Siivoustarvikkeiden huolto ja säilytys

Kirjoittaja: Essi

siivousvälineiden huolto

Siivoaminen on paljon mukavampaa, kun siivousvälineet ovat kunnossa ja järjestyksessä. Välineet myös kestävät pidempään kun niistä pitää hyvää huolta. Totesin viimeksi lattioita mopatessani, että monitoimimoppi on hiukan kurjassa kunnossa ja päätinkin nyt tehdä mopille pesuoperaation. Irrotin levymopin varresta ja laitoin sen likoamaan hetkeksi lämpimään veteen, jossa on tippa tiskiainetta. Pesin mopin kevyesti tiskiharjalla ja pyyhin mopin kuivaksi. Huomasin, että mopin pehmeisiin osiin oli pinttynyt likaa, joka ei irronnut harjaamalla tai pyyhkimällä, joten otin avuksi Ihmesienipalat, jotka ovat entuudestaan tuttu väline uudenlaisessa muodossa nimittäin pienessä koossa. Kostealla ihmesienellä mopista irtosi nuo kuvassakin näkyvät tummentumat, jotka tekivät mopista hiukan jo kuluneen näköisen. Moppivarrelle riitti pyyhkiminen kostealla liinalla. Tarrojen vastakappaleet on myös hyvä puhdistaa, jos niihin on tarttunut vaikka hiuksia, jotta moppiliina tarttuu niihin paremmin. Nyt moppi onkin jälleen kuin uusi ja lattioiden pesu on mukava aloittaa puhtailla välineillä.

siivousvälineiden huolto

siivousvälineiden huolto

siivousvälineiden huolto

Mikrokuitumoppiliinat meillä pyörivät pyykkikoneessa normaalin pyykin mukana, kuten myös muut mikrokuituliinat. Liinat kannattaa kuitenkin laittaa pesua varten pesupussiin, jotta mikrokuitu säilyttää tehonsa mahdollisimman hyvin. Parasta olisi toki pestä mikrokuituliinat aina erikseen, jotta liinoihin ei tarttuisi nukkaa muusta pyykistä, mutta arjen sujuvuuden kannalta se ei aina ole mahdollista. Mikrokuituliinoja kannattaa välillä myös hiukan huoltaa. Kovan käytön jäljiltä ompeleista voi lähteä törröttämään langanpätkiä, jotka kannattaa siistiä pois. Mahdolliset nukat, lemmikkien karvat ja mikrokuituun tarttuneet roskat kannattaa nyppiä irti.

Liinoja pyykätessä kannattaa muistaa sopiva pesulämpötila ja se, että mikrokuidulle ei missään tapauksessa kannata laittaa huuhteluainetta, sillä se poistaa liinan sähköisyyttä. Pyykkiä raikastava pyykkietikka sen sijaan toimii kyllä mikrokuidun kanssa. Pesuainetta mikrokuituliinojen pesemiseen ei tarvitse laittaa suurta määrää, puolet normaalista annostelusta riittää. Kuivaan liinat toisinaan suositusten vastaisesti kuivausrummussa, joka poistaa liinoista nukkaa tehokkaasti, mutta myös kuluttaa liinoja turhaan, joten jos mahdollista, liinat kannattaa kuivata kuivaustelineellä, jossa ne kuivuvatkin nopeasti.

siivousvälineiden huolto

Siivoustarvikkeiden säilytys ja järjestely

Kun liinat on pesty, ne on kiva järjestää siististi odottamaan käyttöä. Meillä liinoja säilytetään keittiössä tiskialtaan alla olevassa laatikossa. Siitä oikeanlainen liina on helppo poimia käyttöön. Samassa laatikossa on sekä moppiliinat, ikkunanpesimen liinat sekä kaikki mikrokuituliinat. Meillä käytetään siivoamiseen ainoastaan mikrokuituliinoja ja myös keittiössä on käytössä mikrokuituiset liinat. Keittiöliinoiksi kelpaa myös vanhemmat ja kuluneemmat versiot liinoista, muussa siivouksessa käytetään Sinin uusia siivousliinoja, jotka on nimetty käyttökohteen mukaan, joten nuorisokin tietää, minkä liinan voi valita mitäkin käyttöä varten.

siivoustarvikkeiden järjestys

Pikasiivousliinat ja muut pakkaukset säilytetään myös keittiössä, jossa niille on varattu yksi hylly kaapista. Samalla hyllyllä on myös muita siivoustarvikkeita, josta ne on näppärä ottaa esille. Meillä ei ole lainkaan perinteistä siivouskaappia, jossa olisi tilaa kaikille siivoustarvikkeille. Tällaiselle kaapille olisi tilaa korkeintaan kellarissa ja tiedän, että sieltä tarvikkeita tulisi haettua käyttöön aivan liian harvoin. Nyt imuri ja moppi ovat kellarissa säilytyksessä, mutta niitä ei tarvitakaan joka päivä yläkerrassa.

siivoustarvikkeiden järjestys

siivousvälineiden huolto

Osa siivoustarvikkeista on meillä jatkuvasti esillä. Kauneimpana lampaanvillainen pölyhuiska ja simppeli rikkasetti (eli harja ja kihveli, kuten meillä sanotaan). Myös rikkasetti sai pienen huollon eli kunnon puhdistuksen. Rikkalapion kampa on helppo irroittaa pesuun ja samalla on helpompi pyyhkiä rikkalapio puhtaaksi.

Miten sinä huollat ja säilytät siivousvälineitä? Löytyykö teiltä perinteinen siivouskaappi tarvikkeita varten?

Kommentit:

  1. Kysyisin miksi lattialastaan EI voi uusia vain sen kumi osan, vaan pitää ostaa/tilata koko pää uudelleen?

    1. Hei!
      Kuivaimen kumiosa painetaan koneellisesti kiinni tuotteen runkoon, joten sitä ei voi kotioloissa vaihtaa. Kiinnitystä ei saisi pitäväksi ilman kunnollisia työkaluja. Samaan varteen vaihdettava lastaosa säästää materiaalia, kun ei tarvitse hankkia uutta vartta.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *