Täsmäsiivous: Keittiön unohtuneet sotkut

Kirjoittaja: Taija

Viime aikoina keittiömme siivous on ollut hyvin pintapuolista: tasot pyyhitään ruokailujen välissä tai viimeistään silloin kun ehtii, eikä muihin sotkuihin ole paneuduttu.  Päämääränä on ollut siivota keittiö niin, että se kuitenkin näyttää päälisin puolin siistiltä.

Joskus on kuitenkin annettava huomiota myös niille hieman näkymättömämmissä oleville sotkuille. Tänään siis siivotaan roskiskaappi, lähes tukossa oleva lavuaarin viemäri, kaapistojen alaovet sekä jääkaapin alunen. Kerron, miten ja millä välineillä työstä selviää sutjakkaasti.

Roskiskaappi puhtaaksi

Roskiskaapin oven sisäpuolelle on roiskunut likaa, sekä kaapin pohjalle joitakin roskia. Yleensä pyrin pyyhkimään sotkut aina roskapussin vaihdon yhteydessä, mutta kuten sanoin, viime aikoina se on jäänyt. Liekö osasyynä kuvassa näkyvä apulainen.

Aloitan kaapin siivouksen tyhjentämällä sen kokonaan ja imuroimalla irtoroskat. Tämän jälkeen käydään tahrojen kimppuun. Tällä kertaa käytin siivouksessa Sinin yleissuihketta, mutta mikäli lika on oikein rasvaista, tehoaa keittiösuihke siihen hieman paremmin. Reilut suihkaukset oveen roiskeille sekä kaapin pohjalle, ja pyyhintä mikrokuituliinalla.

Samalla pesen myös roska-astian ja pyyhin muut irto-osat puhtaaksi mikrokuituliinalla. Tämän jälkeen tavarat voikin järjestellä takaisin kaappiin. Lopuksi ripottelen kaapin pohjalle sekä roska-astian pohjalle hieman siivoussoodaa, jotta mahdolliset tulevat hajut pysyvät kurissa.

Keittiön viemärin avaus

Toisinaan keittiön viemäriin saattaa kertyä rasvaa tai muuta orgaanista jätettä paistinpannuja ja muita astioita tiskatessa. Toinen lavuaarimme viemäreistä ei ole vetänyt kunnolla muutamaan päivään, joten nyt oli aika ottaa sekin käsittelyyn.

Olen tehnyt tämän saman konstin jo kerran aiemminkin, joten tiedän sen tehoavan: Viemäriin ripotellaan 1 dl soodaa ja päälle kaadetaan 2 dl etikkaa. Kuplinta ja sihinä alkaa. Tehokaksikon annetaan tehdä rauhassa taikojaan 15 minuutin ajan, jonka jälkeen viemäriin lasketaan lämmintä vettä.

Nyt viemäri vetää taas kunnolla! Nyt kun sooda on kerran esillä, puhdistetaan samalla lavuaari: hierotaan soodaa esimerkiksi yleissienen avulla joka puolelle lavuaaria, jonka jälkeen huuhdellaan. Kyllä alkaa kiiltämään!

Keittiökaappien alaovien puhdistus

Kauempaa katsottaessa sitä ei huomaa, mutta lähietäisyydelle mentäessä keittiön kaappien alaovet ovat yllättävän likaiset, etenkin tiskialtaan kohdalta. Roiskeita, ruokatahroja, pieniä sormenjälkiä… Keittiömme kaapinovet ovat myös uritetut, ja kaikki urallisten ovien omistajat varmaankin ovat huomanneet, että uriin kertyy likaa. Ovet tulee kyllä pyyhittyä aina silloin tällöin, etenkin vetimien kohdalta, mutta pelkällä pyyhinnällä urista ei saa sinne kertynyttä pölyä ja muuta likaa pois.

Pienten rakojen, eli myös kaappien urien, puhdistukseen oiva apuväline on nysväri. Kuivalla nysvärillä harjaamalla pölyt lähtevät pois, tahraisempia kohtia varten nysväriä voi kostuttaa puhdistussuihkeella. Harjaus nysvärillä, pyyhkäisy mikrokuituliinalla –  valmista on!

Jääkaapin alusen puhdistus

Jääkaapin alle kertyy helposti villakoiria sekä ruuanmurusia. Omamme alta löytyy usein myös kirjainmagneetteja. Pölymiekka on pelastus jääkaapin alusen puhdistukseen, sillä se on muodoltaan sopivan ohut ja pitkä pyydystämään jääkaapin alle kerääntyneet aarteet. Tämän helpommaksi homma ei voi mennä, mutta minkä takia sitä ei silti tule tehtyä useammin?

Onko joku näistä itsellesi sellainen paikka, jonka siivous unohtuu arjen temmellyksessä?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *