taija

En varmasti ole ainoa, jolla lapsen saamisen jälkeen on muuttunut oma käsitys kodin siisteystasosta. Ennen saattoi löytyä enemmän aikaa ja intoa siivota, mutta nyt ajankäyttö on muuttunut. Tänään ajattelin jakaa teille omia kokemuksiani siivouksesta lapsiperheessä, ja millä keinoilla meillä pidetään kotona pakka kasassa siivouksen suhteen – tai ainakin yritetään pitää.

Anna lapselle mahdollisuus osallistua

Itselleni on tärkeää antaa taaperolleni mahdollisuus osallistua siivoamiseen. Niinpä siivoan yleensä silloin, kun hän on hereillä – lapsen päiväuniajat olen pyhittänyt omalle levolleni tai työnteolle, en siivoukselle. Imurointi, pölyjen pyyhintä, lattioiden moppaaminen ja peilien pesu ovat askareita, joita lapseni tahtoo tehdä, riittää kun välineet ottaa esille. En siis missään nimessä pakota vielä tämän ikäistä lasta siivoamaan, mutta kun siivouksesta tehdään osa leikkiä, on se mukava aktiviteetti päivän aikana. Joskus siivoaminen ei kuitenkaan innosta, ja tällöin poika saa tehdä omia juttujaan.

Meiltä löytyy Sinin teleskooppivarrellinen moppi, josta varren pituuden saa säädettyä sopivaksi myös lapselle. Lisäksi siivousliinoja sekä pölypampulaa on lapsen mielestä mukava heilutella. Ja hauskinta on, kun huomaa selvästi tahran lähtevän esimerkiksi peilistä peililiinalla. Mikrokuituliinoilla siivoaminen on lapselle myös turvallista, sillä niiden kanssa ei tarvitse välttämättä käyttää ollenkaan pesuainetta, vaan lian saa lähtemään pelkästään vedellä.

Rutiinit, rutiinit, rutiinit

Tärkein asia itselleni arjen pyörittämisessä on rutiinit. Tärkeimmät näistä ovat keittiön aamu- ja iltasiivousrutiinit sekä illan tehokas 10 min järjestely. Myös lapsi kannattaa totuttaa pienestä alkaen siivousrutiineihin, esimerkiksi lelujen siivoamiseen leikin päätteeksi. Tästä on toivottavasti hyötyä tulevaisuudessa. Meillä lelujen kerääminen onnistuu ainakin toistaiseksi hienosti aikuisen auttaessa tarpeen mukaan.

Triple-kuivaustelineen alimmille kuivaustasoille myös pienimmät lapset ylettävät laittamaan itse pyykkiä kuivumaan.

Tavaroiden karsiminen

Monilla lapsiperheellä on varmasti ongelmana lelut ja niiden määrä. Lelujen ja muutenkin tavaramäärän karsiminen tekee kodin siistinä pitämisestä tuhat kertaa helpompaa. Meillä taaperolle leluja ei ole kertynyt vielä valtavaa määrää, mutta siltikin pidämme vain osan leluista vuorollaan esillä. Tämä helpottaa siivoamista sekä hyödyttää myös lasta monilla tavoin, sillä lelupaljoudessa leikkiin keskittyminen saattaa olla hankalaa. Vinkki: Siniltä on tullut uusia desinfioivia pikasiivousliinoja, joilla on helppo puhdistaa esimerkiksi käytettynä hankitut lelut ennen leikkiin ryhtymistä!

Siivoa hieman joka päivä

Tätä yritän noudattaa parhaani mukaan, jotta seuraavalle päivälle siivottavaa ei kertyisi enempää. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää pitää paikkansa myös kodin puhtaanapidossa. Meillä jokapäiväinen siivoaminen ei kuitenkaan aina varsinaisesti ole siivoamista, vaan se voi olla esimerkiksi tavaroiden kuljettelua oikeille paikoilleen. Vie mennessäs, tuo tullessas kannattaa ottaa käyttöön, sillä sitä noudattamalla selviää siivoamisessa vähemmällä vaivalla.

Oikaise tarvittaessa

Olen antanut itselleni luvan oikaista siivouksissa ilman huonoa omaatuntoa. Toisinaan teen vain pikaimurointeja kulkuväylille ja pyyhin näkyvimmät tahrat pöydiltä ja lattioilta kosteilla pikasiivousliinoilla ja valmiiksi kostutetuilla mopeilla. Keskityn siivouksessa oleskelutiloihin eli keittiö-ruokailutila-olohuoneeseen, jolloin yleisilme kotona pysyy siistinä. Tarpeen vaatiessa muut sotkut saa piilotettua suljettujen ovien taakse.

Näistäkin vinkeistä huolimatta sotkua saattaa syntyä – myös meillä. Paras neuvoni onkin, että älä tunne syyllisyyttä kodin sotkuisuudesta, sillä lapset ovat vain hetken aikaa lapsia. 🙂

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *