Siivouskaappi järjestykseen – Mitä siivouskaapista tulisi löytyä?

Kirjoittaja: Taija

Hyvin järjestelty siivouskaappi tekee siivoamiseen ryhtymisestä hieman helpompaa. Kun siivouskaapin järjestys on toimiva, pysyy kaappikin paremmin järjestyksessä.

Tähän alkuun voisin kertoa, että itselleni siivous on välineurheilua: hyvät ja oikeanlaiset välineet innostavat siivoamaan. Itselleni siivousvälineitä on kertynyt melko paljon töideni puolesta. Olen onnekas, kun olen saanut pyhittää yhden kaapin kokonaan niille. Olen kuitenkin asunut myös asunnossa, jossa siivouskaapin virkaa toimitti yksi hylly, ja imuria säilytettiin lattialla. Siivouskaappeja ja koteja on siis erilaisia, tässä postauksessa esittelen meidän tämän hetkisen siivouskaappimme sekä kerron, mitä sieltä siivouskaapista olisi hyvä löytyä.

Mitä siivouskaapista tulisi löytyä?

Siivouskaapin sisältö määräytyy totta kai asuttavan kodin, mutta myös omien siivoustapojen ja -rutiinien mukaan. Alla kerron omat suosikkini!

Siivousaineet

Toinen karsii siivousvälineissä, toinen siivousaineissa. Itse pärjään normaaleissa siivouksissa kahdella pesuaineella: yksi yleispuhdistusaine, joka käy myös lattian- ja ikkunoidenpesuun, sekä yksi pesuaine kylppäriin ja vessaan. Näiden lisäksi käytössä on toisinaan myös kalkkia hyvin irrottava aine. Mikäli siivousaineita aikoo säilyttää siivouskaapissa, on otettava turvallisuusnäkökulma huomioon: etenkin lapsiperheessä pesuainepullot on säilytettävä lasten ulottumattomissa, eli siivouskaapin ylähyllyllä tai lukollisessa kaapissa.

Mikrokuituliinat

Tärkein siivousväline itselleni on jokaiseen kohteeseen oma värikoodattu mikrokuituliina. Sinin liinat tunnistaa värin lisäksi myös ripustuslenkissä lukevasta nimestä, joten liinan käyttökohteen tietää myös värikoodaukseen tottumaton. Itse pidän liinojen pystyviikkauksesta, jolloin kaikki liinat ovat selkeästi esillä.

Pölyjen pyyhintään

Mikrokuituliina riittää usein pölyjen pyyhintään, mutta korkeammalla oleviin paikkoihin (sekä muutenkin tekemään pölyjen pyyhkimisestä mukavampaa) voi olla hyvä hankkia jokin pidempään varteen liitettävä väline – suosikkini on pölypampula. Myös pölymiekka on osoittautunut käteväksi kapeita rakoja ja kaappien päällisiä pyyhkiessä.

Kylpyhuoneen- ja saunanpesuvälineet

Kylpyhuoneen ja saunan pesua varten kannattaa hankkia jokin harja tai pesin: oma suosikkini on varteen liitettävä kylpyhuonepesin sekä kylppärisieni, jolla saa lasiovesta sekä hanasta tehokkaasti kalkin irrotettua. Saunan pesussa suosin kotona laudepesuria. Toisinaan kaipaan kylpyhuoneen pesussa harjaa, silloin tartun yleensä pesuharjaan tai jynssäriin. Lisäksi lattiakaivon puhdistukseen on hyvä olla olemassa vanha tiskiharja tai pidempivartinen lattiakaivoharja. Kylpyhuoneen lattioiden kuivaamista varten tarvitaan esimerkiksi pikakuivain.

Saunan ja kylpyhuoneen pesuun tarkoitetut välineet kannattaa säilyttää samassa paikassa, josta ne on helposti otettavissa käyttöön.

Ikkunanpesuvälineet

Ikkunoiden pesuun riittää vallan mainiosti ikkunoille tarkoitettu mikrokuituliina, mutta ikkunanpesin tekee ainakin omasta mielestäni ikkunanpesusta mukavampaa. Yksi väline ikkunanpesussa, jota en voi kuitenkaan korostaa liikaa, on kunnollinen ja ehjä ikkunalasta!

Lattioiden puhdistus

Lattioiden puhdistukseen kannattaa valita välineet omien mieltymysten ja lattiamateriaalien mukaan. Itse pidän eniten monitoimimopista, johon liitän laminaattipyyhkimen tai mikrokuitumopin.

Sinin teleskooppivarsi käy kaikkiin SINI-kiinnityksellä oleviin välineisiin, kuten esimerkiksi ovessa roikkuviin pölypampulaan, monitoimimoppiin sekä pölymiekkaan.

Keittiön siivous

Keittiön siivoukseen sopivat esimerkiksi mikrokuituliinat sekä erilaiset siivoussienet, tiskiharjoja unohtamatta. Säilytän keittiön kaapissa tiskiharjat (omat tiskeille sekä altaan pesulle) sekä erilaiset siivoussienet kattiloiden ja patojen pesua varten. Siivouskaapista löytyy vaihtovälineet.

WC:n siivous

WC:n siivousta varten tarvitaan oma mikrokuituliina, myös pikasiivousliinat käyvät. Lisäksi wc-pöntölle harja (jota luonnollisesti säilytetään vessassa). Siivouskaapissa voikin sitten säilyttää vaihtopäitä esimerkiksi wc-harjaan. Altaan pesua varten voi käyttää vanhaa tiskiharjaa.

Nysväri on erinomainen apuväline tarkkaan työhön!

Muita tärkeitä

Pitkähiuksisena olen todennut hiussiepparit sekä lattiakaivosuodattimet todella hyödyllisiksi, sillä ne helpottavat lavuaarien ja lattiakaivojen siivousta huomattavasti. Myös puhdistusterä on tärkeä väline siivouskaapissa, sillä puhdistaa sekä uuninluukkuun kiinni palaneen lian sekä ikkunoista maalitahrat. Myös tarpeeksi suuri sinisanko on siivouskaapin kulmakiviä, sitä voi siivouksen lisäksi käyttää esimerkiksi pyykin liotukseen. Viimeisenä, muttei kuitenkaan vähäisimpänä, haluan mainita nysvärin, jolla saa puhdistettua tarkasti pienet raot ja kolot.

Korit pitävät tavarat järjestyksessä myös siivouskaapissa. Tässä korissa säilytetään kertakäyttöisiä siivousliinoja: kuivat-, kosteat- sekä desinfioivat pikasiivousliinat sekä erilaiset moppiliinat.

Siivouskaapin järjestäminen

Nyt, kun on käyty läpi mitä siivouskaapista olisi hyvä löytyä, on aika järjestää ne paikoilleen. Siivousvälineiden järjestämistä helpottavat erilaiset laatikot ja korit sekä koukut ja kiinnikkeet.

Kuten myös muita kaappeja järjestellessä, kannattaa siivouskaapin järjestämiseenkin ottaa käytännöllisyys mukaan: eniten ja usein tarvittavat välineet sijoitetaan sopivalle korkeudelle ja etualalle, harvemmin käytettävät välineet puolestaan aivan ylös tai alas ja perälle. Mikäli omistat paljon sankoja tai ämpäreitä, kannattaa ne käyttää myös hyödyksi säilytyksessä. Yhdessä sangossa voi säilyttää vaikka ikkunanpesuvälineet, toisessa saunan- ja kylpyhuoneenpesuvälineet.

Aivan ylös tai alas on hyvä sijoittaa harvemmin käytössä olevat välineet. Sankoja kannattaa käyttää säilytyksessä hyödyksi.

Välineripustimen avulla saat mopinvarret pois lattioilta sekä usein käytössä olevat siivousvälineet esille.

SINI-varsi käy kaikkiin samalla päällä varusteltuihin välineisiin. Tämä säästää tilaa huomattavasti, kun pärjää yhdellä varrella. Sinillä on saatavilla käteviä tarrakiinnitteisiä välineripustimia, joilla kaapin oven tai seinän saa käytettyä myös hyödyksi säilytyksessä.

Kaikkia välineitä ei kuitenkaan tarvitse säilyttää siivouskaapissa! Osan välineistä voi viedä valmiiksi sinne, missä niitä käytetään. Meillä esimerkiksi vessan lavuaarin ja keittiön lavuaarin pesuun tarkoitetut harjat löytyvät altaiden alakaapeista, pikasiivousliinapaketti vessankaapista, kostea moppiliinapaketti eteisen kaapista ja rikkalapiot eteisestä sekä kodinhoitohuoneesta. Kylpyhuoneesta puolestaan löytyy lattioiden kuivaamiseen pikakuivain. Tällä tavoin tilaa säästyy kaapista ja siivoaminen on nopeampaa aloittaa, kun tavarat ovat valmiina käyttökohteessa.

Minkälaisia siivouskaappeja teillä on?

Kommentit:

  1. Kylläpä oli hyvä vinkki siivouskomeron järjestyksen pitämiseen. Tänään laitoin oman siivouskomeron uuteen järjestykseen. Ompa mukava ottaa koreista tavarat ja lisäksi ne pysyy järjestyksessä.

  2. Onko mitään telinettä silitysraudalle että saisi sen kätevästi piiloon siivouskaapiin?

    1. Hei!
      Valitettavasti meidän valikoimassamme ei ole telinettä silitysraudalle.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *